NL:Wat is OpenStreetMap?

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Waar hulp te krijgen? Wat is OpenStreetMap? Bladeren Hoe deel te nemen Kaartgegevens bijdragen Programma's voor bewerken Handleiding voor beginners

OpenStreetMap zijn vrije geografische gegevens. OpenStreetMap is grotendeels vanaf niets gebouwd door vrijwilligers en wordt uitgegeven met een open-content licentie.

De licentie van OpenStreetMap License maakt vrije (of bijna vrije toegang) toegang mogelijk tot uw afbeeldingen van kaarten en al uw onderliggende kaartgegevens. Het project heeft tot doel nieuw en interessant gebruik van deze gegevens te promoten. Zie Why OSM and not another collaborative mapping service? voor meer details over waarom we een open-content kaart willen en voor het antwoord op de vraag die we het meest horen: "Waarom niet gewoon Google maps gebruiken?"

De kaart

Gegevens verzameld door deelnemers gepresenteerd als kaart op www.openstreetmap.org. Bladeren door onze kaart is eenvoudig. kijk eens rond en zie wat u vind van onze bedekking en detail. Gedurende de jaren zijn we nogal een spectaculaire vooruitgang geboekt, waarbij vele mijlpalen voor het in kaart brengen zijn bereikt. Individuen, overheden en commerciële bedrijven zijn al begonnen met het gebruiken van deze gegevens, en in vele landen, voor vele soorten gebruik, is OpenStreetMap een waardig alternatief voor andere aanbieders van kaarten. Echter de kaart is nog niet klaar. De wereld is nogal groot. Hoe ziet uw buurt eruit op OSM?

In kaart brengen

Dit is niet alleen een online project. We komen achter onze computerschermen vandaan en onderzoeken steden en landelijke gebieden om onze kaarten te maken. Dit is zeer zeker een inspanning voor een gemeenschap om het in kaart te brengen. We gebruiken wiki-achtige samenwerkende bewerkings-software om dit te ondersteunen, wat betekent dat onze kaarten groter en beter zullen worden. Als u een GPS-apparaat heeft kunt u alle sporen die u heeft opgenomen bijdragen. We zijn ook in staat om kaarten af te leiden van luchtfoto's van Bing. U kunt direct beginnen met het bewerken van onze kaarten met behulp van het online "iD" bewerkingsprogramma, of download de JOSM toepassing voor op uw computer.

Ontwikkeling

Extensieve softwareontwikkeling brengt dit project in vele verschillende richtingen. Zoals hierboven vermeld hebben we verscheidene programma's voor het bewerken van kaarten gemaakt. In feite wordt OpenStreetMap uitgevoerd door open-source software vanuit zijn interface slippy map naar de onderliggende toegang tot de gegevens API (een webservice interface voor het lezen en schrijven van kaartgegevens). Er bestaan mogelijkheden voor subprojecten die werken met of onze gegevens gebruiken, maar we hebben ook hulp nodig bij het oplossen van bugs en het toevoegen van mogelijkheden aan onze broncomponenten.

Hoe deel te nemen? Nieuwe OpenStreetMap makers van kaarten en ontwikkelaars zijn altijd welkom!

De OpenStreetMap Foundation

De OpenStreetMap Foundation is een organisatie die fondsen werft, Eén belangrijke uitgave is het verkrijgen en onderhouden van de servers die het project OpenStreetMap hosten. Hoewel de foundation het project ondersteunt, beheert het het project niet of heeft de gegevens van OSM in "eigendom". De foundation heeft als doel de groei, ontwikkelen en verdeling van vrije geo-ruimtelijke gegevens te bevorderen en om geo-ruimtelijke gegevens aan iedereen ter beschikking te stellen om te gebruiken en te delen.