Da:Beginners' guide

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

(Mange af linkene fører endnu til de engelske sider)

Bliv deltager

 • Dette er begynderens' Guide til at blive deltager i OSM.
 • Denne guide går ud fra at du allerede har registreret dig hos OSM, både her og på denne wiki, som er to separate logins.
 • Mere advancerede spørgsmål, og FAQs kan findes på deres egne sider rundt omkring på denne wiki, og mere information er tilgængelig her.
 • Yderligere hjælp fra community kan findes på flere forskellige steder:

De 5 trin til at generere et kort

 • Dette er bare en basal start guide, der er JOSM orienteret. Hvis du er på udkig efter en simpel måde for af få en smagsprøve på OSM, så er Potlatch og dens brugbare lille guide måske hvad du kigger efter. For JOSM, følg disse basale trin for at lave dit første OSM mapping bidrag.

First Page2.PNG

Indsamling af Data

Der er flere forskellige måder at indsamle data til OSM:

 1. GPS - Dette er den mest almindelige måde at indsamle data til OSM, og til fuldt kortlagte områder er de essentielle. Hvis du ikke har en GPS kan man nogle steder låne en eller man kan kortlægge ud fra andres brugeres data. (For at kortlægge allerede indsamlede data - tag et kig på collaborative mapping project for Korea). Vær sikker på at du indsamler, eller konverterer, dine data til WGS-84 lat/lon geographic datum. WGS-84 er standard i de fleste GPS modtagere, så hvis du ikke er sikker på datum, er du sikkert ok.
 2. Yahoo! Imagery, Landsat og NPE kort
 3. Dine egne fotos eller kort - Vær helt sikker på at de er fuldstændig fri til brug (ingen copyright eller andet) og brug dem så sammen med OSM. De fleste data er ikke så frie som man skulle tro!

Hvilke data skal tilføjes

Der er en masse data der kan puttes i OSM: Fra almindelig tagging, så som vej navne helt ned til fine detaljer så som parker, postkasser og specifikke færdselsrettigheder. Forskellige folk finder forskellige ting mere vigtige, som regel influeret af ens hovedfærdselsmiddel. For eksempel: Folk der benytter en vej mellem to byer er måske mere interesserede i tankstationers beliggenhed end motellers navne.

I almindelighed tagger kortlæggere detaljer som arbejdet skrider fremad, men start med det basale. Det følgende er et eksempel på en rækkefølge man gradvist kan tilføje detaljerne.

 • Type vej/sti
 • Vejnavn
 • Parkering
 • Færdselsretning
 • Vejens begrænsninger: f.eks. kun offentlig transport(busser, taxa)
 • Land formål: Beboelses områder for eksempel
 • Stier, Cykkelstier og andre ruter.
 • Specifikke Bygninger og Steder. f.eks. Hoteller/moteller og deres navne
 • Små detaljer, så som service veje, broer og tuneller.
 • Andre interessante steder: udsigtspunkter, mindesnærker, springvand, brønde osv.

Sletning af data

Det er dårlig stil at slette data uden at kontakte den bruger som har oprettet den. Undtagelser er tydelige fejl (en bygning blev revet ned) eller hvis du udvider den (en P-plads tegnet som punkt bliver erstattet med en tegnet som areal). Husk at der ikke lige som i Wikipedia er "noteability" (ting som bliver betragtet som ikke signifikant). Det er op til renderen om at beslutte hvilken data den ønsker at bruge. Det er OK at tegne al din kommunes kloak-låge, bare du tegner dem på det rigtige sted. Prøv at tilføje i sted for at fjerne!

Upload Data

De følgende 3 trin skal laves for at uloade data til OSM, og downloade dem til JOSM for redigering.

Gem dine filer i GPX

Se siden Gem dine filer i GPX

Upload til OSM

Data kan uploades til OSM før og efter at de er konverterede til kortdata. Alle gpx data der bruges til at kortlægge med, opfordres til at uploade til 'public use' så alle OSM data har en kilde, og så andre brugere kan bruge dem i fremtiden.

Hvordan man Uploader

 1. Gå til Main OSM page.
 2. Login (Husk at du skal bruge en OSM konto ved at registrere dig her).
 3. Klik “GPS traces” på fanerne i toppen.
 4. Klik på "See just your traces, or upload a trace".
 5. I de 3 Bokse øverst gør du følgende:
  1. Find og vælg den fil du ønsker at uploade.
  2. Navngiv filen.
  3. Tilføj hjælpsomme tags som kan bruges til at finde den så som “Nordjylland Danmark” (hvert ord er en tag for sig selv, så Isle of Wight skal skrives "IOW" eller "Isle-of-wight").
 6. Hvis du ønsker at dine data skal være tilgængelige for andre(opmuntret) afkryds "Public?" boksen.
 7. Klik "Upload".
 8. Data vil nu blive lagt ind i OSM's database, det kan tage et stykke tid for de er klar(Pending=venter).
 9. Når data er klar kan du downloade dem fra JOSM, sammen med alle andre data i området. Eller brug en online editor.

Download Data i JOSM

Se siden Download Data i JOSM

Generer/Rediger OSM data

Se på siden Generer/Rediger OSM data

Online Editoren

Online editoren er en Flash applikation kaldet potlatch.

Vigtigt Hvis et udråbstegn(!) fremkommer i nederste venstre hjørne, så klik på den og vælg "Try again" for at gemme dine ændringer, ellers vil du miste dem!

Bemærk at du redigerer i live data, så vær venligst omhyggelig og forsigtig.

Nogle tips

 • Shift-klik på en linie for at tilføje et punkt.
 • Klik på en linie, Klik så på punktet i enden af linien for at vælge det.
 • Shift-klik på et punkt for at starte en ny linie. Dette er en hjælp til at forbinde veje.

For at slette en vej, vælg linien, vælg et punkt som nævnt overfor, og tryk på DELETE tasten.

For at kopiere attributter fra en tidligere valgt vej, tast R. Dette er en nem måde at tilføje hastighedsbegrænsninger til en vej som andre har tilføjet tidligere, f.eks. "maxspeed=60".

For at forlænge en vej, vælg et liniesegment af vejen, shift-klik på det punkt hvorfra du vil udvide. Klik så for hvert punkt for at fortsætte vejen.

Label Data, og Tilføj detaljer

Se siden Label Data, og Tilføj detaljer

Generer kort!

Du har nu tilføjet data og mærket dem(tagged), samt uploaded ændringerne til OSM. For at se ændringerne kan du gøere ét af følgende, alt efter hvad du ønsker.

1. Generere din egen bitmap grafik ud fra de uploadede data: En 'renderer' baseret på Extensible Stylesheet Transformation som er i stand til at generere Scalable Vector Graphics (SVG), som direkte kan ses i nogle Web browsers eller konverteres til bitmaps.

 1. Mapnik: En meget hurtig 'renderer' skrevet i C++ som genererer bitmaps.

2. Få data til at vise sig på 'the slippy map' på OpenStreetMap's hovedside. Hovedsiden indeholder et '+' i højre side. Efter at have klikket på pludstegnet får du normalt en boks med 'Baselayer' options 'Mapnik' og 'Osmarender'. Begge repræsenterer et kort genereret med en af de to 'renderers'.

 1. Mapnik: Mapnik baselayer opdateres normalt en gang om ugen. De enkelte tiles skulle automatisk blive opdateret når du ser dem. De vil dog kun opdatere, hvis de er mere end tre dage gamle. For at gennemtvinge en upfdate kan de se den enkelte tile alene og så tilføje "/dirty" i enden af adressen.
 2. tiles@home/Osmarender : Osmarender's baselayer bliver som regel automatisk opdateret når der uploades nye data(bliver sat i kø). Hvis det ikke virker eller du ønsker en hurtigere updatering, så brug venligst Informationfreeway hjemmesiden, gå til zoom level 12 og tryk ctrl+klik på de tiles du ønsker opdateret. En request vil nu blive sendt til tiles@home/Osmarender projektet, efter noget tid vil du se at dine ændringer er inkluderet i de rekvestede tiles. Det kan være nødvendigt med en fuld refresh af siden for at se det.