Hungary/Kommunikáció

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Kommunikációs csoport

A csoport létrehozásának oka: jelenleg még kevesen ismerik, és még kevesebben szerkesztik az OpenStreetMapot Magyarországon, emiatt népszerűsítése szükséges.

A csoport céljai

 • Az OpenStreetMap hirdetése főleg az interneten
  • Zárt adattartalmú térképek helyett OSM használata a weblapokon: népszerűsítés, segítség a lecseréléshez
 • Médiamegjelenések koordinálása
 • Engedélyek kérése adatforrások felhasználásához

Események szervezése

Hol kell publikálni az eseményeket:

Régen itt is publikáltuk és lehetséges a jövőben is, de mostanában kikopott mert nem volt elég érdeklődő illetve előkerültek egyéb szempontok is:

A jövőben kivizsgálandó esemény szervezési platformok

Alapvetés

Alapvetően a megfelelő konvenciót betartva résztvevőként bármilyen közösségi platformon követhetjük az általunk érdekesnek tartott szervezetek eseményeit, ezeket tovább oszthatjuk és egy külső ticketing rendszerrel (vagy más módon, például vCal vagy sima kommentek) jelezhetjük részvételünket. Bármelyik közösség létrehozhat zárt fórumot a belső kommunikációjára. Directory-ba szervezve pedig javítható a csoportok megismerhetősége külsősök számára. Léteznek integrált megoldások ugyanerre.

Lásd még:

Decentralizált nyílt forrású, fejlesztés alatt

Nyílt forrású, működő

Ingyenes, működő közösségi események

Nyílt forrású esemény ticketing

Ingyenes, működő esemény ticketing

Kivizsgálandó

Nyílt forrású, elakadt

Marketing ötletek

 • Megcélzott csoportok szerint:
  • Jelenlegi szerkesztők ösztönzése
  • További szerkesztők invitálása
  • Alkalmi szerkesztők/adatbeküldők megkeresése (erre GUI létrehozása?)
 • Közösségi munka fejlesztése
  • Munkák egyeztetése
  • Találkozók szervezése
  • Mapping partik szervezése
  • Oktatások szervezése
  • Szerkesztők segítése
   • Javaslatok küldése QA eszközökkel felfedezett hibák esetén
   • Lekotri szolgáltatás biztosítása, kérések alapján
   • Szerkesztési statisztikák készítése
 • Ösztönzési módszerek
  • Egyének vagy közösségek által fontosnak ítélt helyeik felrajzolásának ösztönzése
  • Játékos versenyek, díjak
 • openstreetmap.hu weblapunk fejlesztése (Referencia lista, több funkció stb.)
 • Hírek terjesztése
 • Fórumozás
  • Témába vágó fórumokban írni, válaszolni, OSM-re hivatkozni, javasolni (túrázásos, GPS-es fórumok..?)

A részletesebb javaslatok vagy kidolgozások ide jöhetnek

Névjegy, brosúra

Openstreetmap hu nevjegy 90x50.jpg

Van egy név-nélküli-névjegyünk (letöltés), nyomtassátok, osztogasssátok, pl rendezvényeken, terepen a kérdezősködőknek. Fénymásoló-névjegy-készítő cégeknél kb 1800 Ft / 50 db rendelhető -kempelen.

Lásd még: Flyers - ilyen is kellene!

Újabb felirat ötletek:

 1. Mindenki térképezze fel a környékét - amely azt a tipikus pólóhibát igyekszik kiküszöbölni, amivel a "csatlakozz te is" jellegű felhívások az olvasóban csak azt az érzést keltik, hogy a viselő csatlakozott valamihez, de nem veszi magára.
 2. Köszönjük, hogy [x] információval [ ] ivóvízzel [ ] útbaigazítással [ ]... más ötlet? segítette az OpenStreetMap közösségi térkép pontosítását. - a helyszínen kitöltve és átadva, személyre szóló köszönettel ér fel.


Szórólap

Ha teljesen más szövegezésű szórólapot találtál ki, nyiss új alcímet valamilyen azonosító névvel! Ha csak egy meglévőhöz javasolsz szövegmódosítást, nyugodtan írd át vagy tegyél névvel ellátott behúzott megjegyzést vagy írj a Talk-ra.

osm_hu_flyer_feri_2018

Három hasábos hajtogatható. [Minta v0.1] (GIMP XCF file ugyanabban a könyvtárban elérhető.) Elsődleges célja térképezéskor terepen, esetleg rendezvényeken, OSM-et nem ismerő embereknek átadás és ezen keresztül esetleges toborzás. Egy hasábot a felhasználás egyet pedig a szerkesztés foglal el. A szórólapra a felhasználási helytől függően helyi térképrészletet és helyi fotókat kell készíteni! (helyi nevezetesség előtt egy mapper)

További ötletek:

 • Mobil app screenshot - jó ötlet de nem tudom hová férne el, esetleg az európa térkép helyére, de rossz az oldalarány.
 • Aki hozzáír, vegye figyelembe, hogy ezen a formán szándékosan kevés hely van!

OpenStreetMap | önkéntesek által készített világtérkép | szabad licencű szellemi termék

Önkéntesek által készített világtérkép, amely szabadon felhasználható térképi adatokat biztosít, ingyenesen. A térképet helyi érdeklődők készítik, folyamatosan pontosítják és frissítik. Bárki csatlakozhat a térképezéshez!

---

Ma nekünk kikapcsolódás, holnap ön ezzel navigálhat! Holnapután pedig kiegészítheti!

Az OpenStreetMapre már az egész világot felrajzolták az önkéntesek, de mindig lehet tovább pontosítani és frissíteni. A térképet a legtöbben lelkesedésből, hobbiból és a feladat érdekessége miatt készítik. Van, aki üzleti lehetőséget talál a felhasználásában és a saját igényeit igazítja úgy, hogy az a térképen mindenki számára hasznos adatként jelenhessen meg. Bárki rajzolhat bármit, ami a térképen másoknak is fontos lehet.

Hol lehet megnézni, használni? Hogy lehet vele navigálni?

A www.openstreetmap.org oldalon látható egy egyszerű példa a feltérképezett adatok használatára. Mivel nagyon sok „szakterület“ adatai szerepelnek a térképi adatbázisban, szükség esetén az adott célra készült térképeket érdemes inkább felkeresni vagy készíteni. Létezik kerékpáros, turista, repülési, de akár kerekesszékesek számára tervezett térkép is az OSM adatai alapján.

Telefonon, tableten ezeket érdemes kipróbálni: MAPS.ME, OsmAnd, Mapy.cz, Locus.

Miért rajzolunk térképet, ha vannak erre nagy cégek? A térképeiket ingyenesen böngészhetjük és rajzolni sem kell!

Mert a térképek jogtulajdonosai az adott szolgáltató cégek, míg az OSM adatait bárki tetszőleges célra szabadon felhasználhatja. Így készülhetett sok, egyedi igényt kielégítő térkép. Ez nem csak azoknak lényeges akik térképet szolgáltatnak vagy ezeket használják, hanem azoknak is, akiknek fontos a térképi adatokhoz való szabad hozzáférés lehetősége.

Az OpenStreetMapet helyi ismeretekkel rendelkező, érdeklődő emberek készítik. Ez biztosítja az adatok pontosságát és naprakészségét.

--

Oké, érdekel! Hogyan rajzolhatok?

Nagyszerű! Folyamatosan szükség van helyi aktivistákra! A térképrajzoláshoz regisztrálni kell a www.openstreetmap.org oldalon. Belépés után a térképen nagyíts a téged érdeklő területre és nyomd meg a Szerkesztés gombot!

Ennél azért kicsit összetettebb! Meg kell tanulni néhány alapfogalmat. Hogyan ábrázoljuk az utcákat, az épületeket, a boltokat? Hogyan adjuk meg a tulajdonságaikat: földút, aszfaltút, Arany János utca, 34/b, zöldséges.

A szerkesztőprogram sokat segít az eligazodásban, de érdemes ellátogatni a magyar weboldalra: www.openstreetmap.hu. Innen elérhető a magyar dokumentáció és a közösségi kapcsolatfelvételi lehetőségek: levelezési lista, Facebook csoport, találkozók, térképező összejövetelek.

Néhány példa a térképezési lehetőségekre:

a) otthon, műholdképről rajzolva utakat, épületeket...

b) terepen GPS-szel rögzítve az útvonalat...

c) nyomtatott térképre jelölve buszmegállót, vízcsapot, közlekedési szabályokat, iskolákat, boltokat...

Üdvözlőlevél

Regisztációnál

Ez a levél a translatewikin szerkeszthető, de az angol eredetitől függően mondat darabokból van összerakva, egyben nem szerkeszthető. Erre kell kitalálni egy jó formát, kikísérletezni is elég nehézkes.

Első szerkesztésnél

A levelet a lengyelek motorja fogja kiküldeni, Feri tud kontaktot, de beírom a levelet egyelőre. Aki változtat, szóljon és frissítjük a forráskódban.

---

Üdvözlünk az OpenStreetMap térképező közösségében!

Az OpenStreetMap, az érdeklődő szerkesztők munkájának köszönhetően a világ legpontosabb és legaktuálisabb térképévé fejlődhet. A legtöbben egy-két kisebb dolog ábrázolásával kezdenek, majd idővel rájönnek, hogy mik azok a további lehetőségek, amellyel még részletgazdagabbá tehetik a térképet. Ez nem mindig egyszerű feladat.

A rajzolás során segítségre lehet szükséged. A közösség tagjai bármikor, szívesen segítenek a felmerülő kérdéseidben. Ne habozz felvenni a kapcsolatot velünk a [Facebook csoportban](https://www.facebook.com/groups/164314157038254/) vagy a [levelező listán](https://groups.google.com/d/forum/openstreetmap-hungary). De annak is örülünk, ha csak beköszönsz!

Mindenképpen javasoljuk a [Kezdők kézikönyvének](http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hu:Beginners_Guide_1.1) elolvasását, amelyből betekintést kaphatsz a térképezés folyamatába. Ugyanebben a [Wikiben](http://wiki.openstreetmap.org/wiki/HU:Main_Page) megtalálhatsz szinte minden szükséges információt.

Az OpenStreetMap célja egy licencdíjmentes térkép létrehozása, úgynevezett nyílt adatok. Ez csak úgy lehetséges, ha a tagok saját munkájukkal hozzák létre. A térképeket szerzői jog védi és másolásuk tiltott, ezért kérjük semmilyen információt ne vegyél át ilyen forrásokból!

Időről-időre találkozókat is szervezünk, amelyen térképezünk, számítógépen rajzolunk vagy csak átbeszéljük a felmerülő térképezési kérdéseket. Ezeken is várunk minden érdeklődőt!

Ha van okostelefonod, arra is telepítsd az OpenStreetMapet, hogy bármikor hozzáférhess a térképhez!

Jó szórakozást kívánunk!

---

Welcome to the OpenStretMap mapping community!

OpenStreetMap may become the world's most accurate and up-to-date map, from activity of the contributors. Most people start with adding one or two features, then they realize there are other options to make the map much more detailed. This is not always an easy task.

You may need help while editing. Members of the community are always there to answer your questions. Do not hesitate to contact us in our [Facebook group](https://www.facebook.com/groups/164314157038254/) or on the [mailing list](https://groups.google.com/d/forum/openstreetmap-hungary). You are also welcome to just say hello there!

We recommend you start with [Beginners' Guide](http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Beginners_Guide_1.1), from that you can get an overview of the map making procedures. In the same [Wiki](http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Main_Page) you can find all required information.

The aim of OpenStreetMap is to create a license fee free map, so called open data. That is possible only if the contributors add their own work to it. Maps are protected by copyright law, copying them is forbidden, so please do not copy any information from such sources.

Time to time we arrange meetings, where we do surveying, drawing the map on computers or we simply discuss the actual mapping questions. You are welcome to join those as well!

If you have a smartphone, install OpenStreetMap on that too, so you can have instant access to it!

Happy mappging!

Eddigi sajtómegjelenések

2014

2013

korábbi

Jelenlegi tagjaink

Ha te is csatlakoznál a projekthez, akkor írd hozzá a nevedet a listához.