Sq:JOSM/Guide

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Getting Started Basic editing Advanced editing (en) Plugins (en) Keyboard Shortcuts (en)

Mirësevini në udhërrëfyesin e JOSM. Ky udhërrëfyes është ndarë në disa pjesë(shiko më lartë), duke filluar me një hyrje dedikuar shfrztëzuesve të rinjë. Teksti përmban disa njohuri mbi konceptet e OpenStreetMap,dhe komplet fokusohet në përdorimin e JOSM dhe jo veglave tjera. Si e till, disa shfrytëzues mund të preferojnë me lexu Beginners' Guide apo Potlatch/Primer.

Fillimi ne JOSM

  • Hapi 1: Shkarko një jar fajl : josm-tested.jar
  • Hapi 2: dy herë kliko në jar fajllin
  • Hapi 3: Nuk ka hap të 3!

Nuk ju pëlqejn jar fajllat? Kliko këtë vegëz të java web-start.

Për hapat specifik të instalimit dhe problemet e mundshme tek secilit sistem shikoni JOSM/Installation

Kur JOSM starton, hapsira kryesore edituese shfaqë tekst. Kjo mundë të përfshijë lajmërime të rëndësishme, por në të vërtet ne dëshirojm të shohim disa të dhëna të hartave...

Shkarko të dhënat

Kliko në buton download në shiritin e veglave (JOSM-Icon-download.svg) për të hapur dritaren e dialogut e shkarkimit.

Fillimisht tabi 'hartës levizshme' është zgjedhur.Leviz neper hart duke e kapur me tasting e djatht te mausit, zmadhoje duke shfrytezuar rroten e mausit ose duke klikuar dy her tastin e majt te mausit. Zmadhoje pak pjes e hartes ku je interesuar per te edituar.

Perfundimisht shfrytezo tastin e majt te mausit per te kriju nje katror rreth regjionit te cilen doni ta shkarkoni.

Ju duhet te shkarkoni nje regjijon ku doni te beni editime, por ikni shkarkimeve te mdha te dhenave te hartes(server i OpenStreetMap do ti duhet shume kohe per tu pergjigjur, dhe JOSM do te ngadalsohet apo te jep pa memorije). Ju me gjas deshironi te zmadhoni deri ne nivelin maximal. Zgjedh nje pjes te vogel te rrugve ne hapsiren qe jeni interesuar ta editoni, filloni me pak, sepse ju munde te shkarkoni me vone te dhena kur te ju duhen.

Kur te klikoni 'OK', te dhena duhet te shfaqen ne hapsiren kryesore edituese.

Zmadhimi dhe Shetitja

Neper hapsiren kreysore edituese, ju mund te shetitni dhe ta zmadhoni e zvogloni.

  • Zmadho duke perdor rroten e mausit.Alternativ tjeter eshte te perdorni shiritin per zmadhin lart ne te majt ose shtyp ctrl+',' apo ctrl+'.'
  • per te shetitur rreth e rrotull, kape me tastin e djatht te mausit.

Nese nuk shifni asgje ateher ju duhet te zvogloni (rrotulloni rroten ne te kunderten) deri sa te behen elementet e dukshme. Perderisa zmadhoni ju duhet te drejtoni mausin drejt te dhenave qe doni ti zmadhoni.


Shenjezimi i verdhe (vijat dijagonale) tregojn hapsirat te cilat nuk jane te ngarkuara momentalisht ne JOSM.Ju duhet te shihni nje fushe katrore me shume prapvije te zeze. Kjo eshte hapsira qe e keni shkarkuar. Neper kete hapsire (dhe zvarritjet ne skajet e saj) ju do te shihni te dhenat e OpenStreetMap.

Shkarko me shume te dhena

Tani qe JOSM e din ku eshte, tash eshte shume let te kerkojm pak me shum te dhena qe te zgjerojm hapsiren e shkarkuar.Shfrytezo mundesit e rritjes dhe te shetitjes te pershkruara me lart qe poziciononi hapsiren e dukshme. Hapsira katrore e ekranit qe tani eshte tani ne pamje, do te jet hapsira e zgjedhur heren tjeter kur te klikoni butonin Download(JOSM-Icon-download.svg)

Provoni te shkarkoni pak me shume te dhena ne pjesen e dyt katrore te madhesis se njejt me hapsiren qe tashme keni shkarku. Per te bere ket ju duhet te zmadhoni apo te zvogloni derisa gjersia e hapsires se par qe keni shkarku te behet e njejt me gjersin e ekranit, dhe pastaj shetit pak ne njeren ane qe te pozicionosh pamjen ne teritor te ri(nje pjes me vija te verdha), pastaj shtyp download.

Kesaj here ju nuk keni nevoj te beni asgje me dialogun e shkarkimit.Vetem kliko 'OK'. Zvoglon pakez qe te shihni rezultatin.

Mbani mend, gjithmon ikni shkarkimit te shume te dhenave permenjer.

Ngarko nje GPX fajll lokal

Me larte kemi pershkru si me shfrytezu tabin e dialogut te shkarkimit te 'hartes rreshqitse' per te zgjedh nje fush per shkarkim kur startoni JOSM per her te par. Nje qasje tjeter eshte te ngarkoni nje gpx fajll para se te shkarkoni te dhenat.Nese doni te beni editime pa shfrytezu te gjurmet e GPS, anashkaloni kete seksion. ketu ne do te supozojm se ju keni mesu se si te nxjerrni te dhenat nga gps paisja juajne formatin GPX (apo NMEA ) ne diskun tuaj(shiko Making GPX Tracks)

Hapja e fajllave GPX eshte e thjesht. Kliko menyn 'File' pastaj 'Open...' (JOSM-Icon-open.svg) dhe zgjedh fajllin.

Kur JOSM i shfaqe gjurmet e GPS, ju mund ta zmadhoni dhe te shetiteni duke shfrytezu rroten dhe tastin e djatht te mausit siq eshte pershkru ma nalt.

Tani mund te vazhdoni me procedura te njejta per te shkarkuar disa te dhena te hartave se bashku me gjurmet e gps. Siq e pershkruajtem ne seksionin ma lart, pozicioni fushen e dukshme ne ekran, dhe kliko butonin download per te marr disa te dhena. Si gjithe, duhet me pas kujdes mos me shkarku shume te dhena. Nese gjurmet e GPS jane nga nje shetitje ne kembe, ateher e shkarkoni te gjithe hapsiren,por nese eshte gjurme e gjat,psh udhetim i gjat neper hapsiren komplekse dhe te dendur te hartes(p.sh. nje vozitje me vetur neper qytet) ateher kjo mundet me qen shume te dhena. prandaj ju duhet te zmadhoni vetem nje pjes te gjurmes tuaj dhe te kapni nje fush te vogel qe te filloni me te.


Shkarkoni gjurmet e te tjerve

OpenStreetMap ka nje baze te dhenave qe eshte e ndar nga te dhenat kryesore te hartes, special per GPS te dhenat. Ju mund te shkarkoni qdo te GPS shenim qe te tjeret kan kontribu ne hapsiren te cilen jeni tu kerku. Ky eshte nje opsion shtes kuti zgjedhese (tickbox option)ne dialogun 'Download'.

Te punojsh me gjurmet e te tjerve, nuk eshte e domosdoshme dhe shpesh nuk eshte shum frytedhenese (posaqerisht ne pjeset ku mbules te Yahoo! Aerial Imagery), por mund te jap nje pasqyr se sa e sakt eshte gjurma juaj, dhe si jan pozicionuar te dhenat egzistuese. Ku disa gjurm jan marre ne te njejten rruge, eshte e dobishme qe te qesim vije mesatare, per te kompensuar per mos saktesin e seciles gjurm. Poashtu per ti par gjurmet e te tjerve, ju mund te i ngarkoni(upload)tuajat. prap kjo nuk eshte e nevojshme.
Next >>

Tani jeni te gatshem te beni disa editime bazike.