Fi:Muokkaus

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Fi:Editing)
Jump to navigation Jump to search

OpenStreetMap-tietokantaan tallennettuja karttatietoja voidaan muokata usealla eri ohjelmalla.

Rekisteröityminen

Ennen ensimmäistä muokkaamista on luotava OpenStreetMap-käyttäjätili.

Valinta ohjelmien välillä

  • Potlatch on helppokäyttöinen editoriohjelma, jota käytetään suoraan selainohjelman ikkunassa (Flash). Ohjelma käynnistyy pääsivun Edit-välilehden avaamalla. Potlatch soveltuu parhaiten karttakohteiden pikaiseen muokkaamiseen, sillä muutokset tallentuvat tietokantaan välittömästi.
  • JOSM on kaikkein suosituin editori. Se on yhtenä tiedostona ladattava ja käytettävä (ts. standalone) java-ohjelma, jonka käyttäminen vaatii tietokoneelle asennetun java-ympäristön (vähintään versio 1.6 JOSM-versioista 3378 alkaen, aiemmat toimivat myös Java 1.5 -ympäristössä). Editori mahdollistaa kartan sulavan zoomauksen, raahaamisen ja karttatietojen muokkaamisen paikallisesti ennen tallentamista tietokantaan.
  • Merkaartor on myös standalone-ohjelma usealle käyttöjärjestelmälle. Windows-versio on tarjolla valmiina ajettava ohjelmana, muille järjestelmille ohjelma käännetään lähdekoodista.

Omaan käyttötarpeeseen sopivimman ohjelman valinnan tueksi voit lukea ohjelmista lisää englanniksi editoriohjelmien vertailusta.

Aikaisemmin käytössä on ollut muitakin editoreita (esim. Osmeditor (QT) ja osmpedit), mutta niitä ei ylläpidetä eikä niillä pysty tehdä muokkauksia enää nykyiseen järjestelmään.

Katso myös