Template:Hu:Map Features:power

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Áramellátás

A "power"=valami címkével jelölhetjük az elektromos áramellátással kapcsolatos dolgokat.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
power cable vonal Elektromos hálózati földkábel: Föld alatti kábel, ami elektromos hálózat része. Jellemzően 400 V feszültségen működnek és transzformátorhoz, elosztó szekrényhez, vagy oszlophoz kapcsolódnak. Nem szabad összetéveszteni telekommunikációs, vagy egyéb kábellel. Ajánlott címkék: voltage=*,circuits=*, location=*.
Power to the People - geograph.org.uk - 560240.jpg
power catenary_mast pont Felsővezeték-tartó oszlop
Stahl-Oberleitungsmast Deutsche Bahn.jpg
power compensator pont terület Several kind of power devices used to insure of power quality and network resilience.
Static VAR Compensator 2a.png
power connection pont A freestanding electrical connection between two or more overhead wires
Dülmen, Umspannstation -- 2014 -- 0005.jpg
power converter pont terület An HVDC converter converts electric power from high voltage alternating current (AC) to high-voltage direct current (HVDC), or vice-versa.
Pole 2 Thyristor Valve.jpg
power generator pont terület Erőmű: Jelölt helyen erőmű található. Használható hozzá a generator:source=* kulcs, a power_rating=* kulccsal.
Area power.png
Eoliennes Gaspesie.jpg
power heliostat pont A mirror of a heliostat device.
Heliostat.jpg
power insulator pont vonal Szigetelő: Kábel szigetelőkkel csatlakozik az oszlopokhoz, másik vezetékhez vagy épületekhez. Jellemzően vezeték-épület, vezeték-vezeték összekötésénél alkalmazzuk a címkét. Oszlopok esetében nem kell jelölni, kivéve ha jelentősége van.
Power insulator.png
power line vonal Távvezeték (nagyfeszültségű): 120 kV-os vagy nagyobb feszültségű távvezeték oszlopait összekötő vonal. Kisebb vezetékeknél a power=minor_line címkét használd, lásd alább. Ha nem tudod eldönteni, hogy nagy vagy kisebb a távvezeték, nézd meg a Villamosenergia alap- és főelosztó hálózati rendszer térképét (a pdf 4. oldalán), az ebben szereplő vezetékek power=line címkéjűek. Ami ebben nem szerepel az valószínűleg kisebb feszültségű elosztóhálózati vezeték, ezért power=minor_line címkével jelölendő. Lehet persze, hogy azért nem szerepel a hivatkozott térképen, mert vadonatúj magasfeszültségű vezetékről van szó, ez esetben az oszlopok mérete alapján dönts. Ha az oszlopok alacsonyak (~ 10 méter) és/vagy betonból vannak, akkor biztosan minor_line. A 120 kV-os vagy nagyobb alap- és főelosztó hálózati vezetékek oszlopai sokkal magasabbak, 20-50 méteresek és kizárólag acélszerkezetűek. Fontos, hogy a power=line minden oszlopa power=tower legyen.
Power line.png
Electric transmission lines.jpg
line busbar vonal Gyűjtősín: Áramelosztó hálózat olyan része, amely sínre csatlakoztatott vezetékek segítségével osztja el az áramot több vezeték között. Jellemzően az alállomásokon található, transzformált középfeszültség elosztására használják.
110kV-Sammelschienen.jpg
line bay vonal Alállomás vezeték: Alállomás egyes részeit vezetékkel összekötő szakaszai. Jellemzően transzformátort, gyűjtősínt, megszakítókat és egyéb elemeket kötnek össze.
110kV-Sammelschienen.jpg
power minor_line vonal Távvezeték (középfeszültségű): 120 kV-nál alacsonyabb feszültségű távvezeték. Megkülönböztetendő a magasabb rangú és feszültségű távvezetékektől, lásd a power=line leírásában. Fontos, hogy minden oszlopa power=pole legyen.
Power minor line.png
Electricity01.jpg
power plant terület kapcsolat Erőmű terület: Egy olyan létesítmény területe ahol energiát termelnek (villamos, hő, hideg víz, biogáz...). Létesítményen belül elhelyezkedő termelő egységet a következővel jelöljük power=generator.
Area power.png
Huntly Power Station.JPG
power pole pont Oszlop: Középfeszültségű villanyoszlopok, kb. 10 méter magasak. Kizárólag power=minor_line középfeszültségű vezetékek csomópontjai lehetnek. Az igazán nagy távvezetékek (power=line) oszlopaihoz használd a power=tower címkét.
Power pole.svg
Electricity01.jpg
power portal pontvonal Vezeték tartó torony: Olyan torony, amelynek két oszlopa között egy keresztben elhelyezett merev kábeltartó található. A kábeltartó alatt haladnak el a vezetékek.
Power substation portal.jpg
power substation pont terület Alállomás: Olyan hálózati csomópont, ahol különböző feszültségű vezetékek találkoznak. Előfordulhat itt megszakító, transzformátor és egyéb hálózati elem is. Ezzel a szekrény méretű elosztó doboztól (man_made=street_cabinet) az épületeken keresztül a nagy elosztó alállomásokat is jelöljük. Bővebben: substation=*
Area power.png
Legacy National Grid Substation - geograph.org.uk - 39134.jpg
power switch pont Szakaszoló, megszakító: Jellemzően oszlopon található megszakító eszköz. Az üzemeltető ezzel képes szétkapcsolni a hálózatot, áramtalanítani a hálózat egyes szakaszait.
French overhead power switch pole.jpg
power switchgear terület Kapcsoló állomás: Olyan területet, vagy épületet jelöl, ahol a hálózat megszakító berendezései találhatóak.
Kernkraftwerk Grafenrheinfeld 14.jpg
power terminal pont Csatlakozás: Olyan pont ahol a vezeték épülethez, vagy falhoz kapcsolódik.
Trafohaus.jpg
power tower pont Torony: Nagyfeszültségű kábeltartó tornyok, 20-50 méter magas acélszerkezetek. Kizárólag power=line vezetékek csomópontjai lehetnek. Kisebb távvezetékek (power=minor_line) oszlopaihoz használd a power=pole címkét. Ha betonból vagy fából van, akkor az biztosan power=pole oszlop power=minor_line vezetéken.
Power-tower mapnik.png
Benkid77 Puddington-Shotwick footpath 24 110809.JPG
power transformer pont Transzformátor: Az elektromos hálózat feszültségátalakító szerepét látja el. Kisebb egységek oszlopon találhatóak, a nagyobbak külön állóak szoktak lenni. Az utcai elektromos szekrényeket nem transzformátorként, hanem alállomásként célszerű cimkézni a man_made=street_cabinet mellett.
Trafostation Alter Hellweg IMGP4722.jpg
power User Defined pont vonal terület Néhány egyéb, gyakran használt értékhez lásd még a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here.

A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.