NL:Recording GPS tracks

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
GPS Satellite NASA art-iif.jpg
Een goede manier om betrokken te zijn in het project OpenStreetMap is door het uploaden van GNSS (GPS, Galileo, GLONASS, Beidou/COMPASS, etc.) sporen. Opgenomen met uw satellietontvanger of mobiele telefoon, het typische spoor is een opname van uw locatie, elke seconde, of elke meter ("tracelog"). Converteer het naar de indeling GPX als dat niet automatisch voor u werd gedaan. De verzamelde gegevens kunnen worden weergegeven als achtergrond of dunne lijnen of kleine stippen op de kaarteditor. Deze ljinen en stippen kunnen dan worden gebruikt om u te helpen kaartobjecten aan de kaart toe te voegen (zoals wegen en voetpaden), soortgelijk als de sporen van luchtfoto's / satellietafbeeldingen.
Opnemen van GPS-sporen Converteren naar GPX Bewerken Uploaden Nauwkeurigheid Reviews van GPS-en

Opnemen van GPS-sporen vereist een GPS-ontvanger met de mogelijkheid om uw locatie op te slaan. Een GPS-ontvanger is een apparaat dat u in staat stelt uw positie zeer nauwkeurig aan te geven, door het ontvangen van radiosignalen van GPS-satellieten. U zult een GPS-apparaat moeten selecteren dat deze functie bezit — een gespecialiseerd apparaat, maar ook smartphones zijn goede kandidaten om sporen en/of punten onderweg op te nemen.

Als u een mapping party organiseert, kunt u de GPS-apparaten lenen.

Typen GNSS- (of satelliet) ontvangers

Een verzameling GPS-ontvangers.

Er zijn vele typen satellietontvangers, van een eenvoudige logger tot smartphones met ingebouwde GNSS chip(s). De meest bruikbare voor OpenStreetMap zij hieronder vermeld.

 • GNSS/GPS-loggers
  Dit zijn over het algemeen kleine apparaten die worden gebruikt om logs van sporen op te nemen. Hoewel sommige voorzien zijn van een klein monochroom LCD-scherm voor de weergave van basis-instellingen en metingen voor nauwkeurigheid, geven GPS-loggers geen kaarten of mogelijkheden voor navigatie weer. Sommige loggers kunnen via USB of bluetooth worden verbonden met een laptop of telefoon om live gegevens over de locatie te geven. De levensduur van de batterij kan oplopen tot 24+ uur omdat zij geen groot scherm voor weergave hebben.
 • Hand- / Sport GPS
  Hand- of Sport GPS-ontvangers zijn bedoeld voor de sector van activiteiten buitenshuis. Zij hebben een klein kleurenscherm dat een kaart weergeeft en kunnen mogelijkheden voor navigatie hebben (bijv. voor paden om langs te trekken). In het algemeen zijn dit wat grovere apparaten die spatwater dicht zijn en soms waterdicht.
 • In auto SatNav
  Met een grote kaartweergave is de hoofdfunctie van In auto SatNav-apparaten die van navigatie. Hoewel men soms ook GPS-sporen kan opnemen, is dat niet waar voor alle. Losgekoppeld van stroomtoevoer neigt de levensduur van de batterij naar een zeer korte tijd (vaak 3 uur of minder).
 • Smartphone / Tablet
  Vele smartphones en tablets hebben een chip voor GPS. App's kunnen worden geïnstalleerd om de mogelijkheid voor het opnemen van GPS-sporen te verschaffen, hebben mogelijkheden voor navigatie en kunnen zelfs direct OpenStreetMap bewerken. De levensduur van de batterij wordt verkleind als de GPS wordt ingeschakeld.
 • Ontvangers voor precieze posities
  Een hardware-ontvanger kan ruwe gegevens ontvangen die later kunnen worden verwerkt met een nauwkeurigheid op de centimeter of decimeter met behulp van software voor achteraf bewerken.

Bekijk GPS Reviews voor een lijst van reviews van GPS-apparaten door deelnemers aan OSM.

richtlijn Hoe ?

Met honderden beschikbare GPS-apparaten is het verschaffen van gedetailleerde instructie voor alle ondoenlijk. De volgende richtlijn verschaft daarom algemeen advies om u te helpen om te kunnen beginnen. Niet alle stappen zouden nodig kunnen zijn (of mogelijk) op uw bepaalde apparaat. Als u hulp nodig hebt, vraag die dan op de mailinglijsten of IRC.

Vereisten vooraf

 • Controleer of uw GPS-apparaat een optie "Snap to road" of "Lock on road" heeft en zorg er voor dat die optie op OFF staat, of u zult uiteindelijk een directe kopie krijgen van de map die in het GPS-apparaat is geladen, wat niet alleen een inbreuk op het auteursrecht is (tenzij uw kaart was gedownload of afgeleid van OpenStreetmap), maar zal waarschijnlijk minder nauwkeurig zijn dan het spoor dat u anders zou opnemen. Op apparaten van Garmin staat het op de eerste pagina van de instellingen voor de kaart.
 • Stel de frequentie van de opnamen van de positie in op de hoogst mogelijke, afhankelijk van het geheugen van uw apparaat, de te voorziene lengte van uw spoor en de snelheid waarmee u reist. Stel het, indien mogelijk, in op "elke seconde".
 • Als u later de kaart van OSM zelf wilt bijwerken, neem dan mee wat u nodig hebt om de details van wat u langs uw spoor tegenkomt op te nemen — bloknoot, memorecorder, digitale of videocamera, etc. Software zoals JOSM zal u in staat stellen om uw opnamen te synchroniseren met uw pad, bijvoorbeeld: plaats de foto's op de kaart waar u ze nam.

Opnemen van het spoor

GPS-sporen van wandelpaden, opgenomen gedurende een mapping party in Slowakije (bekijk de video)

Ga een stukje wandelen, fietsen of rijden met de auto (of wanneer u een reis maakt)

 1. Schakel uw GPS in aan het begin van het gedeelte van uw reis dat u op de kaart wil zetten
 2. Vóórdat zich verplaatst, wacht op een zeer goede fix, bijv., totdat uw GPS zo veel mogelijk satellieten heeft vastgelegd. (Zie hieronder voor technische details.)
 3. Ruim een eventueel eerder opgenomen spoor op, speciaal als de eerste stap veel verkeerde punten opnam.
 4. Indien noodzakelijk: stel de GPS in op de modus tracking zodat het uw reis opneemt.
 5. Indien u van plan bent om later de wegen te maken, maak dan notities van de straatnamen en andere mogelijkheden, tenzij u ze al kent. U mag ze niet later van een kaart halen of daarop controleren omdat dat een inbreuk op de auteursrechten zou zijn.
 6. Neem uw route op langs een lineair gegeven — rivieren en waterwegen, voetpaden, ruiterpaden, trein- en tramsporen en alle andere vaste lineaire gegevens zijn van belang voor OSM. We willen ook interessante punten (points of interest - POI's) en informatie over het gebied, dus voeg deze informatie, waar u kunt, aan uw reizen toe.
 7. Indien dat wordt ondersteund door uw apparaat, kunt u ook waypoints opnemen om rotondes, kerken, begin- en eindpunten van bruggen, etc. te markeren

Volgende stappen

Als u eenmaal een GPS-spoor hebt opgenomen kunt u dat uploaden naar OpenStreetMap. Sommige apparaten (voornamelijk smartphone app's) stellen u in staat om uw opgenomen sporen direct te uploaden. Voor alle andere apparaten geldt dat u eerst het bestand naar uw computer moet kopiëren, vóór het uploaden via de webinterface. Afhankelijk van de indeling van het bestand, dient u mogelijk ook het bestand te converteren.

Na het uploaden van uw GPS-spoor, wilt u het misschien gebruiken om te helpen om kaarteigenschappen toe te voegen, soortgelijk als het volgen van sporen op luchtfoto's. Bekijk de Handleiding voor beginners voor meer details.

Veel gestelde vragen

Kan ik een smartphone gebruiken?

Dat hangt er van af. De meeste smartphones hebben een GPS-ontvanger en u kunt logs van sporen opnemen met één van de vele beschikbare app's. Helaas kan de nauwkeurigheid tussen telefoons enorm variëren, zelfs tussen modellen van dezelfde fabrikant! Het kan heel moeilijk zijn de technische nauwkeurigheid vast te stellen van een GPS-spoor, maar een goed compromis is om uw resultaten te vergelijken met andere bronnen. Probeer het met een spoor op te nemen en te controleren of het vloeiend verloopt (springt niet alle kanten op) en is ruwweg in lijn met GPS-sporen die zijn opgenomen door anderen (voorkeur), en/of luchtfoto's (minder voorkeur in verband met de mindere nauwkeurigheid van luchtfoto's in gebieden met heuvels).

Beschikbare app's omvatten onder meer OSMtracker (Android) en OSMtracker (Windows Mobile).

Opmerking: Opnemen van een GPS-spoor met een smartphone zorgt er voor dat de batterij sneller leeg loopt.

Kan ik een SatNav voor in de auto gebruiken?

Niet alle 'SatNavs' voor in de auto bevatten een optie om GPS-sporen op te nemen en als hij het doet dan vanuit een verborgen servicemenu. Probeer online te zoeken naar uw bepaalde modelnummer of vraag op de mailinglijsten of IRC. Let er op dat zelfs als u een spoor kunt opnemen, het niet praktisch zou kunnen zijn door de korte levensduur van de batterij (minder dan 3 uur is veel voorkomend als het scherm aan blijft staan tijdens het opnemen).

Wat moet ik opnemen?

Alles, zo lang het maar iets uit de echte wereld weergeeft. Probeer, bijvoorbeeld, logs van sporen van vluchten te vermijden, omdat zij andere deelnemers aan de kaart af zouden kunnen leiden of verwarren. Maak er geen probleem van als u niet de tijd heeft om de kaarteigenschappen te bewerken na het uploaden van een GPS-spoor - het spoor op zich is al een hulp voor anderen. Ook logs van sporen die al op de kaart zijn gezet zijn ook handig, omdat zij kunnen helpen om het werkelijk tracé van een weg te valideren door meer monsterpunten te verschaffen.

Bekijk ook

 • Nauwkeurigheid van GPS-gegevens - De nauwkeurigheid van GPS-gegevens kan enorm variëren tussen GPS-ontvangers. Het wordt ook beïnvloed door uw omgeving, het weer en de positie van GPS-satellieten op het moment van opnemen van het spoor.
 • Mapping techniques - andere manieren voor het verkrijgen van gegevens om in kaart t ebrengen, inclusief minder complexe methoden