Hr:Remapping

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Promjena licence na Open Database Licence se dešava uskoro, i mali broj korisnika nije prihvatio da njihove promjene ostanu na OSM-u. Zato možemo remapirati ta područja sada, da promjena bude što manja.

Principi remapiranja

  • Remapiranje znači "zamjena sa novim podacima". To ne znači kopiranje starih podataka jer bi to značilo da se krše prava tih korisnika.
  • Pitajte mapere da pristanu na nove uvjete surađivanja. Nema smisla brisati njihove podatke ako kasnije pristanu.
  • Ako je moguće, popravite podatke tamo gdje ih zamjenjujete. Ucrtajte ih u boljoj rezoluciji nego su bili.
  • Detaljna pravila za odluku koji podaci ostaju a koji se brišu se tek rade. Najbolje je pretpostaviti da će svi putovi koje je dotaknuo korisnik koji nije pristao na licencu biti obrisani.

Alati i trikovi

UPOZORENJE - niže opisan postupak ne zamjenjuje podatke novima, već ih zamjenjuje kopijom istih podataka i stoga tako prepisani podaci i dalje ostaju pod istom licencom (vidi stranicu za razgovor).

Pregled promjene licence na OSM Inspectoru

OSM Inspector ima dnevno svjež pregled promjene licence.

Link na pregled loših podataka ovdje

Task server

Naša zajednica je odlučila pokrenuti task server kojim bi se pratio napredak remapiranja Hrvatske. adresa je tasks.osm-hr.org. Kada dođete na stranicu prvo se ulogirate na openstreetmap.org, i onda kliknete na područje koje vas zanima. Ako poželite da se napravi mreža za neko drugo područje, javite nam se na ircu (webchat). Kada uspješno remapirate neko područje, kliknite tu kockicu i pošaljite na validiranje.

Potlatch 2

Vizualizirati elemente koje treba remapirati

Otvoriti meni 'options' (gore desno) i odabrati "Show licence status". Ovo će obojati svaku točku i put ovisno o statusu relicenciranja:

Selektiranje "Show licence status" pod menijem "options"
  • Tamno crveni okvir znači "originalni maper je rekao ne". Svakako zamijeniti.
  • Prozirno crveni okvir znači "kasniji maper je rekao ne". Vjerojatno treba zamijeniti.
  • Narančasto znači "originalni ili kasniji maper još nije odlučio".

Kako bi našli povijest određene točke, selektirajte ju, kliknite 'Advanced', i onda kliknite na ID broj (gore lijevo) kako bi ju otvorili u OSM data browseru. Tada se klikne link na povijest. Servisi koji pokazuju koji korisnici nisu prešli na novu licencu su odbl.de i fred.dev.openstreetmap.org.

Zamjena točaka

  • Točke se brišu selektiranjem i klikom na Delete (brisanje iz svih putova) ili '-' (brisanje iz trenutnog puta).
  • Kako bi točku zamijenili, ona se odabere, klikne se 'O', i pomakne mišem na željeno mjesto.
  • Koristan alat za duže putove jest paralelni put, dolje desno, kojim se može zamjeniti loš put

JOSM

Određivanje loših podataka

Odrediti loš podatak najlakše je sa pluginom JOSM/Plugins/LicenseChange

Problem je što plugin ne pokazuje podatke koje su mapirali anonimni korisnici. Kad kliknete put ili točku, pa kombinaciju ctrl-h prikazat će se povijest. Ako među njima ima korisnik <anonymous>, podatak je loš i mora se remapirati.

Kod prikaza loših podataka pomaže i Geofabrikova podloga loših podataka "http://tools.geofabrik.de/osmi/tiles/wtfe/{zoom}/{x}/{y}.png". Ova podloga se stavi u JOSM tako da se ode u Edit>Preferences>WMS/TMS onda se klikne plusić, odabere TMS tab, i upiše adresa i nekakvo ime. Kasnije se ta podloga odabere iz Imagery menija.

Remapiranje putova

Putovi se remapiraju tako da se put selektira i onda kopira sa ctrl-c i ctrl-v. Tada se stari put obriše, i novi put se pomakne na njegovo mjesto. Drugi putovi koji su bili spojeni sa originalnim putem se sada moraju spojiti sa novim putem. To se radi tako da se selektiraju dvije točke koje moraju biti spojene, i klikne se tipka 'M'. Kada se spoje svi putovi, rad se spremi na server.

Remapiranje putova sa relacijama

Ako se kod relacija ne osjećate sigurno, nemojte dirati te putove. Bude ih remapirao netko drugi.

Procedura je ista, uz to što se prije brisanja starog puta selektiraju relacije u kojima je, te se u iste relacije doda i novi put. Tada se obriše stari put, pristane na to da se izbriše iz relacije, i dalje procedura ide kao u prethodnom odjeljku.

Remapiranje točke koja je spoj putova

Prvo se točka selektira i klikne se tipka 'G'. Ova akcija odlijepi spojene putove. Putovi se odvoje, i onda se remapira ona točka na kojoj je ostala loša informacija. Nakon toga se točke opet spoje tako da se sve selektiraju i klikne se tipka 'M'.