NL:JOSM

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
JOSM
JOSM-Jan-2009.jpg
Auteurs: Immanuel Scholz, Dirk Stöcker en anderen.
Licentie: GNU General Public License
Platforms: Windows, Linux, en macOS
Versie: 18678 (2023-03-02)
Talen: Asturisch, Bulgaars, Catalaans, Valenciaans, Tsjechisch, Deens, Duits, Grieks, Engels, Canadian English, Australian English, British English, Spaans, Estisch, Baskisch, Fins, Frans, Galicisch, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Khmer, Noors - Bokmål, Nederlands, Pools, Portugees, Brazilian Portuguese, Russisch, Slowaaks, Zweeds, Turks, Oekraïens, Oezbeeks, Simplified Chinese, en Traditional Chinese
Website: http://josm.openstreetmap.de
Broncode: http://josm.openstreetmap.de/svn/trunk
Programmeertaal: Java

Programma om offline kaarten te bewerken, enorm uit te breiden

JOSM logo

JOSM (Java OpenStreetMap Editor) is een desktoptoepassing voor het bewerken van geodata voor OpenStreetMap, die origineel werd ontwikkeld door Immanuel Scholz. Anders dan bewerkingsprogramma's als iD of Potlach draait JOSM niet in een Browser maar wordt op PC's geïnstalleerd. Het is geprogrammeerd in Java en kan daardoor met veel verschillende operating systemen gebruikt worden. Op dit moment wordt JOSM onderhouden door Dirk Stöcker. De thuispagina van JOSM is http://josm.openstreetmap.de.

JOSM is een 'krachtige' editor met uitgebreide mogelijkheden en heeft een relatief steile leercurve. De interface ziet er op het eerste gezich nogal complex uit en veel mogelijkheden betekent veel om te leren als je alles wil kennen. Toch kan je er eenvoudig mee beginnen als je je niet laat overweldigen door de mogelijkheden, begint met de basisfunctionaliteiten en stapsgewijs je kennis uitgebreidt. JOSM is populair bij ervaren gebruikers omdat er zoveel mee kan. Als je er eenmaal mee vertrouwd bent, kan je meer doen in een kortere tijd. Zelfs ervaren gebruiken leren nog nieuwe functionaleiten kennen. En er wordt steeds bijgeprogrammeerd aan JOSM. Gebruikers programmeerden extra plug-ins, extra menukeuzes en kaarttekenstijlen.

Als je niet zeker weet met welke OSM-bewerker je aan de slag wil gaan dan je de verschillende OSM-bewerkers bekijken en vergelijken met Comparison of editors.

Over het gebruik van JOSM vind je meer in: JOSM Gids - Handleiding


Installeren

U kunt JOSM downloaden vanaf de homepage van JOSM ofwel door naar naartoe te bladeren of door op een van de volgende links te klikken:

JOSM download button (josm-tested.jar)

Veel distributies van Linux bieden het pakket JOSM aan, bekijk JOSM/Linux.

Bekijk subpagina Installation voor meer details

Gebruiken

JOSM schermafdruk, bewerken in Cleveland, Ohio, USA

Er zijn andere programma's om gegevens van OpenStreetMap te bewerken, zoals iD of Potlatch. JOSM is een bewerker met vele mogelijkheden met een interface die er op het eerste gezicht nogal complex uitziet. Bekijk de vergelijking van programma's als u er nog niet zeker van bent welk programma u wilt kiezen.

JOSM Gids NL

Een gids die u begeleidt bij het beginnen met bewerken, downloaden van enkele gegevens, basis voor bewerken en meer gevorderde mogelijkheden van bewerken. Het wordt beginners aangeraden om de gids vanaf het begin te lezen. Het is een beschrijvende gids die een eenvoudige introductie verschaft. Sommige details zijn met opzet niet vermeld.

JOSM/FAQ

Behandelt algemene vragen.

Videohandleidingen

Hoofdartikel: Video_tutorials#JOSM_video_collection

Momenteel zijn er geen goede en up-to-date videohandleidingen om hier aan te bevelen. Maak een goede of stel ons in kennis van recent videomateriaal.

josm.osm.openstreetmap.de/wiki/

De handleiding JOSM Help zou meer uitgebreide diepgaande uitleg moeten geven over elke mogelijkheid van JOSM. Het is bedoeld om te worden gebruikt als verwijzingshandleiding, in plaats van om van begin tot eind te lezen. Het is ook toegankelijk door te drukken op F1 in de toepassing (contextgevoelige Help)

Zie ook

Bekijk subpagina Plugins voor optionele extensies die kunnen worden gedownload en geïnstalleerd in JOSM