Fi:JOSM-opas

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from JOSM-opas)
Jump to: navigation, search
Saatavana kielillä — JOSM
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
JOSM Alku Peruskäyttö Relaatioiden käsittely Muut työkalut
Ruutukaappaus JOSM:ista; näytöllä Geo-merkittyjä kuvia

JOSM on monipuolinen Java-editori OpenStreetMapille. JOSM ei lähetä muutoksia välittömästi palvelimelle, vaan muutoksia voi tehdä omalla koneella niin kauan kuin haluaa ennen niiden lähettämistä palvelimelle. Tästä on erityisesti hyötyä siinä, ettei esimerkiksi virheellisen muokkauskomennon vaikutus välittömästi riko puolta Suomea. Sen sijaan käyttäjä voi huolettomin mielin kokeilla ohjelman ominaisuuksia: huonot muokkaukset voi jättää päivittämättä palvelimelle.

Etuja Potlatchiin nähden ovat ainakin monipuolisemmat muokkaustoiminnot, eri kohteiden esittäminen eri väreillä, omien valokuvien paikantaminen GPS-jäljen mukaan ja käyttöliittymän osittainen muokattavuus. Jotkut pitävät kuitenkin Potlatchia selkeämpänä aloittelijalle, tai pieniin muutoksiin.

JOSM on tammikuussa 2009 käännetty lähes kokonaan suomeksi, mutta käyttäjä voi valita haluamansa kielen joten tässä oppaassa on yhä seassa alkuperäisiä komentoja englanniksi. Tarvitset JOSMista version 1529 tai sitä uudemman. Suosittelemme tuoreinta josm-tested -versiota. Tuoreimmat versiot löytyvät osoitteesta http://josm.openstreetmap.de

Liitännäiset

JOSM:n ominaisuuksia voi laajentaa liitännäisillä (plugin). Joistain liitännäisistä on paljonkin hyötyä, jopa niin että muutamien alunperin liitännäisinä kehitettyjä toiminnallisuuksia on nykyään sisällytetty JOSMiin itseensä. Varsinkin "Validator" ("Tarkastaja") -liitännäinen on hyvä ottaa käyttöön, jotta näkee, onko kartassa tyypillisimpiä virheitä.

Java?

Java-ohjelmana JOSM toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä, kunhan niille löytyy Java 1.6 -ympäristö. Jos et voi päivittää vanhempaa Java-ympäristöäsi, ennen 20.7.2010 julkaistut versiot (versionumero 3377 tai pienempi) toimivat Java 1.5 -ympäristössä.