NL:Google Maps user contributions

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Google Maps accepteert bijdragen van gebruikers in verscheidene vormen, en onder diverse namen. In het bijzonder heden ten dage inviteert Google mensen om "Local Guides" te worden. eerder voerden zij een programma uit dat "Google Map Maker" heette. Deze concepten voor "crowdsourcing" van geogegevens zijn een directe concurrent voor OpenStreetMap in termen van het zoeken naar mensen die bijdragen en bijdragen voor het bewerken van de kaart. OpenStreetMap is beter dan Google Maps om de volgende eenvoudige reden:

Google Maps is een gesloten systeem.

Google mag kiezen wat ze willen doen met de gegevens die je invoert.

Jij voert gegevens in, zoals de positie van wegen, en ze verschijnen op Google Maps en een scala aan afgeleide producten die van de gegevens afgeleid worden, maar...

Je kunt je gegevens nooit meer terug er uithalen. Google bezit de onderliggende gegevens en ze beschermen hun commerciële belangen door die goed op te bergen (ook al zijn ze ingevoerd door jouzelf).

Besteed je je tijd aan het bijdragen aan Google Maps, dan ben je bezig een commercieel bedrijf te helpen zijn marktpositie te verbeteren.

Simple sad face.svg

OpenStreetMap geeft je open data

Iedereen mag je gegevens gebruiken - voor nuttige of grappige doeleinden.

Jij voert gegevens in, en ze verschijnen op openstreetmap.org en in een scala aan diensten en hulpmiddelen, en...

De gegevens zijn beschikbaar om te downloaden onder een open licentie, zodat iedereen de vrijheid heeft om ze te gebruiken, verspreiden en er applicaties mee te maken. De licentie staat commercieel gebruik toe, net zoals jijzelf ermee kunt doen wat je wilt. OpenStreetMap is een niet-winstgevend "goed doel" om open data te verzamelen.

Besteed je je tijd aan het bijdragen aan OpenStreetMap, dan help je een goed doel, en bouw je een geografische database van de wereld die voor altijd vrij en open voor iedereen is.

Simple happy face.svg

Het verschil is enorm, en toch zien veel mensen het voordeel van open gegevens niet. Meestal wordt er alleen gekeken naar de gerenderde weergave van de kaart, en andere zogenaamde "lagere diensten". We hebben natuurlijk weliswaar vergelijkbare lagere diensten (zie Comparison Google services - OSM), maar OpenStreetMap is open op een fundamenteler niveau. Dat is zeker de moeite waard om te overwegen als je veel tijd besteedt aan bijdragen.

Voorop lopen

Zelfs zonder de licentie en het eigendom van de gegevens mee te nemen, zijn er veel vergelijkingen geweest tussen OSM en Google Maps; beide projecten proberen geografische gegevens te crowdsourcen en dan voornamelijk in gebieden die anderszins nauwelijks in kaart gebracht zijn.

Toen Google Map Maker werd uitgebracht, was OpenStreetMap bijna overal veel meer ontwikkeld en gedetailleerd, behalve in de Verenigde Staten.

Google besliste om OpenStreetMap niet te gebruiken en Map Maker als een rivaal te lanceren, omdat ze problemen zouden hebben met de licentie. Wij vinden dat een fout. Projecten zoals OpenStreetMap hebben een beleid van share-alike ("deel het op dezelfde manier"), en zijn daarom beter.

Incompatibele licenties

Anders dan OpenStreetMap mag je de gegevens achter Google Maps niet gebruiken. Google claimt eigenaar te zijn van de gehele gegevensverzameling, en bijdragen van gebruikers mogen niet worden gedeeld of gebruikt door anderen dan Google zelf.

Gegevens van Google Maps zijn daarom incompatibel met OpenStreetMap, en gebruikers van OSM mogen gegevens van Google Maps niet in OSM zetten; OpenStreetMap-gegevens zouden ook niet in Google Maps ingevoerd moeten worden.

Ontwikkelingslanden

Oorspronkelijk bracht Google de Map Maker alleen uit in een paar ontwikkelingslanden en gebieden waarin de grote commerciële bedrijven geen gegevens hebben. Ze gebruikten India en Pakistan als een grote test. Ze proberen met Map Maker ook voet tussen de deur te krijgen bij humanitaire organisaties, waar HOT probeert mensen over te halen het met OpenStreetMap te doen.

Samenvatting

We zouden gebruikers die willen gaan werken met Google Maps graag willen aanmoedigen om hun gegevens en kennis in plaats daarvan aan OpenStreetMap bij te dragen. OpenStreetMap is gedetailleerder en groeit sneller, en nog belangrijker, heeft een vrijere licentie zodat nieuw en creatief gebruik mogelijk wordt. Draag je bij aan OpenStreetMap, dan profiteert iedereen ervan; bijdragen aan Google Maps hebben slechts gelimiteerde voordelen.

Zie ook