NL:Beginners Guide 1.3

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Maken/Bewerken van gegevens van OSM

Gegevens van OSM bestaan uit de volgende elementen:

  • Knopen: De punten die worden gebruikt om specifieke locaties te specificeren (zoals een brievenbus). Twee of meer knopen worden gebruikt om lijnsegmenten te tekenen.
  • Wegen: Een lijst van knopen, weergegeven als verbonden lijnsegmenten. Zij worden gebruikt om wegen, paden etc. te maken.
  • Gesloten wegen: Gesloten wegen zij wegen die een volledige cirkel vormen. Zij worden gebruik om "gebieden" te maken, zoals parken, meren, eilanden of gebouwen.
  • Relaties: Wanneer wegen zijn verbonden maar niet hetzelfde fysieke ding vertegenwoordigen wordt een relatie gebruikt om de rol van elke weg te beschrijven. Relaties worden gebruikt om mogelijkheden op de kaart te maken, zoals fietsroutes, verboden om te keren en gebieden die niet aaneengesloten zijn. Een lage weg, zoals een autosnelweg of een autoweg met meerdere segmenten, zou moeten zijn gegroepeerd in een relatie voor die snelweg. Een ander voorbeeld is een nationaal park met verschillende locaties die van elkaar gescheiden zijn. Deze zouden ook moeten zijn gegroepeerd in een relatie.
  • NL:Beginners Guide 1.3.1 - Algemene tips over het converteren van een GPS-spoor naar een normaal gebogen gedeelte van een weg

Nodes-ways-closedways nl.PNG

Al deze elementen kunnen tags hebben, die hun naam, type weg etc. beschrijven.

Bewerkingssoftware

U heeft de keuze uit de drie belangrijkste bewerkingssoftware:

  1. iD is de nieuwste bewerkingssoftware die direct beschikbaar is vanaf de tab Bewerken. Het is geschreven in HTML5/Javascript.
  2. Potlatch Dit is een oudere, op Flash gebaseerde, bewerkingssoftware die ook direct beschikbaar is vanaf de tab 'Bewerken'.
  3. JOSM Deze is krachtiger dan de bewerkingssoftware in de de browser en wordt geprefereerd door veel ervaren deelnemers, maar moet afzonderlijk gedownload worden en vereist wat meer inspanning om mee te beginnen.
Vorige | Volgende