NL:JOSM/Basic editing

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Beginnen met Basisbewerkingen Gevorderde bewerkingen Wijzigingen uploaden naar openstreetmap.org Plug-ins FAQ

Deze pagina beschrijft enkele basismanieren voor het bewerken van kaartgegevens in JOSM. U zult eerst enige gegevens dienen te downloaden (bekijk Beginnen met)

Ongedaan maken / Wijzigingen annuleren

JOSM leest of schrijft over het algemeen geen gegevens naar de database van OpenStreetMap, tenzij u daarom vraagt, maar op elk moment vóór het uploaden, kunt u uw wijzigingen annuleren door JOSM af te sluiten (of door de actieve laag met gegevens te verwijderen). U kunt ook individuele bewerkingsacties ongedaan maken door te klikken op de knop Ongedaan maken op de werkbalk (JOSM-Icon-undo.svg) of door op Ctrl+Z te drukken. Dus relax! Als u op enig moment een puinhoop maakt van uw bewerkingen, kunt u altijd een aantal stappen ongedaan maken.

(S)electeren (A)Toevoegen (D)Verwijderen

JOSM toetsenbord sneltoetsen A3 300 DPI Afdrukbare versie

Er zijn twee belangrijke modi van actie bij het bewerken:

JOSM-Icon-move.svg - (S)electeren - voor het selecteren van elementen, bekijken/bewerken van hun tags en ze verplaatsen.

JOSM-Icon-autonode.svg - (A)Toevoegen - voor toevoegen van nieuwe knopen om een nieuwe weg te maken, een bestaande weg uit te breiden, of als een zelfstandige knoop

Omdat u veelvuldig tussen deze modi zult wisselen, is het het waard om de sneltoetsen voor het toetsenbord te onthouden: 'S', 'A' en 'D'

U zult ook soms dingen moeten verwijderen. De sneltoets is de toets Delete of Del (op een Mac dient u ook de toets fn in te drukken)

Toevoegen van een weg

Bij het maken van een weg dient u er aan te denken wat momenteel geselecteerd is.

  • Maak uw huidige selectie leeg door te kiezen voor menu 'Selectie' -> 'Alles deselecteren'. Als alternatief zet u JOSM in de modus Selecteren (S) en klikt ergens op de zwarte achtergrond.
  • Druk, met niets geselecteerd, op A om te beginnen met het toevoegen van een gloednieuwe weg.
  • Klik ergens op de zwarte achtergrond om een nieuwe knoop te maken.
  • Blijf klikken om een weg te tekenen met meerdere knopen erin.
  • Als u wilt stoppen met toevoegen, druk dan op S om terug te gaan naar de modus Selecteren.

Toevoegen van een zelfstandige knoop

Herhaal dezelfde stappen als hierboven, maar deze keer stoppen we als we slechts één knoop hebben toegevoegd, om een zelfstandige knoop te maken:

  • Maak uw huidige selectie leeg
  • Druk op A om te beginnen met toevoegen
  • Dubbelklik om de knoop te maken.
  • Druk op S om terug te gaan naar de modus Selecteren.

Vensters

Panelen verschijnen als een strip aan de rechterkant van het scherm van JOSM, maar u kunt elk paneel weergeven of verbergen. Doe dat door te klikken op de verschillende knoppen aan de linkeronderkant:

JOSM-Icon-layerlist.svg JOSM-Icon-propertiesdialog.svg JOSM-Icon-history.svg JOSM-Icon-selectionlist.svg JOSM-Icon-userlist.svg JOSM-Icon-conflict.svg JOSM-Icon-commandstack.svg JOSM-Icon-relationlist.svg JOSM-Icon-validator.svg

Het zijn schakelknoppen, wat betekent dat u op dezelfde knop kunt drukken om het paneel weer te geven en dan te verbergen en dan weer opnieuw weer te geven (probeer het maar). Op de panelen zelf heeft u de optie om ze te minimaliseren, of een paneel los te maken (laten zweven) om het als een afzonderlijk venster te krijgen.

Sommige vensters zijn handiger dan andere. U zult zeker het venster "Tags/Leden" zichtbaar willen hebben (JOSM-Icon-propertiesdialog.svg).

Tags

Tags worden weergegeven in een venster genaamd "Tags/Leden" rechtsboven. Wanneer u een element selecteert, zullen de tags daarvan daar worden weergegeven in een tabel met hun sleutels aan de linkerkant en de waarden aan de rechterkant. Ga naar de modus (S)electeren en probeer een bestaande weg of knoop te selecteren om daarvan de tags te kunnen zien. In de gebieden van bestaande kaartgegevens die u hebt gedownload, zou u een groot aantal tags moeten vinden. Sommige tags hebben behoorlijk gecompliceerde betekenissen, waar andere, zoals de tag 'name', behoorlijk recht door zee zijn. Bekijk Kaarteigenschappen voor documentatie over tags (waard om naar te kijken, maar het is best een behoorlijk lange lijst. Er wordt niet van u verwacht dat u al deze tags kent!)

Klik op de knop JOSM-Icon-add.svg Toevoegen (niet te verwarren met de "modus (A)Toevoegen" voor het toevoegen van gegevenselementen) om een nieuwe tag toe te voegen,

Een bestaande tag bewerken: dubbelklik erop of klik er één maal op om hem te selecteren en klik dan op de knop 'Bewerken'.

Bij het invoeren van uw tag in de vakken sleutel en waarde, zult u merken dat JOSM springt naar een gesuggereerde waarde uit een keuzelijst. Dit is een tijdbesparende mogelijkheid gebaseerd op alle sleutels en waarden die verschijnen binnen het gedownloade gebied en alle algemene tags waar JOSM weet van heeft.

Een opmerking over selecteren: Wanneer u elementen selecteert om hun tags aan te passen, zorg er dan voor het juiste ding te selecteren. Normaal gesproken zou u slechts één enkel element (een weg of een knoop) selecteren, maar in JOSM bent u in staat om meerdere elementen te selecteren en tags toe te passen op de hele selectie. Één manier is om een vak voor selectie te slepen, maar probeer, voor meer controle over uw selecties, de toets Ctrl ingedrukt te houden tijdens het klikken.

Sommige knopen hebben tags, terwijl andere slechts bestaan als verbinding om wegen te vormen. Zelfstandige knopen hebben (bijna) altijd tags, knopen die deel uitmaken van een weg kunnen tags hebben, maar vaak hebben ze die niet. JOSM geeft knopen die tags hebben verschillend weer: Het geeft ofwel een pictogram weer dat de betekenis van de tags beschrijft (bijv. verkeerslichten) of, indien JOSM de tagcombinatie niet herkent, de knoop wordt getekend als een gevuld lichtblauw vierkant.
<< Vorige - Volgende >>

Als u voldoende bekend bent met de basisbewerkingen wilt u misschien nog iets meer leren over Gevorderde bewerkingen.