Hungary/TuHu

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Ez az oldal a Magyar térképészeti projektben része, és a turistautak.hu közösséggel kapcsolatos tevékenységeket, információkat tartalmazza.

Általános ismertető

A turistautak.hu (röviden TuHu) magyarország legrégebb, legteljesebb turistaúthálózatát is tartalmazó, amúgy általános térinformatikai adatbázis. Az adatbázist a TuHu közösség készíti, azonban a munkájuk szerzői vagyoni jogairól minden szerkesztő lemond, és munkáját átadja a Magyar Geocaching Egyesületnek, aki az adatokkal, az elkészült térképpel és annak minden jogával rendelkezik. Ez alapján a TuHu térképének jogi állapota sajnos semmiképpen sem tekinthető szabad tartalomnak.

A jogi feltéletek szerint kizárólag saját felhasználásra „a lap egyes részeit” le lehet helyi diskre menteni vagy kinyomtatni, bár hogy ezek mely részek (vagy mely részek nem) az nincs meghatározva. Minden más felhaszálás tilos. A lapról még információkat is csak kötött feltételek esetén lehet átvenni.

Ez alapján jelenleg a TuHu-ról semmiféle adatot nem lehet az OSM térképek készítéséhez felhasználni, beleértve a GPS trackeket, fórum hozzászólások tartalmát is.

Események

A TuHu-t gyakorlatilag megalakulása óta időnként többen megkeresték (OSM-től függetlenül, hiszen akkor még nem is létezett) és próbálták a szabad licencelést javasolni. Számos okból ezek a megkeresések vagy ellenkezést váltottak ki (főként a jogtulajdonos egyesület részéről) vagy érdektelenséggel találkoztak (főként amiatt, hogy a résztvevők nagy része nem szeret jogi dolgokkal foglalkozni).

Több esetben érkeztek pozitív visszajelzések akár a szabd licencelés lehetőségét támogatóan, akár az OSM magyar közösségével való együttműködésre vonatkozóan. (Az egyesület [MGKE] több elnökségi tagja is nemtetszését fejezte ki, és jelezték, hogy az egyedi pozitív visszajelzések semmiképpen sem jelentik az egyesület bármiféle támogatását.)

2012

A legutolsó (2011. december) alkalommal megindult egy valódi párbeszéd, és számos vélemény elhangzott a TuHu szabad licencelése mellett és ellen (ezzel kapcsolatosan születtek általános és specifikus tájékoztató oldalak: a szabad licencekről, az esetleges licencváltásról).

Jelentős problémát okoz az, hogy a TuHu közösség nem igazán ismeri a szabad tartalmak működését, és így sokan azt gondolják, hogy az OSM-ben is szerkesztő emberek „el akalják tőlük venni” a TuHu-t, vagy azt, hogy a kérdés nem a szabad tartalomról hanem az OSM-ről szól.

Közeledési javaslat

Felmerült az a javaslat, hogy az OSM mutasson példát a szabad tartalomból, vagy kezdje a kezdeményezést egy egyoldalú gesztussal és a szerkesztők tegyék lehetővé, hogy az OSM-es GPS trace-eiket a TuHu is használhassa. Ezt a javaslatot a levelezőlistán több szerkesztő is támogatta.

Ehhez az szükséges, hogy az adott szerkesztő hozzájáruljon ahhoz, hogy a TuHu a trace-eit átvehesse és felhasználhassa a saját, nem szabad feltételeinek megfelelően. Ezzel az OSM-et kár nem éri, a TuHu jobb lesz tőle, és remélhetően a TuHu szerkesztői is láthatják a jószándékot.

Aki hozzájárul kérjük, hogy ezen a lapon jelezze hozzájárulását.

OSM ellenvetések

Néhány OSM szerkesztő jelezte, hogy az OSM elég dinamikusan fejlődik ahhoz, hogy ne is akarjuk felhasználni a TuHu adatait, illetve hogy az átvétel, vagy akár részleges átvétel olyan műszaki problémákkal járna, ami nem éri meg a belefektetett munkát.

Az is elhangzott, hogy egyesek olyan ellenséges reakciókkal találkoztak hogy nem tartják lehetségesnek az együttműködést.

Hogyan használhatom az OSM-et? Ismertető külsősöknek

2014

2015.02.01.

A turistautak.hu adatbázisa ODbL licenc alá került:

Kedves Tagtársak, kedves térképszerkesztők, tisztelt érdeklődők!

Az MGKE Elnöksége hosszas mérlegelés, a fórumokon leírt vélemények és ellenvélemények kiértékelése után úgy döntött, hogy - saját korábban kitűzött ütemtervét felülbírálva és megváltoztatva - nem hagyja az éves közgyűlésre a turistautak.hu térképi adatbázisának ODbL licencére vonatkozó döntést, hanem önállóan dönt.

Az MGKE Elnöksége úgy döntött, hogy 2015. február 1-től, a turistautak.hu-ra korábban már feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.

A döntésre elsősorban a Ti többségi akaratok motivált minket. A közelmúltban lefolytatott MGKE tagi szavazás 53 igen / 22 nem szavazati aránya, illetve a korábbi térképszerkesztői szavazás 25 igen / 7 nem aránya egyaránt meggyőzően mutatja a többségi véleményt. Azt gondoltuk lényegesen új információk ebben a témában már nem várhatóak, ezért vállatuk fel a döntést. A tagi szavazás eredményének elfogadását az is legitimizálja, hogy összesen 84 tagtársunk nyilvánított véleményt, ami jóval több, mint a Közgyűléseken általában részt vevő tagok átlagos száma.

A döntés nem könnyen született meg, hiszen mindig nehéz olyan határozatot hozni, amivel nem mindenki ért egyet. Reméljük, hogy ezzel a döntéssel sok-sok geoládázást szerető játékostársunkat segítjük hozzá egy még jobb térképhez.

Köszönettel az MGKE Elnöksége nevében, Fazekas Zsolt, Fazék

Adatátvételi segítségek

TuHu oldalak listája