NL:Editing

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Waar hulp te krijgen? Wat is OpenStreetMap? Bladeren Hoe deel te nemen Kaartgegevens bijdragen Programma's voor bewerken Handleiding voor beginners

Er kunnen verschillende editors gebruikt worden om data in de OpenStreetMap database te veranderen.

Registratie

Voordat je data kunt veranderen moet je een OSM account aanmaken.

Keuze van editors

  • Potlatch is de eenvoudigste editor om te gebruiken. Je kunt Potlatch vinden door op de 'Edit' tab bij de kaart te klikken, en het is ideaal om even snel een verandering te maken, waarbij de data direct op de OSM server wordt opgeslagen. Voor deze editor is Flash noodzakelijk.
  • ID is momenteel ingesteld als de standaard editor voor bewerkingen in je browser. Deze editor is eenvoudig in gebruik en is voor de meeste mappers een goed begin. Deze editor is niet afhankelijk van Flash.
  • JOSM is op dit moment de meest populaire editor. Het is een standalone Java-applicatie (Java6 is noodzakelijk) die zoomen, verschuiven en veranderen van een lokale dataset mogelijk maakt, voordat updates in een keer naar de OSM-server gestuurd kunnen worden. Ook is er een online versie op te roepen die geen installatie noodzakelijk heeft. JOSM-online
  • Merkaartor is een standalone cross-platform editor. Executables voor Windows, broncode voor andere platformen.

De editor vergelijkingspagina is een hulpmiddel om te beslissen welke editor het meest geschikt is voor jouw doeleinden.

In het verleden waren er nog meer keuzes, zoals Osmeditor (QT) en osmpedit, maar deze worden niet langer onderhouden en hebben geen interface naar het laatste API protocol (wat betekent dat ze niet meer werken).

Zie ook