NL:Notes/Advanced use

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

URL voor weergeven Opmerking

Gebruik, om een (perma)link te maken die de kaart weergeeft met opmerkingen al ingeschakeld (terwijl andere selecties voor lagen niet gewijzigd worden), de parameter URL notes=yes (bijvoorbeeld http://openstreetmap.org?notes=yes).

Statistieken

Statistieken voor het aantal acties van Opmerkingen (geopend, gesloten, heropend, commentaar) te filteren op land: http://resultmaps.neis-one.org/osm-notes

Opmerkingen bekijken per gebruiker

Als een gebruiker ingelogd was bij het maken van of commentaar geven op een opmerking, wordt de opmerking of het commentaar gemarkeerd als zijnde gepost door die gebruiker. U kunt alle door een gebruiker geschreven opmerkingen en commentaar lezen op de pagina www.openstreetmap.org/user/xyz/notes (waar xyz hun gebruikersnaam is).


Als u alleen de nog niet opgeloste opmerkingen voor één (of meer) gebruikers wilt zien, gebruikt u de 3e partij-service op my-notes.osm-hr.org (github-bron)

Opmerkingen bekijken op gebied (via RSS feed)

U kunt zich abonneren op een RSS feed om alle activiteiten van opmerkingen in uw gebied weer te geven. Dit stelt u in staat een overzicht te houden van van alle dingen die in het gebied gerapporteerd zijn waar u uw kaarten maakt. De URL voor de RSS-feed is

http://www.openstreetmap.org/api/0.6/notes/feed?bbox=smaller_longitude,smaller_latitude,larger_longitude,larger_latitude

Als u de begrenzingen niet handmatig wilt genereren, kunt u dit gereedschap voor de OSM Quality Assurance: http://tyrasd.github.io/osm-qa-feeds/ gebruiken

GPX export of notes

U kunt een bestand exporteren (in de indeling GPX) van Opmerkingen binnen een begrenzingsvak met behulp van een link als deze:

http://api.openstreetmap.org/api/0.6/notes.gpx?bbox=24.149,56.911,24.3476,56.9665

(waar het begrenzingsvak voor de export zo is: bbox=[smaller_longitude],[smaller_latitude],[larger_longitude],[larger_latitude] )

Technisch gezien levert dit GPX-waypoints waar het nummer van de Opmerking de naam is van het waypoint, en de opmerkingen zijn de beschrijving van het waypoint.

Dump van opmerkingen

Vanaf augustus 2014 is de gehele database met opmerkingen te downloaden vanaf https://planet.openstreetmap.org/notes/. Het dumpbestand bevat de tekst van de opmerkingen, statusvelden en alle commentaren, maar geen verborgen opmerkingen. Vanaf juni 2018 waren er meer dan 1.400.000  opmerkingen wat een gecomprimeerd bestand oplevert (met behulp van bxip2) van 92 MB. Vergeleken met augustus 2014 waren er meer dan 200.000 opmerkingen en meer dan 400.000 commentaren, wat een gecomprimeerd bestand oplevert (met behulp van bxip2) van 13 MB. De dumps van opmerkingen worden geproduceerd met behulp van https://github.com/iandees/planet-notes-dump.

Een archief van dit dumpbestand is ook beschikbaar op het Internet Archive op dagelijkse basis. Dit is in het bijzonder nuttig als u onderzoek doet naar Opmerkingen van een bepaalde datum. Archieven zijn beschikbaar vanaf 17 december 2014.

Analyses

  • Mapbox' commentarenparser stelt u in staat een dump van Opmerkingen te importeren in een database van PostgreSQL database voor gedetailleerde analyses.
  • https://global.swing.eu/jive/ verschaft een kwantitatieve online analyse van de dumps van Opmerkingen van 2014 en 2017.