Hr:Beginners Guide 1.3.2

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Potlatch, Online Editor

Za brzi početak, pogledajte ove video upute, kako koristiti OSM i Potlatch.

Sadržaj:

Vodič za početnike
1.1 - Prikupljanje podataka
1.1.1 - GPS
1.1.2 - Y!/landsat/NPE snimke
1.2 - Upload podataka
1.2.1 - Snimite svoje podatke u GPX
1.2.2- Uploadiranje Podataka
1.2.3- Download u JOSM
1.3 - Uređivanje/Editiranje karti
1.3.1 - JOSM
1.3.1.1 - Prva cesta
1.3.1.2 - Treba upamtiti
1.3.2 - Potlatch
1.3.3 - Merkaartor
1.4 - Editiranje podataka
1.4.1 - Dodavanje oznaka/Tag-ova
1.4.2 - Upload promjena
1.5 - Renderiranje karti
1.5.1 - Osmarender


Online editor je Flash aplikacija koja se zove potlatch. Da bi došli na stranicu Potlatch-a za editiranje, odite na Glavnu stranicu i klikinte 'edit' na vrhu.

VAŽNO Ako se pojavi uskličnik (!) u donjem lijevom kutu, kliknite "Try again" da bi snimili svoje promjene. U suprotnom će te ih izgubiti!

Pazite kada editirate u LIVE modu, molimo budite pažljivi. Da bi osigurali da su podaci dodatni u OSM ispravni, JOSM korisnicima se savjetuje nekoliko stvari koje su isto tako važne i za korisnike Potlatch-a. Dodatno za Potlatch, važno je dopustiti da se podaci učitaju, da ne bi pomislili da tamo nema podataka. Relativno česta greška je dupliciranje podataka, dodavanjem, prije nego se vidi što već postoji. Pazite i provjerite jeli nešto na području koje uređujere s razlogom prije nego li to premjestite ili obrišete.

Par savjeta

  • U donjem lijevom kutu stranice za editiranje, Srednje donje dugme vam daje prikaz GPS podatka. Kratica na tipkovnici 'G'.
  • Shift+klik bilogdje na liniji dodaje novu točku.
  • Klik na liniju, onda klik na bilo koju točku na toj liniji izabire tu točku. Sada možete pomicati točku povlačenjem (drag).
  • Shift+klik na točku da bi započeli novu liniju. Ovo poaže spojiti ceste.
  • Da obrišete točku, izaberite liniju, izaberite točku i pritisnite DELETE.
  • Da bi copy/pastali obilježja sa izabranog puta, pritisnite 'R'. Ovo dobro kod dodavanja ograničenja brzine, ako je na nekom putu već dodano, npr "maxspeed=60".
  • Da bi produžili put, izaberite segment linije puta, klik na krajnju točku od koje želite početi novi put onda kliknite za svaku točku kako napredujete sa rutom puta. Postavite nove točke ili 'snap' za druge točke postojećeg puta ili micanjem preko točke (točka će poprimiti plavu boju). Za završetak crtanja puta pritisnite ENTER. Ponovite dodavanje obilježja s prije ozabranopg puta.
  • Izaberite točku i vucite ju. Snimte promjene kako je opisano gore.
  • Pritisnite 'C' da bi dodali kometar za Press c to add a comment to your za sesiju editiranja. To može pomoći drugima koji prate promjene na karti.

Više pročitajte ovdje: Potlatch/Primer.


Gore Pretodne Slijedeće