Hungary/Importálás/turistautak.hu

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

turistautak.hu

A turistautak.hu 2003-ban alakult magyar térképező közösség.

A történelmi áttekintő, részletesebb ismertető a projektlapján olvasható.

ODbL licenc

2015.01.24.

Kedves Tagtársak, kedves térképszerkesztők, tisztelt érdeklődők!

Az MGKE Elnöksége hosszas mérlegelés, a fórumokon leírt vélemények és ellenvélemények kiértékelése után úgy döntött, hogy - saját korábban kitűzött ütemtervét felülbírálva és megváltoztatva - nem hagyja az éves közgyűlésre a turistautak.hu térképi adatbázisának ODbL licencére vonatkozó döntést, hanem önállóan dönt.

Az MGKE Elnöksége úgy döntött, hogy 2015. február 1-től, a turistautak.hu-ra korábban már feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.

A döntésre elsősorban a Ti többségi akaratok motivált minket. A közelmúltban lefolytatott MGKE tagi szavazás 53 igen / 22 nem szavazati aránya, illetve a korábbi térképszerkesztői szavazás 25 igen / 7 nem aránya egyaránt meggyőzően mutatja a többségi véleményt. Azt gondoltuk lényegesen új információk ebben a témában már nem várhatóak, ezért vállatuk fel a döntést. A tagi szavazás eredményének elfogadását az is legitimizálja, hogy összesen 84 tagtársunk nyilvánított véleményt, ami jóval több, mint a Közgyűléseken általában részt vevő tagok átlagos száma.

A döntés nem könnyen született meg, hiszen mindig nehéz olyan határozatot hozni, amivel nem mindenki ért egyet. Reméljük, hogy ezzel a döntéssel sok-sok geoládázást szerető játékostársunkat segítjük hozzá egy még jobb térképhez.

Köszönettel az MGKE Elnöksége nevében, Fazekas Zsolt, Fazék

OSM API

Az adatok letölthetőek a turistautak.hu által szolgáltatott OSM API felületen, röptében történő átalakítással. A címkék között nagybetűvel kezdődnek a turistautak.hu eredeti adatai, kisbetűsek az OSM címkéi, a kettőt pedig egy vonal választja el egymástól.

Az API címét (http://turistautak.hu/api) JOSM-ben beállítva adatforrásként tetszőleges befoglaló téglalap tölthető le, innen Ctrl+C / Ctrl+V-vel OSM rétegre másolható.

A másolás után a turistautak.hu címkéi és az elválasztó vonal törlendők. Ezt nem érdemes egyesével megtenni, lehet tömegesen: keresés (Ctrl+F) a modified szóra, az eredmény címkéiből egy mozdulattal kiválaszhatók és törölhetők a kis/nagybetűk megkülönböztetése miatt felül megjelenő címkék.

Az api szabad licenszű, forráskódja elérhető a GitHub-on. Köszönettel fogadunk hozzá észrevételeket, kiegészítéseket.

Szűrési lehetőség (haladóknak)

Le lehet tölteni akár böngészőből is mindezeket országosan a /map paranccsal, nem kell megadni befoglaló téglalapot (bár lehetséges az is)

Közös réteg (haladóknak)

Elérhető osm és turistautak.hu adat közös rétegen is, így nem kell apit váltogatni, két réteggel bíbelődni, másolgatni. Elég kimazsolázni a felesleget és már mehet is fel. Igen, ezzel a címmel az osm-re irányítja a feltöltést, illetve a nyomvonalak és az előzmények is lejönnek.

TMS

JOSM és iD szerkesztőkben beállítható háttérként: http://{switch:a,b,c}.map.turistautak.hu/tiles/turistautak/{zoom}/{x}/{y}.png

Ugyanez átlátszó háttérrel műholdkép fölé http://{switch:a,b,c}.map.turistautak.hu/tiles/lines/{zoom}/{x}/{y}.png

Ezek ugyanazok a címkék, mint amelyek a http://terkep.turistautak.hu címen megjelennek. Itt választható többféle OSM alapú ábrázolás is (mapnik, turistatérkép), amelyre bekapcsolhatók az átlátszó csempék, így együtt szemlélhető a két állomány.

source

Az API minden objektumra felteszi a source=turistautak.hu címkét. Ha nem az API használatával, hanem például a raszteres csempékről veszünk át adatot, az kézzel címkézendő.

váltás az API-k között

JOSM-ben az API címénet a beállításokban lehet megadni, ami alapból eléggé hosszadalmas: F12, lapváltás, beírás fejből vagy bemásolás, OK. Szerencsére született megoldás enek meggyorsítására:

Töltsd le az alábbi két fájlt:

Telepítsd a scripting kiegészítőt, ezt elég egyszer. Újraindítás után lesz egy Scripting menü, Run, majd mutasd meg neki az egyik fájlt, Run. Utána a másik fájlt is. A combo box megjegyzi a legutóbbi fájlokat, sőt megjelennek a Scripting menüben közvetlenül is, így innentől kezdve két kattintással választható ki az api: Scripting / api-turistautak.js

vonalak lecserélése

Gyakran előfordul, hogy az OSM adatbázisában szerepel már egy út, de sokkal kevesebb törésponttal, mint ami a turistautak.hu-ról jön. Ha a részletes geometria kedvéért törölnénk az OSM vonalát, azzal elveszne az összes előzménye. A geometria szerencsére lecserélhető a JOSM utilsplugin2 Replace geometry (Ctrl+Shift+G) eszközével.

Kijelölendő a régi és az új vonal, a kijelölés sorrendje szerencsére mindegy, merthogy a kettő közül az egyiknek létező (= azonosítóval rendelkező) vonalnak kell lennie, a másiknak pedig újnak, amit a JOSM belül átmeneti negatív azonosítóval kezel. Mivel a turistautak.hu vonalai elágazásoknál megszakadnak, a művelet előtt szükség esetén egyesítendők az Eszközök / Vonalak egyesítése (C) eszközzel.

A Ctrl+Shift+G megnyomására összefésüli a címkéket, ütközések esetén feldobja azt az ablakot, amit vonalak egyesítésekor is szokott, majd lecseréli a geometriát. Az újonnan rajzolt vonal geometriáját átteszi a régi vonal-azonosítóra, a nem használt töréspontokat törli.

Nagyon okos, mert még előzőleg elvágott vonal geometráját is lecseréli. Egy technikai megkötés: a lecserélendő vonalnak legyen azonosítója, vagy ha előzőleg elvágtuk és így még nincs új azonosítója, akkor minden pontja adatbázisban létező legyen.

A fenti feltételek csak abban a ritka esetben nem teljesülnek, ha létező vonalat új töréspontnál vágtunk és éppen azt a felét szeretnénk lecserélni, aminek nincs még azonosítója. Ebben az esetben viszont gond nélkül törölhetjük is a vonalat, hiszen az előzmények a megmaradó azonosítóhoz kapcsolódnak.

Ha a címkék összefésülése miatt mégis szeretnénk a geometria cseréjét használni, akkor egyszerűen megoldható. Ha ugyanis nem szúrunk be új töréspontot a vonalba a vágáshoz, hanem egy meglevőt húzunk oda, akkor a létrejövő vonalak minden töréspontja azonosítóval rendelkező lesz, így működni fog utána a csere.

pontok lecserélése

A fent leírt eszköz pontokra is működik. Kiválóan lehet vele POI-t kiegészíteni úgy, hogy megmarad az OSM azonosító, vele együtt a történet is. Az egyesítés után az OSM objektum megkapja a turistautak.hu koordinátát.

területként megrajzolt OSM objektum felcímkézése turistautak.hu-ról

Ha turistautak.hu-n pontszerűen ábrázolt objektumot felületként megrajzolt OSM objektummal egyesítünk, akkor az OSM geometria marad, a tulajdonságokat viszont átveszi róla.

meglevő jelzett turistautak meghosszabbítása

A JOSM utilsplugin2 bővítmény Kapcsolatok beillesztése | Paste relations (Ctrl+Alt+V) eszköze pont erre való.

Úgy lehet egy vagy több szakaszt hozzáadni egy meglevő jelzett úthoz, hogy kiválasztasz egy jelzett szakaszt, kimásolod (Ctrl+C), majd kiválasztod hogy mely szakaszok legyenek részei ugyanennek a jelzésnek, ezekre pedig rámásolod a jelzést a Ctrl+Alt+V-vel.

Ha a forrásul megjelölt szakaszon több jelzés fut, akkor mindet átmásolja. Ha több szakaszt is kijelölsz és ezeken különböző jelzések futnak, akkor mindegyik jelzésbe beleveszi.

Fontos tudni, hogy az osm-en a jelzések nem egyszerű tulajdonságok, hanem szakaszokból álló útvonalak, pontosabban szakasz-azonosítókat felsoroló kapcsolatok. Ennek két következménye is van, amelyet a szerkesztéskor figyelembe kell venni.

A kapcsolatokban a szakaszok sorrendben szerepelnek, szerencsés esetben folytonosan. A fenti bemásolás mindig a sor végére teszi az újabb tagokat, ezért a végén sorba kell őket rendezni. Erre két esetben lehet szükség: ha az útvonal tárolási irányának elejére kellett volna beszúrni a szakaszokat, vagy ha ugyan a végére, de nem sikerült sorban kijelölni a vonalszakaszokat. A sorbarendezéshez katttints valamelyik szakaszra, a címkék/tagságok ablakban jelöld ki a kapcsolatot, szerkesztés, A-Z gomb (kapcsolattagok rendezése). Ha sikerült, folytonos lesz a kapcsolat. Ha nem sikerült, akkor kimaradt valahol egy szakasz, vagy más miatt nem érnek össze a végek.

turistajelzések másolása új turistaút jelöléséhez

Előfordul, hogy egymástól elszigetelten vagy több azonos jelzésű út, mondjuk egy S jelzésről egy-egy forráshoz egy-egy SQ leágazás. Ezek külön kapcsolat-objektumok legyenek, vagyis az egyik alapján egy új jelzés (=jelzett útvonal) létrehozására a fent bemutatott másolás nem jó. Új jelzések lérehozására javaslom Dömcsi turistajelzés-címkekészletét. Ha ez nincs telepítve, akkor másold ki egy meglevő jelzés címkéit, készíts a szakaszokra egy új kapcsolatot, majd másold rá a címkéket.

A címkék másolásának megkönnyítésére is ad eszközt a JOSM:

Válassz ki egy jelzett vonalat, a címke/tagság listában kattints a jelzésre jobb gombbal, a menüből válaszd a "kijelölés a kapcsolat listában" pontot, majd a kapcsolat lista alján a középső (másolás) ikonnal készíts róla másolatot.

Ez a tagok hivatkozásait is lemásolja, tehát érdemes mindjárt leüríteni a listát: kattints az egyik sorra, Ctrl+A, törlés Alt+End gombbal vagy a kuka ikonnal.

Ugyanilyen másolás gomb van a kapcsolatszerkesztő ablak tetején is, előnye hogy egy kattintással kevesebb kinyitni, hátránya hogy külön be kell zárni, mert az új szerkesztőablakot a meglevő tetejére nyitja, így összesen ugyanannyi kattintás.

ellenőrzés

A JOSM feltöltés előtt automatikusan futtat ellenőrzést a változott objektumokra. A turistautak.hu-ról történt importáláskor ez különösen fontos, mert a letöltött adatok tele vannak olyan címkékkel, amelyek csak a szerkesztés idejére szükségesek, feltölteni nem szabad őket. Szerencsére az ellenőrzés jól kimutatja, ha elfelejtjük törölni.

Az alábbi hibák és figyelmeztetések a legfontosabbak:

  • kettőzött vonal: ugyanazt többször átmásoltad (fix)
  • keresztezett vonal: meglevő osm vonalra másoltál és nem rendezted őket
  • vonal végpontja másik közúthoz közel: elfelejtetted illeszteni a végpontokat
  • érvénytelen 'ID' kulcs: elfelejtted törölni a turistautak.hu címkéit
  • egyéb kettőzött pontok: több menetben másoltál át vonalakat, a csatlakozó pontok megduplázva maradtak (fix)

A (fix) jelölésű hibák a Javítás gombbal automatikusan és tömegesen javíthatók.

eddig ismert adatproblémák

Az adatbázis elemzésekor a következő problémák ismertek, amelyeket majd tisztítani kell: