Fi:JOSM-opas

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Fi:JOSM)
Jump to navigation Jump to search
JOSM Alku Peruskäyttö Relaatioiden käsittely Muut työkalut
Ruutukaappaus JOSM:ista; näytöllä Geo-merkittyjä kuvia

JOSM on monipuolinen Java-editori OpenStreetMapille. JOSM ei lähetä muutoksia välittömästi palvelimelle, vaan muutoksia voi tehdä omalla koneella niin kauan kuin haluaa ennen niiden lähettämistä palvelimelle. Tästä on erityisesti hyötyä siinä, ettei esimerkiksi virheellisen muokkauskomennon vaikutus välittömästi riko puolta Suomea. Sen sijaan käyttäjä voi huolettomin mielin kokeilla ohjelman ominaisuuksia: huonot muokkaukset voi jättää päivittämättä palvelimelle.

Etuja Potlatchiin nähden ovat ainakin monipuolisemmat muokkaustoiminnot, eri kohteiden esittäminen eri väreillä, omien valokuvien paikantaminen GPS-jäljen mukaan ja käyttöliittymän osittainen muokattavuus. Jotkut pitävät kuitenkin Potlatchia selkeämpänä aloittelijalle, tai pieniin muutoksiin.

JOSM on tammikuussa 2009 käännetty lähes kokonaan suomeksi, mutta käyttäjä voi valita haluamansa kielen joten tässä oppaassa on yhä seassa alkuperäisiä komentoja englanniksi. Tarvitset JOSMista version 1529 tai sitä uudemman. Suosittelemme tuoreinta josm-tested -versiota. Tuoreimmat versiot löytyvät osoitteesta http://josm.openstreetmap.de

Liitännäiset

JOSM:n ominaisuuksia voi laajentaa liitännäisillä (plugin). Joistain liitännäisistä on paljonkin hyötyä, jopa niin että muutamien alunperin liitännäisinä kehitettyjä toiminnallisuuksia on nykyään sisällytetty JOSMiin itseensä. Varsinkin "Validator" ("Tarkastaja") -liitännäinen on hyvä ottaa käyttöön, jotta näkee, onko kartassa tyypillisimpiä virheitä.

Java?

broom

This article or section may contain out-of-date informationAuttaa kääntämään tämä suomi!. The information is no longer correct, or no longer has relevance.Auttaa kääntämään tämä suomi!
If you know about the current state of affairs, please help keep everyone informed by updating this information.Auttaa kääntämään tämä suomi! (Discussion)

Java-ohjelmana JOSM toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä, kunhan niille löytyy Java 1.6 -ympäristö. Jos et voi päivittää vanhempaa Java-ympäristöäsi, ennen 20.7.2010 julkaistut versiot (versionumero 3377 tai pienempi) toimivat Java 1.5 -ympäristössä.