Bg:Component overview

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Тази страница е предназначена да даде на Разработчиците технически преглед на логическата система/компоненти на OpenStreetMap.

Диаграма

OSM Components.png

База данни

Базата данни съдържа цялата информация за картата под вормата на възли, сегменти и пътища. Виж Схема на базата данни

Протокол

Протоколът (или "API-то") е ОСНОВАТА на уеб интерфейса за четене и писане в базата данни. Другите компоненти на OSM достъпват базата през този интерфейс. Той също така е достъпен и отвън за интернет.

OSM "фронтенд"

"Фронтенд-ът" (уебсайтът) е написан на Ruby on Rails (виж The Rails Port). Той предоставя опциите за вход на потребители, използвайки директна връзка с базата с потребители (не е показано на схемата по-горе). Главната функция на уебсайта е да показва Главната карта ("view" табът), и, за регистрирани потребители, онлайн редактора Potlatch ("edit" табът)

Главна карта

Виж Главна карта. Това е прозорецът с всичко, показано на картата! Това е AJAX интерфейс, позволяващ мащабиране и преместване (влачене) на картата.

Potlatch

Potlatch е онлайн редактор, показващ се на 'edit' таба. Той е флаш обект, вграден в уебстраницата.

Квадранти и рендериране на квадрантите

Има продължаващ процес на извличане на данни за картата през API-то и рендерирането им като растерно изображения, познати като квадранти(tiles). Много нови квадранти трябва да се рендерират, за да се постигне пълно (глобално) покритие, но също така трябва да бъдат пререндерирани и квадранти поради актуализации на лежащата отдолу карта.

Mapnik

Mapnik е редерираща система which powers the display which is currently the Slippy Map default. Рендериращият процес върви върху 'tile' server, и изображенията с квадранти на Mapnik са сервирани именно от тази машина. Този рендер взема данните си от седмичния Planet.osm архив.

Tiles@home

Tiles@home /квадранти от вкъщи/ е разпределена рендерираща система за квадранти. Тя използва рендериращата система (XSLTs) Osmarender, стартирана на много клиентски машини. Използва онлайн данни през протокола и рендерираните изображения се качват обратно на dev сървъра.

Рендери

Както бе отбелязано по-горе, ние изпползваме рендериращ софтиер наречен Mapnik и Osmarender за да създадем разстерни изображения за квадрантите на главната карта. Рендерите могат също да бъдат използвани и като базис за създаване на картови изображения от нашите данни. Има безграничен потенциал за разработката на нови начини на редериране на нашите данни.

Редактори

Освен 'edit' табът на нашия сайт (Potlatch), съществуват и други инструменти, както офлайн и онлайн, които позволяват да се редактира OSM информацията през API-то.