NL:JOSM/Guide

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Beginnen met Basisbewerkingen Gevorderde bewerkingen Wijzigingen uploaden naar openstreetmap.org Plug-ins FAQ

Welkom bij de gids voor JOSM. Deze gids is gesplitst over verschillende tabpagina's (boven), beginnend met een introductie die zich richt op nieuwe gebruikers. De tekst gaat er van uit dat er enige kennis is over de concepten van OpenStreetMap en focust zich geheel op het gebruiken van JOSM, niet op andere programma's. Daarom zouden sommige gebruikers misschien de algemene Beginners' Guide of de Potlatch 2/Primer of learnosm.org (die ook handleidingen voor JOSM aanbiedt) willen lezen.

Beginnen met JOSM

  • Stap 1: Download een jar-bestand : josm-tested.jar
  • Stap 2: Dubbelklik op het jar-bestand
  • Stap 3: Er is geen stap 3!

U houdt niet van jar-bestanden? Klik in plaats daarvan op deze koppeling voor java web-start.

Voor besturingssysteem specifieke stappen voor installeren of tips voor oplossen van problemen, bekijk JOSM/Installatie

Als JOSM opstart geeft het belangrijkste bewerkingsvenster enige tekst weer. Dit kan belangrijke aankondigingen bevatten, maar eigenlijk willen we alleen maar enige gegevens op kaart zien...

maar om te kunnen downloaden moet er eerst een account zijn bij OpenStreetMap. Zie een OSM-account aanmaken

Na het aanmaken van dat account dienen gebruikersnaam en wachtwoord te worden ingevuld in JOSM

Gegevens downloaden

Klik op de knop om te downloaden op de werkbalk (JOSM-Icon Daten download.jpg) om het dialoogvenster om te downloaden te openen.

Tab Slippy-kaart van het dialoogvenster Downloaden
Initieel is de tab 'slippy map' geselecteerd. Sleep met de map door de rechter muisknop ingedrukt te houden en zoom met behulp van het muiswiel of door te dubbelklikken. Zoom in op het gedeelte van de kaart waarin u geïnteresseerd bent om te bewerken.

Gebruik tenslotte de linker muisknop om een vak te slepen rondom het gebied dat u wilt downloaden.

U zou een gebied moeten downloaden dat overeenkomt met het gebied dat u wilt gaan bewerken, maar vermijd het downloaden van teveel gegevens (de server van OpenStreetMap zal er dan lang over doen om te antwoorden en JOSM kan traag worden of teveel geheugen gebruiken) U zult waarschijnlijk in willen zoomen tot nagenoeg het maximale zoomniveau. Neem een handjevol straten rondom het gebied waarin u geïnteresseerd bent. Begin klein, omdat u meer gegevens kunt downloaden als dat nodig mocht zijn.

Als u op 'OK' klikt zouden de gegevens moeten worden weergegeven in het gebied voor bewerking.

Zoomen en pannen

Binnen het gebied voor bewerking kunt u rondom verplaatsen en in- en uitzoomen.

  • Zoom met behulp van het muiswiel. Als alternatief kunt u de balk Zoomen linksboven gebruiken of door te drukken op ctrl+',' en ctrl-'.'
  • Sleep met de rechter muisknop om te verplaatsen. Als alternatief kunt u CTRL ingedrukt houden en de pijltoetsen gebruiken.

Als u niets kunt zien dient u waarschijnlijk uit te zoomen (scroll terug) totdat er dingen in beeld beginnen te komen. Bij het inzoomen dient u de muisaanwijzer te richten op de gegevens waarop u naartoe wilt zoomen.

Gele arceringen (diagonale lijnen) geven gebieden aan die op dat moment niet zijn ingeladen in JOSM. U zou een rechthoekig gebied moeten zien met een effen zwarte achtergrond. Dat is het gebied dat u heeft gedownload. Binnen dit gebied (en afbrekend aan de randen daarvan) zult u de gegevens van OpenStreetMap zien.

Downloaden van meer gegevens

Nu JOSM weet waar het is, is het redelijk eenvoudig om nog wat meer gegevens te vragen om het gedownloade gebied uit te breiden. Gebruik de mogelijkheden voor zoomen en pannen, zoals hierboven beschreven, om het zichtbare gebied te positioneren. Het rechthoekige gebied van het scherm dat momenteel in beeld is, zal het standaard geselecteerde gebied zijn als u de volgende keer klikt op de knop Downloaden op de werkbalk (JOSM-Icon Daten download.jpg)

Probeer wat meer gegevens te downloaden in een tweede rechthoekig gebied, van ongeveer dezelfde grootte, naast het gebied dat u al heeft gedownload. U zult moeten in- en uitzoomen totdat de breedte van het eerste gedownloade gebied ongeveer hetzelfde is als de zichtbare breedte van het scherm en dan naar één kant te verplaatsen om de weergave op een nieuw territoir te positioneren (een gebied met gele arcering), en dan te klikken op downloaden.

Deze keer hoeft u niets te doen binnen het dialoogvenster Downloaden. Klik alleen maar op 'OK'. Zoom een klein beetje uit om het resultaat te zien.

Onthoud: vermijd altijd het downloaden van teveel gegevens in één keer.

Laden van een lokaal GPX-bestand

Hierboven hebben we beschreven hoe we de tab 'slippy map' van het dialoogvenster Downloaden gebruiken om een gebied te downloaden als we voor het eerst JOSM starten. Een andere benadering is om een GPX-bestand te laden vóór het downloaden van gegevens. Indien u bewerkingen wilt doen zonder gebruik te maken van GPS-sporen, sla dit gedeelte dan over. Hier gaan we er vanuit dat u weet hoe u gegevens van uw GPS-apparatuur weet te krijgen en in een GPX-bestand (of NMEA-bestand) op uw lokale schijf (Bekijk Making GPX Tracks)

Openen van uw GPX-bestand is tamelijk recht door zee. Klik op menu 'Bestand' -> 'Openen...' (JOSM-Icon Datei öffnen.jpg) en kies het bestand.

Wanneer JOSM een GPS-spoor weergeeft, kunt u zoomen en pannen met behulp van het muiswiel en de rechter muisknop zoals boven beschreven.

Nu kunt u exact dezelfde procedure volgen om enige gegevens te downloaden naast uw GPS-spoor. Positioneer, zoals beschreven in het vorige gedeelte, het zichtbare gebied van het scherm en klik op de knop Downloaden om dezelfde gegevens te krijgen. Zoals altijd zou u er voor moeten zorgen te vermijden om te veel gegevens te downloaden. Als uw GPS-spoor van een korte wandeling is, dan zou u een gebied kunnen downloaden dat het gehele gebied omsluit, maar als het een langer spoor is, reizend door een dicht complex gebied van de kaart (bijv. een reis met een auto door een stad) dan zouden dat wel eens teveel gegevens kunnen zijn. In plaats daarvan zou u moeten inzoomen op slechts één einde van uw spoor en een klein rechthoekig gebied moeten nemen om mee te beginnen.

Downloaden van sporen van anderen

OpenStreetMap heeft een database die is afgesplitst van de belangrijkste kaartgegevens, speciaal voor het delen van ruwe GPS-gegevens. U kunt ruwe GPS-gegevens downloaden die anderen hebben bijgedragen voor het gebied dat u bekijkt. Dit is een aanvullende optie keuzevak in het dialoogvenster 'Downloaden'.

Werken met sporen van anderen is niet vereist en is vaak niet handig, maar het kan een handige indicatie geven over hoe nauwkeurig uw eigen spoor is en hoe bestaande gegevens zijn gepositioneerd. Waar verschillende sporen zijn vastgelegd langs dezelfde weg, kan het handig zijn de positie van een gemiddelde lijn te bepalen, om onnauwkeurigheden van enig spoor te compenseren. net zoals het bekijken van sporen van anderen kunt u uw eigen uploaden. Nogmaals, dat is niet verplicht.

Schakelen naar satellietafbeeldingen als achtergrond

Klik bijvoorbeeld op het menu "Afbeeldingen" en selecteer "Bing". Betere afbeeldingen zouden voor uw regio beschikbaar kunnen zijn. U vindt andere bronnen voor afbeeldingen, gesorteerd op land, onder "Afbeeldingen", "Voorkeuren voor afbeeldingen".Volgende >>

Nu bent u er klaar voor om enige basisbewerkingen uit te voeren.