Hu:JOSM/Guide

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Más nyelveken — JOSM/Guide
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Bevezetés Egyszerű szerkesztések Haladó szerkesztések Bővítmények Gyorsbillentyűk(en)

Előszó

Ez a kézikönyv több részre oszlik és egy kezdőknek szóló bevezetővel kezdődik. Az olvasáshoz az alapvető OpenStreetMap koncepciók ismerete szükséges, mivel ez a szöveg kizárólag a JOSM szerkesztő program használatával foglalkozik. Emiatt kezdőknek érdemes lehet előbb a Kezdők kézikönyvét elolvasni.

Első lépések

A JOSM elindítása

  1. Telepítsd a Javát
  2. Töltsd le a josm-tested.jar fájt
  3. Kattints duplán a JAR fájlra (vagy parancsból: java -jar josm-tested.jar)

Ha nem szeretnél JAR fájlokat letölteni, a weben keresztül is elindíthatod: JOSM Java web-start

Operációs rendszer függő információékért vagy egyéb problémaelhárításért olvasd el a Telepítés(en) fejezetet.

A JOSM elindulása után egy szöveges oldal jelenik meg, amelyen a legfontosabb újdonságok olvashatóak. De nézzünk inkább térképi adatokat...

Adatok letöltése

A letöltő ablak megnyitásához, kattints az eszköztáron a letöltés ikonra (JOSM-Icon Daten download.jpg), vagy a Fájl -> Letöltés az OSM-ről... menüre.

Megnyitáskor a "Slippy map" fül lesz kiválasztva. A jobb egérgomb nyomva tartásával mozgathatod a térképet, az egérgörgővel pedig nagyíthatsz és kicsinyíthetsz. Nagyíts arra a területre, amelyet szerkeszteni szeretnél.

Végül a bal egérgomb nyomva tartásával húzz egy téglalapot arra a területre, amit le szeretnél tölteni.

Akkora területet jelölj ki, amekkorát szerkeszteni szeretnél, de kerüld a nagyobb területek letöltését (az adatok lassan töltődhetnek le és a JOSM is jelentősen belassulhat vagy elfogyaszthatja a memóriát). Közel a maximális nagyítási szintre nagyíts és néhány utcányi területet tölts le. Inkább kezdj kis területtel, mert szükség szerint bármikor továbbtöltheted.

Az OK gomb megnyomása után rövidesen megjelenik a térkép a szerkesztési területen.

Nagyítás és mozgatás

A fő szerkesztési területen nagyítani, kicsinyíteni és a térképet mozgatni lehet.

  • Nagyításhoz használd az egérgörgőt, vagy kattints a nagyítást jelző sávra a bal felső sarokban, vagy nyomd meg a Ctrl + "," vagy Ctrl + "." gombokat.
  • A térkép mozgatásához nyomd le a jobb egérgombot és mozgasd az egeret

Ha semmit sem látsz, valószínűleg kicsinyítened kell (egérgörgő görgetése lefelé), amíg be nem jön a rajz a képbe. Nagyításkor az egeret mozgasd oda amire nagyítani szeretnél.

A program sraffozással jelzi a letöltött adatokon kívül eső területet. A letöltött téglalap alakú terület háttere fekete, ott nincs sraffozás. Ezen a területen belül (és a széleinél kilógva) láthatod az OpenStreetMap adatokat.

További adatok letöltése

A letöltési ablak Slippy map füle

Most, hogy a JOSM már tudja merre rajzolsz, nagyon egyszerű a további területek letöltése. A látható terület nagyításához és mozgatásához használd a fentebb leírt módszereket. Ha ismét megnyomod a letöltés ikont, a letöltendő terület automatikusan az aktuálisan megjelenített rész lesz.

Próbálj meg letölteni egy hasonló területet valamelyik irányban, mint amit először letöltöttél: Nagyíts akkorára, hogy nagyjából a korábban letöltött teljes terület legyen a szerkesztő nézetben, majd told el a térképet valamelyik irányba annyival, hogy egy kicsit még bent maradjon a már letöltött rész, végül nyomd meg a letöltés ikont.

Ezúttal nem kell semmit kiválasztanod, csak megnyomni az OK gombot. Letöltés után kicsinyíts egy kicsit, így megnézheted a két területet egyben.

Ne felejtsd el, hogy sose tölts le nagyobb területeket, főleg ne egyben.

Helyi GPX fájlok betöltése

Fentebb leírtuk, hogyan tölthetsz le adatokat a Slippy Map fül használatával. Egy másik lehetőség, hogy először a GPS nyomvonalaidat töltöd be. Ha nem GPS nyomvonalak alapján szeretnél rajzolni, ugord át ezt a részt. Feltételezzük, hogy már sikerült kinyerned az adatokat a GPS egységedből és GPX vagy NMEA formátumba konvertáltad a gépeden (lásd: GPX fájlok készítése(en)).

A GPX fájl megnyitása nagyon egyszerű: Kattints a Fájl -> Megnyitás... menüre vagy ikonra (JOSM-Icon Datei öffnen.jpg) majd válaszd ki a fájlt.

Amikor a JOSM megjeleníti a GPX nyomvonaladat, ugyanúgy nagyíthatsz és mozoghatsz ahogy fentebb leírtuk.

A GPS nyomvonalad mentén meglévő térképi adatok letöltéséhez, ismét követheted a fentebb leírt módszert. Pozicionáld a látható területet a kívánt részre és nyomd meg a letöltés gombot. Mint mindig, kerüld a nagyobb adathamazok letöltését. Például ha a GPS nyomvonalad egy rövid sétán rögzítetted, akkor letöltheted az egész területet egyben, de ha egy hosszabb útvonal egy sűrűn lakott területen, akkor az túl sok adat lehet a letöltéshez. Ilyenkor nagyíts a GPS nyomvonal egy-egy részére és töltsd le csak azt a rajzoláshoz.

Mások GPS nyomvonalainak letöltése

Az OpenStreetMapen van egy GPS nyomvonal adatbázis, ami független a fő térképi adatoktól. Az szerkesztett területre letöltheted a mások által feltöltött GPS nyomvonalakat. Ezt a fentebb bemutatott letöltési ablakban egy jelölőnégyzet teszi lehetővé: Nyers GPS adatok.

Mások GPS nyomvonalaira nem mindig van szükség a szerkesztéskor, de nagyon hasznosak annak eldöntésére, hogy a saját GPS nyomvonalad mennyire pontos, illetve, hogy a meglévő térkép mennyire van pontosan pozicionálva. Ha egy úton sok GPS nyomvonal van feltöltve, akkor a hiba minimalizálása érdekében érdemes azok átlagát véve megrajzolni az utat. Nem csak megnézheted mások GPS nyomvonalait, de fel is töltheted a sajátodat. (A feltöltés nem követelmény, de ha az alapján rajzolsz be valamit akkor javasolt.)Következő >>

Készen állsz némi egyszerű szerkesztésre!