NL:JOSM/Installation

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Er zijn een aantal mogelijkheden om JOSM te installeren:


1. Met web-start ben je het snelst aan de slag. Er wordt een bestand josm.jnlp geïnstalleerd waarop je moet dubbelklikken om JOSM op te starten. Updates worden automatisch geïnstalleerd.

2. Installatie van JOSM door het downloaden van josm-tested.jaris heel eenvoudig.

 • Stap 1: Download een jar-bestand : josm-tested.jar
 • Stap 2: Dubbelklik op het jar-bestand.


Vereisten

Om JOSM op uw computer te kunnen uitvoeren heeft u nodig:

 • Java 8 (of hoger)
Vaak is JAVA al geïnstalleerd. Indien niet, installeer JAVA (u wilt misschien de browser plug-in uitschakelen, die niet nodig is voor JOSM, in verband met redenen van beveiliging)
Indien een oudere versie van Java is geïnstalleerd is het het beste om die bij te werken, maar de Software-vereisten van JOSM geven details over enkele compatibiliteits-opties voor de versies.
 • 512 MB RAM of meer
 • een weergave-resolutie van 1024×768 of hoger (800×600 is niet echt lekker)
 • een grafische adapter met 2D-acceleratie ingeschakeld wordt aanbevolen.

Downloaden

Download eenvoudigweg het JOSM jar-bestand, dat kan worden gevonden op de beginpagina van JOSM of door op een van de volgende te klikken...

Download josm-tested button.png

josm-tested.jar is een stabiele versie van JOSM
josm-latest.jar is de laatste ontwikkelingsversie

In het onwaarschijnlijke geval dat de site van JOSM niet bereikbaar is kunt u proberen een van de mirrors te gebruiken:


De keuze tussen "tested" of "latest" kan afhangen van het feit of u bereid bent te helpen met het testen van de laatste mogelijkheden. josm-tested is een "stabiele" versie van de toepassing, wat betekent dat zijn oorsprong ligt op een stabiel punt van de ontwikkeling. josm-latest is a versie met alle laatste mogelijkheden maar ook met de laatste problemen. Werken met josm-latest is hulp voor het project (u kunt helpen door problemen te rapporteren en mogelijkheden voor te stellen). Momenteel is het wat meer probleem-vrij door de manier waarop versies van plug-ins worden beheerd. Onthoud dat josm-tested zal proberen de laatste versie van plug-ins te downloaden als ze automatisch installeert/bijwerkt, en deze kunnen dan klagen dat ze een latere versie van josm nodig hebben! We hopen nog eens het uitgaveproces voor nieuwe plug-ins te verbeteren.

Opstarten van JOSM

Het jar-bestand moet worden doorgegeven aan de Java 6 runtime. Gewoonlijk hoeft u slechts te dubbelklikken op het josm.jar-bestand in besturingssystemen met GUI.(Windows, Mac OS X, enkele Linux-distributies) Als dit niet werkt of als u opties moet instellen, bekijk dan Hoe een Java-toepassing uit te voeren.

JOSM kan behoorlijk veel geheugen nodig hebben. Java's standaard maximum is redelijk krap. Stel de optie -Xmx256m in om het te gebruiken geheugen uit te breiden

Opties om 2D grafische acceleratoren in te schakelen (bijv. -Dsun.java2d.opengl=true (om terugkoppeling te krijgen of het inschakelen werkt, gebruik -Dsun.java2d.opengl=True ) worden aanbevolen.

Instructies per platform

JOSM is een Java-toepassing. Het kan overal worden uitgevoerd waar Java kan worden uitgevoerd, maar er zijn eigenaardigheden op verschillende platformen en besturingssystemen. We hebben specifieke instructies op de volgende sub-pagina's gemaakt.

Voor het uitvoeren van JOSM vanaf een usb-stick:

Bijwerken van JOSM

U kunt zien welke versie van JOSM u heeft door de menuoptie 'Over' in het programma zelf te gebruiken. De website van JOSM geeft aan wat de 'huidige' versie is (huidige latest en huidige tested) Indien u besluit om bij te werken zijn de stappen ruwweg gesproken als volgt:

 • Download het JOSM jar-bestand opnieuw vanaf de website van JOSM
 • Zoek uit waar uw bestaande jar-bestand zich bevindt.
 • Verwijder dat of hernoem het en plaats de nieuwe in de plaats daarvan

De exacte benadering die u gebruikte om JOSM te installeren kan betekenen dat het moeilijk is het jar-bestand te vinden en er kunnen alternatieve (betere) manieren zijn om bij te werken, bijv. door pakketbeheerders te gebruiken, of opnieuw te installeren vanuit een installatieprogramma. Volg de relevante koppeling het gedeelte boven voor platform specifieke instructies.

Veel ervaren JOSM-gebruikers starten JOSM met een programmaatje (.bat in Windows) dat eerst nagaat of de meest recente stabiele versie van JOSM geïnstalleerd is of die ophaalt, die vervolgens opstart en ook nog parameters zoals gereserveerd werkgeheugen meegeeft. Voor Linux is zo een programma: Linux JOSM-script.

Problemen oplossen

JOSM lijkt goed te starten, maar het scherm is leeg

Indien u het mooie, compiz/beryl grafische spul heeft ingeschakeld, dan kan dit gebeuren. De oplossing is eenvoudig, voeg de volgende regel toe aan het gebruikersprofiel:

export AWT_TOOLKIT="MToolkit"

of voer dit in in het dialoogvenster "Run Application":

compiz --replace && export AWT_TOOLKIT=MToolkit

Dit gebeurt ook met vensterbeheerders met tegels zoals ratpoison en stumpwm met Java 6 VM's (geen problemen meet IcedTea/Java 7). Het lijkt erop dat JOSM eist dat zijn geometrie op een bepaalde manier wordt aangepast en als dat niet gebeurt in paniek raakt.

 • Deze workaround is niet nodig voor OpenJDK 1.6 met StumpWM git vanaf 28-02-2009.

Een workaround is ofwel om JOSM op te starten onder Xnest, of in een afzonderlijke X server. Laten starten met Xnest:

Xnest :1 -ac -geometry 1280x1024
DISPLAY=:1 java -jar josm-latest.jar

U heeft misschien ook een vensterbeheerder nodig, dit voorbeeld gebruikt fluxbox:

Xnest :1 -ac -geometry 1280x1024
fluxbox -display :1
DISPLAY=:1 java -Xmx1024m -jar josm-custom.jar

Soortgelijk, om te starten onder Xephyr (een alternatief voor Xnest):

Xephyr :1 -ac -screen 1280x1024
DISPLAY=:1 java -Xmx1024m -jar josm-latest.jar

Men zou ook kunnen proberen de variabele AWT_TOOLKIT hierboven te exporteren maar dat lijkt voor bepaalde dingen niet te werken, bijv. het dialoogvenster Downloaden wordt ingesteld op grootte nul.

Een andere instantie van de X server gebruiken (een aangewezen $DISPLAY voor JOSM):

X :1
fluxbox -display :1
DISPLAY=:1 java -Xmx1024m -jar josm-latest.jar

Nu kunt u tussen de weergaven schakelen met behulp van Ctrl+Alt+F7 en Ctrl+Alt+F8.


Een workaround voor veel gerelateerde problemen met java+vensterbeheer met tegels is om:

 • Indien u openjdk6 gebruikt, export JAVA_AWT_WM_NONREPARENTING=1 toe te voegen in /etc/profile.d/openjdk6.sh.
 • Indien u jre7-openjdk gebruikt, export JAVA_AWT_WM_NONREPARENTING=1 toe te voegen in /etc/profile.d/jre.sh.


Zie verder: JOSM/Guide