NL:JOSM/Advanced editing

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Beginnen met Basisbewerkingen Gevorderde bewerkingen Wijzigingen uploaden naar openstreetmap.org Plug-ins FAQ

Opslaan en laden van .osm-bestanden

Voor de meeste doeleinden wilt u waarschijnlijk blijven bij het downloaden van gegevens en uploaden van uw wijzigingen. Wanneer u uw wijzigingen heeft geüpload, heeft u uw wijzigingen effectief "opgeslagen". Nog beter dan dat, u heeft uw wijzigingen beschikbaar gemaakt voor andere mensen om ze op de kaart te kunnen zien en om aansluitende wijzigingen te kunnen maken. OpenStreetMap gaat vooral over de samenwerking op het internet! JOSM kan echter ook werken met bestanden op uw lokale bestandssysteem, bestanden op/vanaf uw lokale schijf opslaan en openen. Dit werkt net zoals een andere normale toepassing voor het bureaublad.

Gebruik menu 'Bestand' > 'Opslaan als...' om gegevens (en uw wijzigingen) op te slaan naar een bestand.

Gebruik menu 'Bestand' > 'Openen...' om een eerder opgeslagen bestand te openen om te bewerken om te uploaden.

De JOSM bestandsindeling is een representatie in XML van de gegevens van OpenStreetMap in de standaard .osm-indeling. JOSM breidt deze enigszins uit om details van de wijzigingen in de gegevens van OpenStreetMap op te slaan, Dat is, wijzigingen die nog niet werden geüpload ten tijde van het opslaan van het bestand. Dit is een krachtige mogelijkheid wat betekent dat JOSM als volgt als een offline bewerker kan worden gebruikt:

Offline bewerken

Terwijl u een verbinding met internet heeft...

 • Download een gebied van de kaart (kan één of meerdere begrensde vakken zijn)
 • Sla de gegevens op als een .osm-bestand op uw lokale schijf.

Terwijl u offline bent zonder een verbinding met internet...

 • Open het bestand
 • Open misschien GPS-sporen en leg die over de gegevens (Dit kan ook prima werken offline)
 • Maak wijzigingen bijv. voeg lokale informatie toe die u heeft verzameld tijdens trips
 • Sla wijzigingen terug op in het bestand. Het bestand bevat informatie over al uw wijzigingen inclusief het verplaatsen en verwijderen van gegevens.

Als u terug bent met een verbinding met internet...

 • Open het bestand vanaf uw schijf in JOSM
 • Doe menu "Bestand" > "Gegevens bijwerken" om het gebied waarmee u heeft gewerkt opnieuw te downloaden. Los conflicten op (bekijk het volgende gedeelte)
 • Klik op Uploaden JOSM-Icon-upload.svg om de wijzigingen op te slaan op de server van OpenStreetMap.

Gefilterde gegevens

U kunt gegevens van OpenStreetMap filteren (bijv. op tags, om een thematisch extract te krijgen) ofwel door het manipuleren van .osm-bestanden op uw schijf met behulp van programma's zoals osmosis, osmconvert of osmfilter, of door gefilterde gegevens te verkrijgen vanaf een gespecialiseerde API zoals XAPI of Overpass API. U kunt dan gefilterde gegevens in JOSM laden. Dit kan de beste manier zijn om ze te bekijken, maar wees voorzichtig met bewerken. U zou geen knopen moeten verplaatsen of verwijderen zonder eerst daarnaast een normale niet-gefilterde download te doen, om alle verbonden elementen te verkrijgen.

Bewerkingen aan geometrie en topologie

Toevoegen en aanpassen van knopen van een weg

U kunt knopen en wegen verplaatsen door ze te selecteren en, nog steeds in de modus (S)electeren, ze slepen. De meeste keren zult u geïnteresseerd zijn in het verplaatsen van slechts één knoop per keer. Maak uw selectie leeg vóór het slepen van de knoop. Indien u per ongeluk een gehele weg verplaatst gebruikt u Ctrl+Z om het ongedaan te maken.

U kunt knopen toevoegen in het midden van een weg door in de modus (A)Toevoegen te gaan en te klikken op een segment van de weg op de gewenste plaats. Ga daarna terug naar de modus (S)electeren, tenzij u een verbindingsweg maakt. Zorg er voor dat u uw selectie leegmaakt vóórdat u opnieuw gaat toevoegen om een andere knoop langs dit segment in te voegen. Wees voorzichtig met het toevoegen van knopen in een situatie waar vele wegen dicht bij elkaar liggen (kris-kras of parallel aan elkaar). Het is zeer eenvoudig om per ongeluk een nieuwe knoop toe te voegen die verschillende wegen met elkaar verbindt. Maak ongedaan! De eenvoudigste manier om dit te vermijden is om tijdelijk zeer ver in te zoomen, zodat de dingen netjes met veel ruimte worden weergegeven.

Er bestaat een andere truc voor het toevoegen van knopen aan een bestaande weg. Zoek naar de kleine kruisjes die in het midden langs de segmenten verschijnen. U kunt deze verslepen om snel een knoop toe te voegen zonder de modus (S)electeren te verlaten.

Verwijder een knoop door die te selecteren en te drukken op de toets Delete. Dit zal de geselecteerde objecten verwijderen, maar laat u in de modus (S)electeren. Indien u meerdere dingen wilt verwijderen, druk dan op D om de geselecteerde objecten te verwijderen en over te gaan naar de modus (D)Verwijderen.

Splitsen en combineren van wegen

JOSM-Icon-splitway.svg U kunt één lange weg naar twee kleinere wegen splitsen. Selecteer de knoop waar het splitsen zou moeten gebeuren en selecteer menu 'Gereedschappen' > 'Weg splitsen'. U kunt dit meerdere keren doen om een weg op te delen op verschillende plaatsen. De resulterende wegen zullen initieel dezelfde tags delen, maar het zijn nu afzonderlijke wegen. U kunt ze verschillende tags geven.

Soms moet u slim selecteren om exact aan te geven hoe JOSM de splitsing zou moeten uitvoeren. Als een knoop is verbonden met meerdere wegen moet u de knoop en de weg selecteren die u wilt splitsen. Selecteer de weg en klik, terwijl Shift wordt ingedrukt, dan op de knoop om dit te doen. Een andere truc is om twee knopen te selecteren vóórdat op 'Weg splitsen' wordt gedrukt. Door het op deze manier te doen kan een weg op twee verschillende knopen tegelijk worden gesplitst. Dit kan tijd besparen, maar u bent eigenlijk verplicht om dit te doen bij het splitsen van een weg die een lus vormt.

JOSM-Icon-combineway.svg Een tegenovergestelde soort bewerking is om twee wegen tot één te combineren. U kunt dit alleen doen met twee wegen die in elkaars verlengde liggen (zij zijn al uitgelijnd om te worden gecombineerd naar één weg) Selecteer beide wegen tegelijkertijd. Dit kan opnieuw worden gedaan door Shift in te drukken om ze toe te voegen aan de selectie. Klik op menu 'Gereedschappen' > 'Wegen combineren'. Op dit punt zal JOSM één enkele weg maken. Als de twee wegen verschillende tags hadden dan zal de gecombineerde weg de tags van beide hebben. U kunt gevraagd worden om "conflicten op te lossen" met tags, waar dezelfde sleutel is ingesteld op verschillende waarden op de twee verschillende wegen. Onthoud dat tags altijd van toepassing zijn op de gehele lengte van een weg. Indien u verschillende tags nodig heeft, heeft u ook verschillende wegen nodig.

JOSM-Icon-wayflip.svg De actie Wegen omkeren zal de richting van de weg wijzigen. Elke weg heeft een richting die wordt aangegeven met pijlen als een weg wordt geselecteerd. Zoals hierboven vermeld dienen wegen achter te liggen vóórdat zij kunnen worden gecombineerd en dit houdt tevens in dat zij in dezelfde richting moeten wijzen (hoewel zij u automatisch zullen vragen om een weg om te keren als zij niet correct op elkaar aansluiten). Vaak doet de richting van een weg er niet toe, maar het kan worden gebruikt om mogelijkheden voor bepaalde richtingen aan te duiden. Enkele belangrijke voorbeelden omvatten:

 • Restricties voor éénrichtingsverkeer met de tag oneway=yes.
 • waterway=river zou moeten wijzen in de richting van de stroming (stroomafwaarts)
 • natural=coastline die een richting moet hebben met land aan de linkerkant en zee aan de rechterkant.

U kunt de topologische lay-out van knopen en wegen aanpassen met vele alternatieve reeksen klikken en toetsaanslagen. Dit kan in het begin wat verwarrend zijn, maar u kunt het met een beetje oefenen onder de knie krijgen. Gebruik Ctrl+Z om ongedaan te maken. Veel plezier!

Conflicten oplossen

Wanneer u bewerkingen uitvoert met JOSM, bestaat er een kans dat tegelijkertijd anderen hetzelfde gebied met gegevens bewerken. JOSM download alleen gegevens wanneer u er om vraagt, wat betekent dat u behoorlijk lange sessies van bewerkingen kunt hebben zonder dat u potentiële botsingen met bijdragen van anderen opmerkt. In het algemeen is het een goed idee om, als u daartoe in staat bent, regelmatig te uploaden, om die kans te verkleinen en ook de impact van mogelijke conflicten te verkleinen. Maar het kan ook een goed idee zijn om voorafgaand aan het uploaden te downloaden. De actie Downloaden overschrijft uw wijzigingen niet met gegevens vanaf de server. U hoeft niet bezorgd te zijn over enig verlies van uw wijzigingen, maar het betekent wel dat u de kans krijgt om eventuele wijzigingen, die andere gebruikers hebben gemaakt, te zien (of nieuwe gegevens die zijn hebben toegevoegd) vóórdat u gaat uploaden.

Uiteraard zou u deze wijzigingen, die andere gebruikers hebben gemaakt, moeten controleren vóórdat u gaat uploaden. Indien een andere gebruiker exact hetzelfde element heeft gewijzigd als dat wat u ook gewijzigd heeft, dan rapporteert JOSM een "conflict". In dit stadium heeft u uw wijzigingen nog niet geüpload. U wordt gedwongen de conflicten op te lossen vóórdat u kunt uploaden. Deze mogelijkheid is ontworpen om u te helpen de gebieden te vinden waarin de botsingen met andere gebruikers voorkomen. Het stelt u in staat om wijzigingen van andere te selecteren en voor elk geval te kiezen of die wijzigingen door de uwe moeten worden overschreven. Als u de conflicten eenmaal heeft opgelost kunt u uw wijzigingen uploaden.

JOSM-Icon-conflict.svg Schakelt met de zichtbaarheid van het venster Conflicten aan de rechterkant. Hier worden de conflicten opgesomd en kunt u een venster openen om elk ervan op te lossen. U krijgt de keuze over welke versie u wilt behouden, die van u of van hen. Verschillende tabs en weergaven zijn ontworpen om u te helpen begrijpen wat de gegevens vertegenwoordigen in elk geval. Dit kan een beetje complex en niet helder lijken, maar het komt altijd neer op de eenvoudige keuze: behoudt uw of hun. "Hun" verwijst naar de huidige status van de gegevens op de server, wat een wijziging is van de status van het element zoals het was toen u het origineel downloadde, d.i. het lijkt erop dat iemand anders dit element heeft bewerkt.

Losmaken en ontwarren

In het gedeelte Basisbewerkingen hebben we beschreven hoe knopen en wegen zijn te bewerken en ook bewerkingen zoals splitsen/combineren/en wegen omkeren. Dingen kunnen iets ingewikkelder worden wanneer gegevens met elkaar zijn verweven, elkaar overlappen of op een complexe manier zijn verbonden. Onthoud hierbij dat u altijd kunt proberen wijzigingen te maken en u dan een paar stappen 'ongedaan kan maken' als dingen niet goed gaan. U kunt ook tijdelijk knopen verplaatsen of zelfs elementen verwijderen om verbindingen en overlappingen te begrijpen, vóór het ongedaan maken om de gegevens te herstellen. Hier zijn een aantal aanvullende technieken voor bewerkingen:

Overlappende wegen, waar twee of meer wegen exact over elkaar liggen tussen dezelfde twee knopen, kan dit per ongeluk gebeurd zijn of het kan een juiste weergave zijn van iets (Twee highways zouden elkaar normaal gesproken niet zo overlappen, maar u zou gebieden kunnen tegenkomen met landuse met knopen die worden gedeeld met de begrenzende highways bijvoorbeeld) In deze situatie dient u misschien de ene of de andere overlappende weg te selecteren. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

 • Een klik met de middelste muisknop onthult een contextmenu dat de verschillende tags van alle elementen onder de muis weergeeft.
 • Ingedrukt houden van Ctrl stelt u in staat in het menu te klikken om de selectie te wijzigen.
 • Als alternatief zal het herhaald klikken met de middelste muisknop door de selectie gaan.
 • Indien u geen middelste muisknop heeft, houd dan de toets Alt aan de rechterzijde van uw toetsenbord ingedrukt en klik herhaaldelijk met de linkermuisknop om door de selectie te gaan.

Wegen losmaken is een optie in het menu 'Gereedschappen'. Indien twee (of meer) wegen zijn verbonden op één knoop, zal deze optie een tweede knoop maken, de ene weg los makend van de andere. Onthoud dat dit normaal gesproken resulteert in een 'gedupliceerde knoop' (twee verschillende knopen die exact bovenop elkaar liggen) met beide knopen geselecteerd. Als opvolging, of om de situatie te begrijpen, wilt u misschien uw selectie legen en dan slechts de bovenste knoop naar één kant slepen. U zou dit moeten doen om te vermijden dat een gedupliceerde knoop in de gegevens achterblijft. Zij worden gewoonlijk beschouwd als een slecht ding, vaak resulterend in verwarring en problemen met verbindingen bij het routeren. Er zou in de gegevens geen gebruiksdoel voor ze zijn. De actie 'Wegen losmaken' kan ook worden gebruikt met een geselecteerd element van een weg, om het los te maken van alle knopen die het deelt langs de volledige lengte. Indien u dergelijke knopen opnieuw wilt samenvoegen, gebruik dan 'Gereedschappen' > 'Knopen samenvoegen' - maar onthoud dat dit alle knopen samenvoegt die dichtbij liggen.

De hier beschreven mogelijkheden zijn in het bijzonder handig bij het werken met complexe gegevens. Er staan een aantal andere acties in het menu Gereedschappen en meer kunnen worden geïnstalleerd via plug-ins.

Relaties

Relaties zijn een type element dat kan worden gebruikt om meer gevorderde soorten mogelijkheden voor kaarten en geo-gegevens weer te geven, zoals routes en restricties om te keren. Elementen zoals "knopen" en "wegen" kunnen leden zijn van relaties. Relaties kunnen ook leden van relaties zijn (een hiërarchie) Voor elk van deze lidmaatschappen kan de "role" worden benoemd en aan de overdekkende relatie worden tags gegeven. Bekijk de pagina Relations voor meer details.

JOSM verschaft een interface om u macht over de ruwe bewerking van relaties te geven. Er bestaan meerdere manieren om toegang te krijgen tot het belangrijkste dialoogvenster van Relaties.

JOSM-Icon-relationlist.svg Het venster Relaties kan worden weergegeven aan de rechterkant. Maak het venster zichtbaar met behulp van de knop aan de linkerkant. Het venster aan de rechterkant toont nu alle relaties die er zijn in het gedownloade gebied en heeft knoppen om een relatie te maken, te bewerken, te dupliceren, te verwijderen en te selecteren.

Het venster "Tags/Leden", dat u normaal gesproken gebruikt om tags te bekijken en te bewerken, zal ook relaties weergeven, deze keer slechts die van het geselecteerde element (de leden van het element).

Voor het maken van nagelnieuwe relaties moet u het venster Relaties gebruiken, maar beide vensters geven toegang tot het dialoogvenster om bestaande relaties te bewerken. Het belangrijkste dialoogvenster voor het bewerken van relaties is opgesplitst in drie gebieden. Bovenaan kunt u de tags van de relatie bewerken. Aan de linker onderzijde staat een lijst met elementen die leden zijn, met een kolom voor de rollen. De lijst is gesorteerd (wat van belang kan zijn of niet) Aan de rechter onderzijde staat een keuzelijst met elementen. Deze lijst is gekoppeld aan de selectie van het element dat u momenteel heeft geselecteerd in de weergave op de achtergrond. Pas uw selectie op de achtergrond aan om elementen in de lijst te zetten, die dan kunnen worden toegevoegd aan de relatie.

Maken van een nieuwe relatie

 • Klik, in het paneel Relaties, op de knop "Een nieuwe relatie maken"
 • Voeg de toepasselijke tags toe in het venster "Nieuwe relatie maken"
 • Voeg leden van de relatie toe en voeg toepasselijke rollen toe
 • Klik op OK om het venster "Nieuwe relatie maken" te sluiten
 • Videovoorbeeld

Nieuwe leden aan een relatie toevoegen

 • Selecteer, in het hoofdvenster, de wegen/knopen die aan de relatie moeten worden toegevoegd
 • Selecteer de gewenste relatie uit de lijst met relaties in het venster Relaties
 • Klik op de knop "Roep bewerkingsvenster op voor geselecteerde relatie"
 • Selecteer, in het venster "Nieuwe relatie bewerken" het bestaande lid (indien aanwezig) waar de nieuwe knoop/weg naast ligt en klik op de toepasselijke knop "Voeg alle geselecteerde objecten toe..." in het gebied Selectie
 • Klik op OK om het venster "Nieuwe relatie bewerken" te sluiten

JOSM stelt u in staat om de leden te sorteren en dat wordt aanbevolen voor sommige typen relaties. bijv. relaties voor routes, multipolygonen, .... Sorteren van de relaties stelt u in staat om er voor te zorgen dat de leden verbonden zijn, en om eventuele niet-verbonden wegen te lokaliseren. Klik op de knop A-Z in het venster Relatie bewerken om de leden te sorteren.

Meer informatie op josm.openstreetmap.de/wiki

Vooraf ingestelde tags voor taggen

JOSM ondersteunt gedistribueerde vooraf ingestelde tags. Dat is een XML config-bestand dat de GUI beschrijft voor het invoeren van tags (of eigenschappen, notities, soms ook wel kaarteigenschappen genoemd) die beschikbaar zijn bij het gebruiken van het menu Voorkeuze in JOSM. De XML-bestanden kunnen overal op het web worden geplaatst of op het lokale bestandssysteem van de gebruiker. Vooraf ingestelde tags kunnen door gebruikers worden toegevoegd in JOSM's Voorkeuren onder Kaartinstellingen op de tab Vooraf ingestelde tags. Nadat zij zijn toegevoegd kunnen de vooraf ingestelde tags (menu's of enkele knoppen) worden toegevoegd aan de werkbalk in JOSM's Voorkeuren onder Werkbalk aanpassing.

Meer informatie op josm.openstreetmap.de/wiki<< Vorige - Volgende >>