NL:Convert GPS tracks

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
GPS Satellite NASA art-iif.jpg
Een goede manier om betrokken te zijn in het project OpenStreetMap is door het uploaden van GNSS (GPS, Galileo, GLONASS, Beidou/COMPASS, etc.) sporen. Opgenomen met uw satellietontvanger of mobiele telefoon, het typische spoor is een opname van uw locatie, elke seconde, of elke meter ("tracelog"). Converteer het naar de indeling GPX als dat niet automatisch voor u werd gedaan. De verzamelde gegevens kunnen worden weergegeven als achtergrond of dunne lijnen of kleine stippen op de kaarteditor. Deze ljinen en stippen kunnen dan worden gebruikt om u te helpen kaartobjecten aan de kaart toe te voegen (zoals wegen en voetpaden), soortgelijk als de sporen van luchtfoto's / satellietafbeeldingen.
Opnemen van GPS-sporen Converteren naar GPX Bewerken Uploaden Nauwkeurigheid Reviews van GPS-en

Converteren van GPS-sporen is een eenvoudig proces dat vereist kan zijn voordat u uw opgenomen sporen kunt uploaden. OpenStreetMap vereist dat GPS-sporen worden opgeslagen door middel van het op XML gebaseerde GPS Exchange Format (.gpx bestandsindeling). Alhoewel sommige GPS-ontvangers u in staat stellen om de gegevens op te slaan als GPX, hebben vele hun eigen gegevensindeling. Als uw GPS-apparaat zijn eigen indeling gebruikt zult u het logbestand van het spoor moeten converteren. Dit kan zo eenvoudig zijn als het gebruiken van een online programma voor conversie.


Converteren tussen indelingen

GPSvisualizer can convert many GPS track formats to GPX.]

Online programma's voor conversie

GPSvisualizer verschaft een gratis online programma voor conversie. Upload eenvoudigweg uw bestand met het GPS-spoor, selecteer de uitvoer GPX en klik op "Convert". Het resulterende bestand kan dan worden opgeslagen op uw computer vóór het te uploaden naar OpenStreetMap.

Offline programma's voor conversie

GPSBabel is een gratis download die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Het is een veelzijdig programma dat kan converteren tussen vele van de populaire indelingen voor GPS-sporen. Voor een lijst met ondersteunde indelingen voor GPS-gegevens en andere programma's voor conversie, Bekijk de List of GPS trace file formats. Andere software die relevant is voor OpenStreetMap en beschikbaar is voor een variëteit aan platformen, inclusief mobiele apparaten, wordt vermeld onder Software.

Verder te lezen

Welke indelingen worden ondersteund?

De server begrijpt de standaard GPX Versie 1.0 en 1.1, met uitzondering van het feit dat de tag <time> aanwezig moet zijn op elk spoor of waypoint. Voor het uploaden van logs van sporen zonder juiste tijdstempels, bekijk Farzaneh's gebruikerspagina.

De geografische datum van de wereldwijde OpenStreetMap is WGS-84, dus zorg er voor dat de sporen die u uploadt in de indeling WGS-84 lat/lon zijn. GPX-bestanden zouden altijd in WGS-84 moeten zijn, maar u moet voorzichtig zijn als u uw sporen converteert vanuit andere indelingen (en mogelijks andere datums) naar GPX.

Meerdere sporen in één GPX-bestand

U kuntmeerdere van elkaar gescheiden sporen in één GPX-bestand uploaden als zij in afzonderlijke segmenten staan, d.i. elk va hen wordt omsloten door "<trkseg> ... </trkseg>". Anders wordt het bestand beschouwd als één doorgaand spoor en zullen lijnen worden getrokken tussen alle punten. Als u, bijvoorbeeld, een segment van een spoor hebt uit New York en een segment van een spoor uit Londen in hetzelfde GPX-bestand zonder ze te markeren als afzonderlijke segmenten, zouden zij aan elkaar worden gekoppeld met een lange lijn dwars over de Atlantische oceaan.

Als u bestanden met meerdere sporen wilt splitsen (d.i. <trkseg> eenheden), kunt u gpxsplitter gebruiken, dat GPX-bestanden met meerdere sporen splitst, waypoints bevattend, in individuele GPX-bestanden met één spoor met hun respectievelijke waypoints.