Hu:Merretekerjek

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

A http://merretekerjek.hu nonprofit online térkép és útvonaltervező városi-, túra- és hegyi kerékpárosoknak Magyarországról, illetve a környező régiókról.

Mobilon is használható Chrome és Safari böngészőkből, a GPS használatával alapvető online nagivációra is képes.

Mire használhatom?

 • Városi és városok közti kerékpárbarát utak keresésére,
 • Rövidebb és hosszabb kerékpáros túrák tervezésére közúton és a vadonban,
 • Jelölt kerékpáros útvonalak (pl Balaton-kerülés) nyomvonalának lekérésére, túrába szervezésére,
 • Bringázással kapcsolatos pontok (POI-k) áttekintésére, keresésére. Pl szervíz, sűrített levegő, közkút.

A tervező kimenete GPX fájl magassági adatokkal, ami egy hordozható formátum, sok más webes, mobil és asztali alkalmazás képes feldolgozni, kinyomtatni, műholdképre vetíteni, stb.

Az oldal egy svájci bicska: sok funkciója van és sok bringás másképp, másra használja mint az alkotók. Emiatt nem is próbálkozok azzal, hogy az alábbiakban minden funkciót és felhasználási módot részletesen bemutassak.

Hogy használjam?

Útvonaltervezés

Az útiterv szerkesztését az "Új útvonal kijelölése" gomb klikkelesével indíthatod. Elég 2 pontot kijelölni: start és cél. Az utolsó ponton duplaklikkelj, az lezárja a szerkesztést. Alternatív megoldásként használhatod az egér jobb gombját, a felugró menü minden esetben egyértelmű lesz.

Az útvonalat módosíthatod a pontjai vagy az útvonal áthúzásával. Pont törléséhez használd az egér jobb gombját a pont fölött.

A keresés mezőt bármikor használhatod, amivel tudsz cím vagy POI alapján tervezni:

 1. keresés,
 2. kattints a releváns találatra, amire a térkép odaugrik,
 3. és már teheted is le a pontot.

Néhány példa a keresőhöz:

 • celldömölk
 • piac utca, debrecen
 • kossuth lajos tér, budapest
 • hármashatár-hegy
 • mantra kávézó

Tehát kereshetsz utcára, helyiségre, POI-ra. Az elgépelt nevekre viszont nem ad találatot, igyekezz pontos lenni.

Mobilon a ceruza ikonnal vagy a térkép hosszú lenyomásával indíthatod a tervezést. A kereső ott jobb oldalra lapozva elérhető el.

...ha baj van az úton

Defektet kapsz, majd szomjan halsz, ATM kell mert a kocsmában nincs kártyás fizetés. Megesik.

Ha mobilon, böngészőből felkeresed az oldalt és bezoomolva arra a környékre ugrassz ahol épp vagy (a GPS bekapcsolása a jobb felső sarokban ezt leegyszerűsíti), akkor a POI ikonnal illetve hosszan a térképre nyomva rá tudsz keresni a legközelebb lévő bringázással kapcsolatos POI-kra, pl bringaparkoló, szervíz, közkút, ATM. Ezeket a POI csoportokat a saját tapasztalataim alapján állítottam össze, ha van javaslatod, írd meg bátran.

Mobil

Érdemes tudni, hogy az oldal optimalizálva van mobilra, böngészőből kényelmesen használható. A GPS vétel bekapcsolható a menüből (ikon a bal felső sarokban). A böngésző ilyenkor megkérdezi, hogy engedje-e a pozíciód megosztását az oldallal, ezt el kell fogadni. A GPS vétel segítségével a térkép követi a mozgásod, forgatja a térképet, hogy mindig "felfelé" legyen az "előre". Bár a képernyő elsötétedését nem tudja megakadályozni és a háttérben nem képes működni, rövidebb városi útvonalak bejárásánal bőven elég lehet az is, hogy időnként kézzel bekapcsolod a képernyőt és csekkolod az aktuális pozíciód a tervezett útvonalhoz képest.

Komolyabb navigációhoz a térképes appok hívhatóak segítségül, amik képesek betölteni az oldalról letöltött .gpx fájlt - erről lentebb még írok.

A mobil nézeten a lapozással elérhetőek el az oldal funkciói. Lapozáshoz a jobb és bal oldalon lévő füleket illetve az alsó sorban lévő gombokat húzd el oldalra. Mindkét irányban érdemes szétnézni.

Kerékpártúra-tervezés

Egyszerű, rövid túránál egyszerűen jelöld ki a startot (egy klikk), köztespontot (egy klikk) és a célt (dupla klikk), aztán már töltheted is le a nyomvonalat.

Összetettebb túra esetén viszont ismerkedj meg a szakaszos tervezéssel. Ennek több előnye is van:

 • A meglévő, rögzített- vagy korábban tervezett szakaszokat be tudod tölteni és be tudod fűzni az új túratervbe, illetve a térképen kattintott kerékpáros útvonalakat is importálhatod, majd alakíthatod.
 • A különböző szakaszokat különböző útvonaltervező beállításokkal tervezheted. Pl városban preferálva az aszfaltot, de erdőben előnyben részesítve a földutakat akkor is ha van aszfalt.
 • Nem muszáj start-cél irányban tervezni, előbb megtervezheted a velejét, majd az oda- és hazavezető utat.

..és a végén, a letöltésnél a szakaszok egy nyomvonallá (gpx "trkseg") állnak össze, így egyben látszik a hossz, szint és a GPS eszközbe betöltve pontosan követheted, hogy mennyi van még hátra a túrából.

A szakaszok közt réseket egy légvonalban rajzolt vastag piros vonal mutatja és a panelen is megjelenik a figyelmeztetés. Ez lehet amiatt, hogy a szakaszok sorrendje nem stimmel vagy épp a haladási irányuk ellentétés. A megfelelő sorrendet drag-and-drop módszerrel állíthatod be a panelen, a szakasz haladási irányának megfordítására pedig a "kör-nyíl" ikon szolgál. Ha egy szakasz túl hosszú, csak egy részét akarod felhasználni, akkor használd az olló ikont a kettévágáshoz, így két független szakaszt kapsz, törölheted azt amelyk fölösleges. Ha a megfelelő sorrend és haladási irány ellenére rések vannak a tervben, kattints rá a piros vonalra és bejön az útvonaltervező amivel kitöltheted a rést. A túraterv akkor jó, ha nincsenek benne rések, hiszen csak így lesz meg a teljes táv, illetve szint.

A szakasz kijelölhető a panelen a nevére- vagy a térképen bármelyk elemére kattintva. Ha a panelen a szakaszlista fölötti sommára kattintassz, akkor minden szakaszt kijelöl és a teljes útvonalra megmutatja a szintprofilt.

A különböző nézeteket (és vele együtt az útvonaltervező stratégiáját) változtathatod tervezés közben, minden szakaszhoz külön.

Egyelőre nincs arra lehetőség, hogy az oldal bezárása után onnan folytasd a szerkesztést ahol abbahagytad, magyarán a munkalapot nem tudod menteni. A letöltött (exportált) gpx fájlt téradatként betöltheted és megvághatod később is, de az útipontokat már nem tudod húzogatni.

Navigáció a túrán

Az egyes szakaszokra az iránytű ikonnal navigációs segédletet lehet kérni. A navigációs segédlet technikailag egy waypoint, amit akkor tesz le az útvonaltervező, ha a továbbhaladáshoz nem a legkisebb irányváltoztatással járó utat kell választani vagy ha nem egyértelmű, hogy melyk a legkisebb irányváltoztatással járó út mert nem elég jelentős a különbség a javára. A navigációs waypoint-okat tartalmazni fogja a letöltött gpx fájl amit a különböző térképes appok fel tudnak használni közelségi riasztásra.

Az OruxMaps-nak a gpx fájl betöltésekor megadható a "Follow", ami bekapcsolt "Wpt. Alarm" mellett jelez ha megközelíted a navigációs waypoint-ot. A jelzés alapvetően hang (lenémítja a zenét ha szól), illetve bekapcsolja a képernyőt. Ez utóbbi nagyon hasznos ha a mobil a bringa kormányán van, csak rá kell pillantani és látod a következő kereszteződést, a továbbhaladás irányát. Amint eltávolodtál a kereszteződéstől, az OruxMaps engedi a mobilnak, hogy a képernyő újra elsötétüljön, így érintésmentés, akku kímélő navigációt biztosít. A "Route alarm" opcióval arra is képes riasztani ha esetleg benéztél egy kereszteződést és eltávolodsz a tervezett útvonaltól.

A Locus hasonló funkcionalitást a "POI alert" alatt rejteget, de az sajnos egyelőre nem kapcsolja be a képernyőt, illetve a pontok betöltése is macerásabb.

Amennyiben van kereszteződés de nincs riasztás, a lehető legkisebb irányváltoztatással járó továbbhaladási lehetőséget keresd. Tehát ne a főutat kövesd, hanem azt az utat, amelyk a legközelebb áll az egyeneshez.

A navigációs segédlet akkor működik jól, ha az OSM adatbázisban a kereszteződés geometriája pontosan van leképezve. Ha úgy érzed, hogy valahol nem riaszt, vagy fölöslegesen riaszt, akkor valószínűleg az adatbázist kell pontosítani. Az algoritmus faék egyszerűségű, de ennek ellenére a tapasztalataim alapján meglepően hatékony.

Én kormányra rögzített telefonnal navigálok, beszéd alapú navigációval még nem kísérleteztem.

Kerékpáros útvonalak

A kijelölt kerékpáros útvonalak csoportjába tartoznak a tókerülések (Balaton, Velence, Fertő), az Eurovelo nyomvonalak (Duna, Tisza mente) és a regionális, helyi túraútvonalak (pl Három folyó). Ezek nyomvonalát kiemelheted a bal panelen lévő ikon aktiválásával, és rájuk is tudsz kattintani a térképen.

Kattintás után tudod importálni a kijelölt nyomvonalat a munkalapra, így bekötheted az útvonaltervbe. Nem mindig lehet egy kattintással importálni a teljes nyomvonalat, ennek oka lehet az, hogy a kattintott szakasz csak egy alternatív útja, kitérője vagy bekötőútja a fővonalnak. Ilyenkor meg kell keresned a fővonalat és azt importálni, majd tetszés szerint lehet fűszerezni alternatív utakkal, kitérőkkel.

Ha egy szakasz csak több darabban importálható és ennek látszólag semmi értelme, akkor valószínű, hogy adatbázis-hibát találtál. Ugyanis a szakaszok nincsenek összefűzve ott, ahol az adatbázisban nem folytonos az útvonal vagy az nem járható (pl az egyirányú utcában szembe vinne). Ilyenkor ott "megszakad" a szakasz kijelölése. Ha ilyet találtál, jelezd bátran és javítjuk.


Merretekerjek OFFLINE

Térkép

Az OruxMaps, Locus, OsmAnd és egyebek támogatják az online térképek megjelenítését az appon belül. Ennek egyik nagy előnye, hogy ezek az appok lementik a már megtekintett térképrészletet a mobilra, így ezek részek offline is bármikor újra előhívhatóak. Emellett persze számtalan más eset van amikor hasznos appból látni a térképet.

OruxMaps

A mobil memóriakártyáján lévő oruxmaps/mapfiles/onlinemapsources.xml fájlba kell beilleszteni a következő részletet a megfelelő helyre: http://paste.ubuntu.com/11812758/ - hogy mi a megfelelő hely, azt ki fogod találni ha belenézel a fájlba.

Locus

(help!)

OsmAnd

A menü megnyomása után a Configure map menüpontot kell kiválasztani. A következő menüből a Map source... menü előhozza a meglévő térképforrások listáját, legalul a Define/Edit... opciót választva tudunk felvinni új térképforrást. Nevezzük el a Name mezőben tetszés szerint, pl. Merretekerjek, az URL-hez pedig írjuk be a következőt: http://mttile.dap.magex.hu/tiles/merretekerjek-varosban/{$z}/{$x}/{$y}.png ha városi térképet akarunk, ha montisat, akkor ezt: http://mttile.dap.magex.hu/tiles/merretekerjek-montival2/{$z}/{$x}/{$y}.png. A Min zoom és Max zoom mezőket 8 illetve 19 értékre állítsuk. Innentől kezdve a fő térkép illetve overlay vagy underlay térkép is lehet a merretekerjek.hu.

Navigáció

Az oldal útvonaltervező motorja -a Brouter- képes futni Androidon és összekapcsolható az OruxMaps, Locus, OsmAnd appokkal is, így ezekben ugyanazzal az algoritmussal/adatbázissal tervezhetsz offline, ahogy most a merretekerjek.hu teszi.

Érdeklődés hiányában egyelőre nem osztottam meg a letöltés linket a Brouter profilhoz és térképhez, szólj ha érdekel!

A térképi adatokról

Az OpenStreetMap világtérképet önkéntesek készítik, elsősorban helyismeret, műholdképek és terepbejárás alapján. Nagyon fontos a bringások tapasztalata, helyismerete is, egy kis lelkesedéssel sok bringás társadnak segíthesz. Ha hibát, hiányosságot találsz a térképen, minden eszközöd megvan arra, hogy te magad javítsd.

Van egy rövid összefoglaló a tipikus, úthálózattal kapcsolatos hibák javításához: kézikönyv a gyorsjavítóknak, de a kezdők kézikönyve is hasznos lehet.

FAQ

Mobil Firefoxban miért vacak? Ez a legjobb böngésző!

Sajnos a mobil Firefox minősége egyelőre nem éri el se az asztali Firefox, se a webkit/blink alapú mobil böngészők (Chrome, Safari) szintjét, ez a probléma. Az oldal a legújabb webes technológiákat használja, ehhez pedig fejlett böngésző kell.

A felhasznált fontosabb címkék

Ld.:

Városi nézetben

MTB nézetben

Az utak meredekségét az SRTM-ből számítom, ami az útra tett incline tag-gel felülbírálható.