Hu:JOSM/Guide

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Bevezetés Egyszerű szerkesztések Haladó szerkesztések Bővítmények Gyorsbillentyűk(en)

Előszó

Ez a kézikönyv több részre oszlik és egy kezdőknek szóló bevezetővel kezdődik. Az olvasáshoz az alapvető OpenStreetMap koncepciók ismerete szükséges, mivel ez a szöveg kizárólag a JOSM szerkesztő program használatával foglalkozik. Emiatt kezdőknek érdemes lehet előbb a Kezdők kézikönyvét elolvasni.

Első lépések

A JOSM elindítása

  1. Telepítsd a Javát
  2. Töltsd le a josm-tested.jar fájlt
  3. Kattints duplán a JAR fájlra (parancsból: java -jar josm-tested.jar)

Ha nem szeretnél JAR fájlokat letölteni, weben keresztül is elindíthatod: JOSM Java web-start

Operációs rendszer függő információékért vagy egyéb problémaelhárításért olvasd el a Telepítés(en) fejezetet.

A JOSM elindulása után egy szöveges oldal jelenik meg, amelyen a legfontosabb újdonságok olvashatók. De nézzünk inkább térképi adatokat...

Adatok letöltése

A letöltő ablak megnyitásához kattints az eszköztáron a letöltés ikonra (JOSM-Icon-download.svg), vagy a Fájl -> Letöltés az OSM-ről... menüre.

Megnyitáskor a "Slippy map" fül lesz kiválasztva. A jobb egérgomb nyomva tartásával mozgathatod a térképet, az egérgörgővel pedig nagyíthatsz és kicsinyíthetsz. Nagyíts arra a területre, amelyet szerkeszteni szeretnél.

Végül a bal egérgomb nyomva tartásával húzz egy téglalapot arra a területre, amit le szeretnél tölteni.

Akkora területet jelölj ki, amekkorát szerkeszteni szeretnél, de kerüld a nagyobb területek letöltését (az adatok lassan töltődhetnek le és a JOSM is jelentősen belassulhat vagy elfogyaszthatja a memóriát). Közel a maximális nagyítási szintre nagyíts és néhány utcányi területet tölts le. Inkább kezdj kis területtel, mert szükség szerint bármikor továbbtöltheted.

Az OK gomb megnyomása után rövidesen megjelenik a térkép a szerkesztési területen.

Nézet és légi felvétel kiválasztása

A térképen a látható objektumok, a háttér, az épületek körvonalai, az utak, stb. ki- és bekapcsolhatók. Hogy az objektumokat a környezetükben láthassuk, ahhoz be kell kapcsolni valamelyik "Légi felvétel"-t. A FÖMI ortofotón az épületek pozíciója pontosnak mondható, igazítás esetén ehhez a légi felvételhez érdemes pozícionálni az objektumokat. Más légifelvételek frissebbek, az újabban épített épületek ezeken látszanak (de a földrajzi pozíciójuk nem mindig egyezik meg a FÖMI felvételével).

Az épületek körvonalainak megjelenítéséhez a Rétegek-nél kattintsunk az Adatréteg-re, majd kissé ez alatt A kijelölt réteg aktiválása gombra.

Nagyítás és mozgatás

A fő szerkesztési területen nagyítani, kicsinyíteni és a térképet mozgatni lehet.

  • Nagyításhoz használd az egérgörgőt, vagy kattints a nagyítást jelző sávra a bal felső sarokban, vagy nyomd meg a Ctrl + "," vagy Ctrl + "." gombokat.
  • A térkép mozgatásához nyomd le a jobb egérgombot és mozgasd az egeret

Ha semmit sem látsz, valószínűleg kicsinyítened kell (egérgörgő görgetése lefelé), amíg be nem jön a rajz a képbe. Nagyításkor az egeret mozgasd oda, amire nagyítani szeretnél.

A program sraffozással jelzi a letöltött adatokon kívül eső területet. A letöltött téglalap alakú terület háttere fekete, ott nincs sraffozás. Ezen a területen belül (és a széleinél kilógva) láthatod az OpenStreetMap adatokat.

További adatok letöltése

A letöltési ablak Slippy map füle

Most, hogy a JOSM már tudja, merre rajzolsz, nagyon egyszerű a további területek letöltése. A látható terület nagyításához és mozgatásához használd a fentebb leírt módszereket. Ha ismét megnyomod a letöltés ikont, a letöltendő terület automatikusan az aktuálisan megjelenített rész lesz.

Próbálj meg letölteni egy hasonló területet valamelyik irányban, mint amit először letöltöttél: nagyíts akkorára, hogy nagyjából a korábban letöltött teljes terület legyen a szerkesztő nézetben, majd told el a térképet valamelyik irányba annyival, hogy egy kicsit még bent maradjon a már letöltött rész, végül nyomd meg a letöltés ikont.

Ezúttal nem kell semmit kiválasztanod, csak megnyomni az OK gombot. Letöltés után kicsinyíts egy kicsit, így megnézheted a két területet egyben.

Ne felejtsd el, hogy sose tölts le nagyobb területeket, főleg ne egyben.

Helyi GPX fájlok betöltése

Fentebb leírtuk, hogyan tölthetsz le adatokat a Slippy Map fül használatával. Egy másik lehetőség, hogy először a GPS nyomvonalaidat töltöd be. Ha nem GPS nyomvonalak alapján szeretnél rajzolni, ugord át ezt a részt. Feltételezzük, hogy már sikerült kinyerned az adatokat a GPS egységedből és GPX vagy NMEA formátumba konvertáltad a gépeden (lásd: GPX fájlok készítése(en)).

A GPX fájl megnyitása nagyon egyszerű: Kattints a Fájl -> Megnyitás... menüre vagy ikonra (JOSM-Icon-open.svg) majd válaszd ki a fájlt.

Amikor a JOSM megjeleníti a GPX nyomvonaladat, ugyanúgy nagyíthatsz és mozoghatsz, ahogy fentebb leírtuk.

A GPS nyomvonalad mentén meglévő térképi adatok letöltéséhez ismét követheted a fentebb leírt módszert. Pozicionáld a látható területet a kívánt részre és nyomd meg a letöltés gombot. Mint mindig, kerüld a nagyobb adathamazok letöltését. Például ha a GPS nyomvonalad egy rövid sétán rögzítetted, akkor letöltheted az egész területet egyben, de ha egy hosszabb útvonal egy sűrűn lakott területen, akkor az túl sok adat lehet a letöltéshez. Ilyenkor nagyíts a GPS nyomvonal egy-egy részére és töltsd le csak azt a rajzoláshoz.

Mások GPS nyomvonalainak letöltése

Az OpenStreetMapen van egy GPS nyomvonal adatbázis, ami független a fő térképi adatoktól. A szerkesztett területre letöltheted a mások által feltöltött GPS nyomvonalakat. Ezt a fentebb bemutatott letöltési ablakban egy jelölőnégyzet teszi lehetővé: Nyers GPS adatok.

Mások GPS nyomvonalaira nem mindig van szükség a szerkesztéskor, de nagyon hasznosak annak eldöntésére, hogy a saját GPS nyomvonalad mennyire pontos, illetve, hogy a meglévő térkép mennyire van pontosan pozicionálva. Ha egy úton sok GPS nyomvonal van feltöltve, akkor a hiba minimalizálása érdekében érdemes azok átlagát véve megrajzolni az utat. Nem csak megnézheted mások GPS nyomvonalait, de fel is töltheted a sajátodat. (A feltöltés nem követelmény, de ha az alapján rajzolsz be valamit, akkor javasolt.)Következő >>

Készen állsz némi egyszerű szerkesztésre!