NL:Beginnershandleiding

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Waar hulp te krijgen? Wat is OpenStreetMap? Bladeren Hoe deel te nemen Kaartgegevens bijdragen Programma's voor bewerken Handleiding voor beginners


Deze Beginnershandleiding maakt duidelijk hoe u gegevens toevoegt aan OpenStreetMap. Vertalingen zijn beschikbaar in vele talen die u kunt selecteren vanuit de tabel aan de bovenkant van deze pagina.

U heeft een computer nodig die is verbonden met het internet en wat tijd om informatie te verzamelen en in te voeren. Een GPS-apparaat en verbindingskabel zijn puur optioneel, maar zijn vereist als u op die manier gegevens wilt verzamelen. Gelet op de huidige excellente beschikbare luchtfoto's in de bewerkingssoftware heden ten dage is een GPS minder belangrijk dan in de begindagen van het project.

Heeft u haast?

Als u zo snel mogelijk wilt beginnen met bewerken, bezoek https://www.openstreetmap.org, zoom naar een gebied en klik op "edit". (U zult eerst een account moeten maken). De standaard bewerker heeft een ingebouwde handleiding die de basisbeginselen uitlegt. U kunt ook op elk moment op de ingebouwde knop "Help" drukken.

Als u zich eenmaal thuisvoelt op de kaart, wordt aanbevolen om hier terug te keren en meer details te leren.

Navigeren in deze handleiding

  • Gebruik de vakken met links hierboven om door de handleiding te navigeren. De pagina waarop u bent zal vet zijn weergegeven.
  • Als alternatief kunt u de links in de voettekst gebruiken om naar de vorige of volgende pagina te gaan.
  • U kunt veilig de gedeelten "Bekijk ook" overslaan, zij worden weergegeven om aan te geven waar u meer aanvullende hulp kunt vinden.
  • Geen reden voor haast, u kunt met uw vragen op elk moment terugkeren naar deze handleiding.

Alternatieve handleidingen

  • learnOSM.org - De beginnershandleiding van LearnOSM verschaft hele duidelijke stap-voor-stap instructies (tot op het niveau van Hoe door een kaart te scrollen). Dit is fantastisch voor sommigen, maar anderen zouden het te gedetailleerd kunnen vinden en hebben ene voorkeur voor deze handleiding. Het is ook primair bedoeld voor Humanitarian OSM Team-gerelateerd in kaart brengen.
  • JOSM/Guide - Als u JOSM wilt gebruiken - een hele krachtige en veelzijdige, maar ook gecompliceerde bewerker. JOSM is beschikbaar als een zelfstandig programma van Java.
  • Introductie voor Vespucci voorbereid door de auteurs ervan. Vespucci is beschikbaar als een toepassing voor Android.
  • Welcome Mat - Bent u een organisatie met plannen voor OSM? Vindt wat u moet weten!
  • UN Maps Learning Hub - De UN Maps Learning Hub OSM Basics-cursus verschaft zowel CC-BY-SA-handleidingen en quizzen om u te helpen leren over het project OSM, de bewerkers iD en JOSM, de geografische context van het in kaart brengen, de OSM Tasking Manager en hoe topografische objecten (plaatsen, bewoonde gebieden, wegen, waterwegen…) in kaart te brengen. Het bevat ingebedde tekst, schermafdrukken, GIF's en video's en kan worden gedownload als een PDF en videobestanden voor offline gebruik. Het is momenteel beschikbaar in Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Portugees en Chinees. Het is een MOOC, gebaseerd op Moodle, en vereist registratie, maar is gratis voor iedereen.