Hungary/TuHu/Átállás előnyei

From OpenStreetMap Wiki
< Hungary‎ | TuHu
Jump to navigation Jump to search

Mellette

Ezen a lapon megpróbáljuk öszeszedni, hogy milyen előnyökkel, biztos vagy vélelmezett előnyös hatásokkal járna az, ha a turistautak.hu a jelenlegi teljes szerzői jogi védettséget élvező térinformatikai adatbázisát („a turistauta.hu térképet”) Szabad licenc alatt tenné közzé nyílt tartalmú adatként.
Ezt a lapot kiegészíti az Átállás hátrányai lap, mely az ellenérveket sorolja fel.
Nyílt tartalom
Az adatbázis tartalma ODbL licenc alapján szabadon felhasználható mindenkinek, bármilyen célra (akár üzletileg is), visszavonhatatlanul. Nem kell engedély, nem kell licenc, nem kell fizetni.
Nemzetközi, nyílt szabványokon alapuló adatbázis
Az OSM egy világméretű térkép, minden része (országa) szervesen illeszkedik egymáshoz. Ezen kívül:
A térkép képe (kimenet) nem függ a tulajdonostól
Az OSM adatbázisból rengetegféleképp lehet térképet előállítani („render”) a céltól és igényektől függően, beleértve a saját térképkészítést is. Van többféle túrakimenet, de a biciklistől a történelmi vasútvonalakig minden előállítható.(Példa.)
Az OSM nem „szerzi meg” a TuHu adatait
Az OSM nem egy személy, cég vagy szervezet, és nem egy zárt közösség, így nem tudja „elvenni” valakitől az adatait, és aztán „nem odaadni”. Minden nyílt (és jogszerűen felhaszálható) adat, ami bekerül az OSM-be mindenki számára elérhetővé válik amellett, hogy integálásra kerül a már felvitt adatokkal. Így a bicikliutak csatlakoznak a gépjárműút- vagy gyalogút-hálózathoz, a vizekhez, stb.
Másrészt a nyílt licenc nem az OSM számára ad át adatokat hanem bárkinek, aki azt igényli. Így a közösség a közösségnek rajzol és trackel, nem pedig a térképet üzemeltetőknek.
Az OSM működik a TuHu adatai nélkül is
Az OSM számára hasznos lenne az adat, de nem elengedhetetlenül. A változásra noszogatás lényege nem a megszerzési vágy hanem az, hogy a TuHu szerkesztőinek munkája valóban mindenki számára elérhető legyen, akár OSM-en akár máshol.
A TuHu értékei megtarthatóak
A TuHu értéke nem egy domain név vagy egy adatbázis-struktúra hanem a közösség, a tudás, a belefektetett munka és a végeredmény profi, pontos, hasznos térkép. Az OSM nyílt közösség: lehetőség van arra is hogy a túrázók közös munkacsoportként dolgozzanak a jövőben is, ugyanolyan közösségben, a tudásukkal segítve a tapasztalatlanabbakat (OSM, TuHu vagy új embereket egyaránt), és részt venni új OSM túra-kimenetek és webes alkalmazások kialakításában. (Ennek eszköze lehet akár a mostani TuHu fórumszerkezet, akár egy új túraorientált OSM lista.)
Ez a közösség ugyanaz a közösség
Eltekintve attól, hogy a két projektben részt vevők más-és-más utat jártak be a két közösség tagjainak a céljai ugyanazok: közösség részeként, legfőképpen GPS-es élő felmérésre alapuló pontos, teljes, hasznos és szabadon elérhető térkép elkészítése. Ebből a „szabadon elérhetőt” sajnos a zárt licenc nem teljesítette.
Az OSM adatai ellenőrizhetőek (minőségbiztosítás)
Bár a TuHu minőségbiztosítási elvei igényesek de az OSM is többféle eszközzel rendelkezik a térképhibák automatikus és kézi kiszűrésére. Ennek hatékonysága csak a résztvevők számának és idejének függvénye. A jelenlegi OSM szerkesztők ezt mindenképp csinálják, akkor is ha nem kapnak másoktól segítséget. A hibák viszont gyorsan javíthatóak, jelentősen kevesebb kötöttséggel.
Ezen kívül a Humanitárius OSM ( HOT ) gyakorlatát és adatmodelljét is érdemes tanulmányozni és ez alapján egy új hazai turistás szabványt és címkézési gyakorlatot is ki kellene alakítani Humanitarian_Data_Model: források. Például a HOT-ban van speciális címke az adat forrására, amit a turistautakra is lehetne alkalmazni.
  • source:geometry:type=*
  • source:geometry:date=*
  • source:attribute:type=*
  • source:attribute:date=*
és van címke az ellenőrzésére ( pl typhoon:reviewed=yes ) aminek lehetne speciális turistautakra alkalmazott megfelelője: "tuhu:reviewed:date=* "
Teljes történet
Az OSM-ben minden változtatás megmarad, és elviekben bármikor bármi visszaállítható. A gyakorlatban ez sokszor nehéz (ha az illeszkedő objektumok is megváltoznak), de a régi adatok mindig megvannak.
Jogszerűen használható műholdképek
Az OSM jogszerűen használhatja a Bing és a DataGlobe nagyfelbontású műholdképeit térképkészítéshez. Nem ez az elsődleges rajzolási mód de elérhetetlen helyeken, vagy felmérendő területek előrajzolásához mindenképp hasznos.
Hogyan előzzük meg hogy az OSM-be butaságokat rajzoljanak?
KiVi nagyszerűen mondta: „Meg kell előttük rajzolni helyesen.”

Mi oka lehetne fenntartani a jelenlegi zárt állapotot?

Érdemes azon elgondolkozni, hogy milyen célt szolgál a zárt állapot fenntartása.

  1. Az egyesület szeretné az adatbázist értékesíteni. (Régebben meg is próbálta, nem sikerült.)
  2. Az egyesület szeretne pályázati forrásokhoz jutni általa. (Akkor is pályázhat, ha nem zárt adatbázist használ.)
  3. Birtoklási vágy: "mi csináltuk, maradjon a miénk". (Csahogy nem az egyesület csinálta, hanem a résztvevők.)
  4. Irigység: "nehogy már valaki más gazdagodjon meg a munkánkból". (Pedig az egyesület éppen erre alapozza az 1-2. pontokat. Pénzhez jutna a hozzájárulók munkájából. Ezért kizár mindenki mást ennek lehetőségéből, még az adatbázist létrehozó hozzájárulókat is.)
  5. Tájékozatlanság: néhány embernek fogalma sincs arról, mi a különbség a turistautak.hu és az OSM felhasználási feltételei között. Azt látják, hogy mindkettő megjelenik a neten, letölthető gps-be. (Nem akarnak tudomást venni arról, hogy mennyi felhasználót, sőt hozzájárulót vesztenek el vagy meg sem szereznek a zárt licenc miatt.)
  6. Ragaszkodás a változatlansághoz: eddig is így volt, működött, miért változtassunk. (Nem fogják fel, hogy nem marad így örökre. Később nem fog működni.)