NL:JOSM

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
JOSM
JOSM-Jan-2009.jpg
Auteurs: Immanuel Scholz, Dirk Stöcker en anderen.
Licentie: GNU General Public License
Platforms: Windows, Linux, en macOS
Versie: 10966 (2016-09-05)
Talen: Asturisch, Bulgaars, Catalaans, Valenciaans, Tsjechisch, Deens, Duits, Grieks, Engels, Canadian English, Australian English, British English, Spaans, Estisch, Baskisch, Fins, Frans, Galicisch, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Khmer, Noors - Bokmål, Nederlands, Pools, Portugees, Brazilian Portuguese, Russisch, Slowaaks, Zweeds, Turks, Oekraïens, Oezbeeks, Vietnamees, Simplified Chinese, en Traditional Chinese
Website: http://josm.openstreetmap.de
Broncode: http://josm.openstreetmap.de/svn/trunk
Programmeertaal: Java

Programma om offline kaarten te bewerken, enorm uit te breiden

JOSM logo

JOSM (Java OpenStreetMap Editor) is een desktoptoepassing die origineel werd ontwikkeld door Immanuel Scholz en op dit moment wordt onderhouden door Dirk Stöcker. De beginpagina is op http://josm.openstreetmap.de/.

Hoewel het een relatief steile leercurve heeft, is JOSM populair bij ervaren gebruikers dankzij zijn plug-ins en stabiliteit. Er zijn andere bewerkers voor gegevens van OpenStreetMap, zoals iD of Potlatch 2. JOSM is een bewerker met een groot scala aan mogelijkheden en een interface die er op het eerste gezicht nogal complex kan uitzien. Bekijk de vergelijking van bewerkers als u nog ziet zeker weet welke bewerker te kiezen.

Installeren

U kunt JOSM downloaden vanaf de homepage van JOSM ofwel door naar naartoe te bladeren of door op een van de volgende links te klikken:

JOSM download button (josm-tested.jar)

Veel distributies van Linux bieden het pakket JOSM aan, bekijk JOSM/Linux.

Bekijk subpagina Installation voor meer details

Gebruiken

JOSM schermafdruk, bewerken in Cleveland, Ohio, USA

Er zijn andere programma's om gegevens van OpenStreetMap te bewerken, zoals iD of Potlatch. JOSM is een bewerker met vele mogelijkheden met een interface die er op het eerste gezicht nogal complex uitziet. Bekijk de vergelijking van programma's als u er nog niet zeker van bent welk programma u wilt kiezen.

NL:JOSM/Guide

Een gids die u begeleidt bij het beginnen met bewerken, downloaden van enkele gegevens, basis voor bewerken en meer gevorderde mogelijkheden van bewerken. Het wordt beginners aangeraden om de gids vanaf het begin te lezen. Het is een beschrijvende gids die een eenvoudige introductie verschaft. Sommige details zijn met opzet niet vermeld.

JOSM/FAQ

Behandelt algemene vragen.

Videohandleidingen

Hoofdartikel: Video_tutorials#JOSM_video_collection

Momenteel zijn er geen goede en up-to-date videohandleidingen om hier aan te bevelen. Maak een goede of stel ons in kennis van recent videomateriaal.

josm.osm.openstreetmap.de/wiki/

De handleiding JOSM Help zou meer uitgebreide diepgaande uitleg moeten geven over elke mogelijkheid van JOSM. Het is bedoeld om te worden gebruikt als verwijzingshandleiding, in plaats van om van begin tot eind te lezen. Het is ook toegankelijk door te drukken op F1 in de toepassing (contextgevoelige Help)

Zie ook

Bekijk subpagina Plugins voor optionele extensies die kunnen worden gedownload en geïnstalleerd in JOSM