Hu:Develop

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Az OpenStreetMap nem csak nyílt adatokat tartalmaz - a forrása is nyílt és te is segíthetsz!

Két főbb módja van annak, hogy részt vegyél az OpenStreetMap projektben:Legyél kapcsolatban

Ha kérdésed, ötleted van, vagy egyszerűen csak találkozni akarsz a fejlesztőkkel, a következő lehetőségeid vannak:

Hogyan illeszkednek egymáshoz a darabok

Az openstreetmap.org-ot független részek alkotják, amelyek együttes munkája szolgáltatja az APIt, a Slippy Mapot és más funkciókat.

A Rails port egy Ruby on Rails program, ami az openstreetmap.org-ot működteti, itt találhatóak az OSM oldalai és az alapvető API. Az OpenStreetMap adatai - "a planéta" - PostgreSQL-ben vannak tárolva PostGIS segítségével, és a Mapnik rendereli őket térképcsempékké. A Slippy Map felületet - amellyel mozoghatsz és nagyíthatsz a térképen - a Leaflet működteti.

Belül az osm2pgsql és az osmosis lényeges infrastruktúrát biztosít az OSM XML fájlok PostGISbe való konvertálásához. Ezen programok a Planet.osmmel és egyéb kivonatokkal dolgoznak, amelyek lehetővé teszik más oldalaknak, hogy használják és terjesszék az OSM adatait.

A felhasználók hozzáadhatnak és módosíthatják az OSM adatokat a nyílt forráskódú szerkesztőknek köszönhetően. A legfontosabbak az iD, a Potlatch 2 és a JOSM.

Háttér

Bőségesen van mit tudni az OSM adattárolási és adatmódosítási stílusáról, amely ismeretek segítenek megérteni, hogy hogyan működnek a dolgok. Nézd meg az XML felépítést, a Primitív adattípusokat és a Adatok letöltését ha az adatokhoz kapcsolódó feladatokat akarsz csinálni.

AZ OpenStreetMap egy viszonylag kis szerverparkon fut a méretéhez képest - lásd: szerver hardver a részletekért. Vannak API v0.6 klónok és Fejlesztői és Tesztelői APIk amelyek segítenek tesztelni a programokat, amelyek az OSM APIval kommunikálnak.

Hogyan vegyél részt

Az OSM projektjei közül sok használ Gitet (másolat a GitHubon), ezáltal egyszerűen csak forkolnod kell a repositoryt és hozzájárulhatsz a projekthez a változtatásaiddal.

Nagyobb változtatások esetén szükséged lehet egy fejlesztői szerver felhasználói fiókra, hogy komolyan tudj tesztelni.

Fő projektek

Az OSM weboldal, a Rails Port (Ruby)

Ez biztosítja az UI-t és az API-t. A Rails port wikioldal bőségesen tartalmaz információt, hogy hogyan kezdj bele. Tervezés-ben szükséges segítség: olvasd el a Rails_port/UI oldalt gyorstalpaló útmutatóért. Az új felhasználók véleményezhetik a a pull requesteket. Segíthetsz a fordítások karbantartásával is.

Keresés, Nominatim

A JOSM, az asztali térképszerkesztő (Java)

A JOSM az egyike a legnépszerűbb és legsokoldalúbb OpenStreetMap szerkesztőknek.

Az iD, az online térképszerkesztő (Javascript)

Az iD a legújabb OpenStreetMap szerkesztő. A felhasználók teszteléssel, bugok bejelentésével vagy get-started taggelt kérdések követésével segíthetnek.

Az OSM.org alap stílusa

Fő cikk:: Standard tile layer

Más térképstílusok szeparálva vannak, kérlek látogasd meg a wiki oldalaikat vagy nézd meg a térképnézeten a kapcsolat/licenc lábléceket.

A Potlatch 2, az online térképszerkesztő (Actionscript)

A Potlatch 2 volt az alapértelmezett szerkesztő az új OSM felhasználóknak. Segíthetsz a fordítások karbantartásával.

Az Osmosis, az OSM adatfeldolgozó svájcibicska (Java)

Az Osmosis a mi svájcibicskánk az OpenStreetMap adatainak feldolgozásában. Dokumentáció és tesztelés különösen szívesen fogadott.

Az osm2pgsql, az OSM adat importáló (C)

Az osm2pgsql egy sokoldalú ezsköz OSM XML fájlok PostGISbe való importálásához. Dokumentáció és tesztelés különösen szívesen fogadott.

Slippy map Leaflet (Javascript)

Ez biztosítja a slippy map felületet. A Javascript guruk segíthetnek az OSM főoldal térképét még gyorsabbá tenni.

Térkép renderelés Mapnik (C++)

A fő backend az OSM adatok térképpé renderelésénél.