NL:NS-poortjes

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Zie ook forumdiscussie. [1]
Op de Nederlandse stations zien we steeds vaker de situatie dat een (deel van het) station alleen toegankelijk is voor reizigers die een geldig vervoersbewijs hebben.
Meestal de OV-chipkaart [2].
Dit leidt tot situaties waarbij een route die door het station voert (bekende voorbeelden: Amsterdam CS, Woerden, Amsterdam Amstel) om een ander deel van bv. een wijk of een stad te bereiken, niet langer toegankelijk is als je die kaart niet hebt.

Welke barrier tag?

Hoe moet deze situatie worden getagd?

  • barrier=turnstile [3]

lijkt een goede keuze voor het type poortje, maar ook andere zijn zeker niet uitgesloten, temeer daar het NS-poortje nu juist niets draaibaars heeft!
Maar ook:

  • barrier=toll_booth [4]

is niet onlogisch, er moet uiteindelijk betaald worden!
Voor toegang tot NS terreinen (perrons en traverses ed) is IMHO een minimum tegoed van 20 Euro voldoende. Voor toegang tot de perrons om iemand af te halen of te brengen hoeft niet betaald te worden, als je je binnen een uur afmeld (uitcheckt).

Op de site van de OV-chipkaart staat dit:
"Om iemand op te halen of uit te zwaaien op een station, moet u inchecken met uw OV-chipkaart. U betaalt dan het instaptarief. Checkt u binnen 20 minuten weer uit, dan worden er geen kosten in rekening gebracht. U krijgt het volledige instaptarief weer teruggeboekt op uw OV-chipkaart. (bij Veolia krijgt u niet het volledige instaptarief terug, maar een deel daarvan).'
Bij NS is de periode langer. Daar worden geen kosten in rekening gebracht als u binnen 60 minuten weer uitcheckt. --Marczoutendijk (talk) 20:57, 27 February 2015 (UTC)

Een turnstile hoeft niet direkt "turning" te zijn, zie Turnstile. barrier=turnstile kan dus goed genoeg zijn --Mdeen (talk) 06:27, 27 February 2015 (UTC)

Welke access tag?

Lastiger is het de juiste access=* te vinden.

  • access=destination ?
In feite niet nodig. Als je transitreiziger bent (je gaat van de ene kant van de stad naar de andere kant door het poortje) is een destination-tag niet van toepassing. --Mdeen (talk) 06:27, 27 February 2015 (UTC)
Maar wat je wilt voorkomen is dat een wandelaar (zonder chipkaart) gerouteerd wordt door station Woerden en daar aangekomen niet verder kan omdat hij geen chipkaart heeft. Of wordt dat routeren voorkomen doordat er sowieso een barrier=* staat?--Marczoutendijk (talk) 21:16, 27 February 2015 (UTC)

Betalingswijze

Ook zou ergens moeten blijken dat die kaart voor toegang ook geld kost!
Mogelijk moeten we een tag voorstellen (of beter: gewoon gaan gebruiken) die alle onduidelijkheden oplost.
Daarom graag voorstellen hier!

Voor betalingen is er een tag: payment=*. Het is een yes/no tag, dus het moet iets worden in de trant van payment:OV-Chipkaart=*. Het feit dat je niets hoeft te betalen als je transitvoetganger bent (je checkt uit binnen 20 minuten) heeft er verder niks mee te maken: je hebt die OV-Chipkaart toch nodig. --Mdeen (talk) 06:27, 27 February 2015 (UTC)

Voorstel

barrier=turnstile
payment:OV-chipkaart=yes