NL:Upload GPS tracks

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
GPS Satellite NASA art-iif.jpg
Een goede manier om betrokken te zijn in het project OpenStreetMap is door het uploaden van GNSS (GPS, Galileo, GLONASS, Beidou/COMPASS, etc.) sporen. Opgenomen met uw satellietontvanger of mobiele telefoon, het typische spoor is een opname van uw locatie, elke seconde, of elke meter ("tracelog"). Converteer het naar de indeling GPX als dat niet automatisch voor u werd gedaan. De verzamelde gegevens kunnen worden weergegeven als achtergrond of dunne lijnen of kleine stippen op de kaarteditor. Deze ljinen en stippen kunnen dan worden gebruikt om u te helpen kaartobjecten aan de kaart toe te voegen (zoals wegen en voetpaden), soortgelijk als de sporen van luchtfoto's / satellietafbeeldingen.
Opnemen van GPS-sporen Converteren naar GPX Bewerken Uploaden Nauwkeurigheid Reviews van GPS-en

Sommige GPS-apparaten maken het u mogelijk uw opgenomen sporen direct te uploaden naar OpenStreetMap. Dit geldt in het algemeen voor app's van smartphone. Voor alle andere GPS-appraten is het programma om online te uploaden de eenvoudigste manier om uw sporen aan OpenStreetMap toe te voegen.

Onthoud dat het uploaden van GPS-sporen een ander proces is dan de kaart te bewerken en is ook anders dan bulk importeren.

Hoe een GPS-spoor te uploaden

De koppeling voor GPS-sporen
 1. Converteer uw GPS-spoor naar de indeling GPX-bestand.
  • Alleen GPS-sporen in de indeling GPX-bestand kunnen worden geüpload naar OpenStreetMap.
  • Bestanden kunnen eenvoudig naar diede indeling worden geconverteerd met behulp van online conversieprogramma's.
 2. Log in op de hoofdsite van OpenStreetMap.
 3. Selecteer de "GPS traces" onder het logo van OpenStreetMap.
 4. Selecteer "Al uw traces weergeven, of Trace uploaden"
 5. gebruik de knop "Bladeren" om het GPX-bestand op uw lokale computer te selecteren.
 6. Voer een Beschrijving en Tags in, als u dat wilt
 7. Selecteer de Zichtbaarheid.
  • Als u niet wilt dat uw GPS-spoor wordt bekeken door iemand anders, stop dan hier en upload niet. Gebruik in plaats daarvan een bewerkingsprogramma dat GPX-bestanden op uw lokale opslag kan weergeven zonder ze te uploaden, zoals bijvoorbeeld JOSM.
 8. Klik op Uploaden.

Het bestand zal worden geüpload naar de server van OSM, waar het zal worden toegevoegd aan de lijst met bestanden die wachten om te worden ingevoegd in de database.

Uploaden van gecomprimeerde bestanden

Een enkel bestand kan ook worden geüpload nadat het is gecomprimeerd door gzip en het een extensie .gpx.gz heeft. Als u een groot bestand of meerdere bestanden hebt om te uploaden, kunt u ze comprimeren naar een zip-archief en dat uploaden. Het zal dan worden behandeld als één groot GPX-bestand (dat is, er wordt slechts één item in uw lijst met sporen gemaakt).

Uploaden van waypoints

GPS waypoints kunnen ook worden geüpload naar de database van OSM. GPX-bestanden dienen echter dan nog steeds ten minste één trackpunt te bevatten. Bekijk Uploaden van waypoints.

Problemen oplossen

Ik heb een GPS-spoor geüpload, maar er gebeurt niets

Wanneer u een GPX-bestand upload worden de punten geëxtraheerd en ingevoegd in de database. We maken echter niet automatisch straten, paden of andere kaarteigenschappen aan, gebaseerd op uw geüploade bestanden. U (of iemand anders) kan bewerkingssoftware gebruiken om ze te tekenen met behulp van de GPS-sporen als een hulplijn door die te bekijken als een achtergrondlaag om kaarteigenschappen toe te voegen. (Voor meer informatie, bekijk: Q:Why aren't my GPS traces shown on the maps?)

Hoe kan ik mijn geüploade sporen bekijken?

Als u eenmaal uw GPX-bestand hebt geüpload naar de database, zult u in staat zijn om...

 • Uw spoor te bekijken dat is vermeld op de GPS traces tab van de website
 • De kaart te bewerken met behulp van uw spoor als een achtergrond (druk op Bewerken naast een spoor)
 • Het GPS-spoor te converteren naar wegen voor bewerken in Potlatch 1.
 • Bekijk uw spoor naast alle andere, terwijl een gebied wordt bewerkt
  • In Potlatch schakel 'Show GPS tracks' in (gebruik het pictogram of druk op 'g')
  • In JOSM, in het dialoogvenster Downloaden, selecteer Ruwe GPS-gegevens onder Gegevensbronnen en types.
 • Gebruik de API om uw spoor te verkrijgen naast andere binnen het opgegeven begrenzingsvak

Wat zijn tags voor GPX-bestanden?

Opmerking: Taggen van sporen is totaal gescheiden van het taggen van gegevens van OSM zelf. Verwar deze twee niet met elkaar!

Bij het uploaden van GPX-bestanden, verschaffen tags een eenvoudige manier om uw GPS-sporen te beschrijven. Zij maken uw GPX-bestand 'vindbaar' met één enkel woord en maken het u mogelijk het spoor te groeperen naast andere soortgelijke sporen. Bijvoorbeeld: alle sporen die zijn getagd met 'Melbourne' worden vermeld op http://www.openstreetmap.org/traces/tag/Melbourne. Onthoud dat tags hoofdlettergevoelig zijn - dus Melbourne en melbourne zouden andere resultaten kunnen geven.

Elk bestand kan meerdere tags hebben en u kunt er zo veel toevoegen als u wilt, gescheiden door komma's (","). De tags zijn gewoonlijk namen van landen, steden en andere plaatsen die van belang zijn voor uw spoor.

Naast mijn geüploade spoor staat "PENDING". Waarom?

Als het erg druk is (speciaal in de weekenden), kan er inderdaad een wachttijd zijn voordat uw spoor wordt toegevoegd aan de database. U hoeft daar echter niet op te wachten om te beginnen het op de kaart te zetten.

 • Als u Potlatch gebruikt, zoek de koppeling 'edit' rechts van uw spoor (in de lijst met GPS-sporen) en klik daarop - niet de gebruikelijke tab Bewerken bovenin.
 • Als u JOSM of een ander offline bewerkingsprogramma gebruikt, laad dan eenvoudigweg het spoor vanaf uw harde schijf.

Waarom krijg ik slechte signalen / sporen in centra van steden / nabij grote metalen gebouwen?

Om een GPS te laten werken en enige nauwkeurigheid te kunnen geven moet die tenminste vier satellietsignalen ontvangen. In centra van steden zijn er vaak grote gebouwen die deze signalen kunnen blokkeren en het voor de GPS onmogelijk maken om uit te vinden waar hij zich bevindt. Er kunnen ook effecten voor meerdere paden optreden door het materiaal dat is gebruikt in de gebouwen rondom u, waarbij signalen er vanaf kaatsen waardoor de ontvanger eigenlijk denkt dat hij zich in een van de gebouwen rondom bevindt. Een andere factor die dit kan beïnvloeden is het aantal en de positie van satellieten die op het moment van loggen kunnen worden gezien; de route op een andere dag of een andere tijd proberen kan betere resultaten geven.

Toepassingen die het direct uploaden van GPS-sporen ondersteunen

Softwareontwikkelaars zouden geïnteresseerd kunnen zijn in de documentatie voor de GPX upload API.

De volgende toepassingen ondersteunen het direct uploaden naar OpenStreetMap:

 • GPSLogger for Android is een toepassing voor Android.
 • OsmGpxUploader for Android Upload GPX-sporen direct of vanuit andere app's voor Android, zoals Google My tracks of OI File Manager, AndExplorer, etc.
 • Track'n Trail is een toepassing voor iPhone 3G.
 • OSMTrack is een andere toepassing voor iPhone 3G.
 • Map Mobile Navigator is een toepassing voor J2ME.
 • Viking is een desktop-gebaseerde bewerkingssoftware voor GPS-gegevens en analyses.
 • JOSM is de Java-bewerkingssoftware voor Openstreetmap. Voor het uploaden van GPS-sporen is de plug-in DirectUpload nodig. U moet misschien wijzigen van Basis Authenticatie naar OAuth (ten minste op linux) om dit werkend te kunnen krijgen.