User talk:Blastur

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Tjena moss, jag är ny openstreetmapare här i Lund. Blev frälst av främst User:LA2 men även User:Rycee. Jag planerar att köpa en likadan GPS som du har efter rekommendation av rycee, och kan nog börja bidra i veckan. Jag har bil så jag hade främst planerat att kartlägga områdena som inte ligger i direkt anknytning med centrum. Klostergården ser jag inte är täckt alls och vidare områden av Lunds centrum som inte är täckta känns prioriterade, men för mig känns det viktigare att ta byarna runt om, som Södra Sandby, Dalby, Staffanstorp, Hjärup osv. Sedan bor mina föräldrar på Falsterbonäset och där är ingen täckning alls, så jag planerar att i alla fall systematiskt gå igenom Ljunghusen där de bor när jag är där nästa gång. Även de större vägarna borde gå ganska fort att gå igenom. Kan du rekommendera gps:en du använder? Den var ju billig, och om man vill ha den som navigator kan man ju använda ett navigatorprogram som man kopplar gps:en till. /Grillo 16:04, 9 March 2008 (UTC)

Hej! Välkommen till gänget :)
GlobalSat DG-100 är en helt OK GPS, överkomligt pris, bra precision och stort minne (kapacitet för många timmars utflykt). Jag har personligen även köpt till en extern antenn, eftersom jag upptäckte att den ibland tappade kontakt med satelliterna då jag hade den i fickan på en halvtjock jacka.
Antenn och DG-100 köpte jag nere hos Kjell & Co i stan, du tjänar förmodligen på att göra det också då du slipper betala frakt. Antenn kostar ca 180 kr (artikelnr 31046). Antenn fungerar särskilt bra om du kör bil, då den är magnetisk och kan lätt fästas på taket, blir kanonfina traces.
Som du säger fungerar den även bra som navigator, lite klurigt att få igång med Linux och gpsd, men det går. GlobalSats egna programvara är knappt användbart, men de har varit snälla nog att släppa protokollspecifikationer vilket gett upphov till ett finfint opensource-program, DGManager.NET.
Så sammanfattningsvis, DG-100 är mycket bra för mappning, men inte helt felfri.
  • Kräver extern antenn alternativt fri sikt mot himmel för bästa kontakt.
  • Dålig mjukvara, kräver att du hämtar tredjepartsprogramvara.
  • Antennkontakten är lite dålig, jag använder ett litet gummiband så sladden inte hoppar ur hela tiden :)
Jag beställde från Dustin innan jag såg det här, Rycee hävdade att priset där var detsamma som från Dustin inkl. frakt, plus att den inte fanns inne just nu. Antennsladden får jag köpa till senare. Jag använder Windows och vet att det finns ett par bra navigationsprogram men det är ett senare bekymmer jag får sätta mig och pussla med nån dag... Tack för tipsen och om allt går bra kanske vi kan ha någon mappinghelg i Lund nån gång framöver. /Grillo 02:37, 10 March 2008 (UTC)