Hungary/Találkozók/2020-10-26-havi-osm

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
View of Four Peaks from an airplane.jpg

Időpont

2020-10-26 (hétfő) 17:30

Esemény címe

2020 Október: Ortofotó évjárataink, wifis-diktafonos térképezés, partik (online)

Esemény leírása

EN: If you speak English and would like to join - please ping the organizers!

☎️ Helyszín: kizárólag online lehet csatlakozni otthonról.

Havi rendszeres online találkozóinkon összejönnek a gyakorlott és kezdő OpenStreetMap szerkesztők, felhasználók és érdeklődők. Beszélgetünk térképszerkesztési kérdésekről, az OSM helyzetéről, tervekről. Gyakorlottabb szerkesztőink pedig rövid előadásokkal készülnek az számukra éppen aktuális témákból. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Csak egy böngészőre lesz szükség és egy bögre forró italra, esetleg egy mikrofonra! Itt lesz közzétéve a link kezdés előtt illetve kérdezni is lehet valós időben akár cseten, akár szóban:

A Matrixon a regisztráció ajánlott, de nem kötelező – enélkül is lehet böngészni és kérdezni is vendégként.

Részletek

17:30 Kötetlen OpenStreetMap beszélgetés és távsegítség

Bárki feltehet kérdéseket vagy megoszthatja a saját képernyőjét a többiekkel és segítünk a szerkesztésben, telepítésben vagy bármiben ami felmerül.

18:00 Kolesár András: nagy felbontású ortofotók összehasonlítása

(60p előadás, 15p kérdések)

Ortofotó évjáratokat fogok összehasonlítani, hogy tanuljunk belőle. Kiderül belőle a szerkesztők számára, hogy milyen részletességig érdemes elhinni a látottakat. Tanulságul szolgál ortofotó készítők számára, hogy mire érdemes odafigyelni a fényképek készítésekor és összeillesztésekor.

Első körben a fotótérkép csapat ortofotóit fogom elemezni, Törökbálint és Újbuda 3-3 évjáratát. Érdről öt nagyon különböző, valószínűleg más-más vállalkozótól származó ortofotó évjáratot mutatok be, Szentendréről pedig kettőt.

19:15 bkil: Wifi és hangjegyzet alapú térképezés Biatorbágyon

(10p előadás, 5p kérdések)

Tapasztalat megosztás.

19:30 bkil: Beszámolók az elmúlt időszak eseményeiről

(30p előadás, 15p kérdések)

 • Mapping partik 2018: Balatonőszöd-Balatonszemes, Budapest XII
 • Mapping partik 2019: Biatorbágy előőrs, Baross-telep, Osmogon1-2 felmérés (Oktogon)
 • Mapping partik 2020: Etyek mapathon, Osmogon3 születésnap, Agárd előőrs

Örömködés:

 • Piknik a várban
 • Böszörményi út: Cukormentes cukrászda és Rigó Jancsi
 • Márton Áron tér: Auguszt Pavilon és La Piazza
 • Római part: Cziniel Cukrászda, Party sörkert
 • Cserpes Tejivó

20:15 ...

még lehet jelentkezni előadással!


✋ Előadás-ötleted van vagy kíváncsi volnál egy adott témára? Jelentkezz a szervezőknél, Matrixon vagy a levlistán! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk. Akár Budapesten kívülről is lehet jelentkezni, mivel megvan a technológia a valós idejű streaminghez és interakcióhoz.

Jelentkezés

Bejelentés szövege

Havi rendszeres online találkozóinkon összejönnek a gyakorlott és kezdő OpenStreetMap szerkesztők, felhasználók és érdeklődők. Beszélgetünk térképszerkesztési kérdésekről, az OSM helyzetéről, tervekről. Gyakorlottabb szerkesztőink pedig rövid előadásokkal készülnek az számukra éppen aktuális témákból. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

További információk a wiki oldalon olvashatók: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hungary/Tal%C3%A1lkoz%C3%B3k/2%302%30-10-26-havi-osm

Kérdéseket Matrixon és a levlistán is fogadunk.

Terjesszétek a hírét: ne feledjétek a szabályt - mindenki hozzon még két embert!

Eredmény

bkil wifi és hangjegyzet

Kulcsszavak: mapping parti, felmérés, házszámozás, kirándulás, mikrofon, diktafon, nyílt hálózatok, hálózatnév. Keywords: hotspot, wlan, WiGLE, wardriving, party, networking.

Kolesár András ortofotó igazítás

 • u-blox F9P RTK GCP, Skytraq PX1122R
 • Kulcsszavak: Banggood Believer merev szárnyú, légifényképezés, légifotók, drón, műholdkép, évszám, pixelméret, terület, buffer, puffer, épületek, fény, ferde, kidőlés, dinamika, kiégés, szín, élesség, objektív, lencse, zaj, elérés, vágóél, igazítás, lakótelep, út középvonala, felszínmodell, domborzatmodell, modell, mozaikolás, ortorektifikálás.
 • Keywords: twin motor aircraft, RC, airplane, Agisoft Metashape Professional, 3D, quadcopter, true orto, blending mode.

Ortofotók

Valakinek OSM engedélyt kellene kérni a legtöbbtől, illetve megfontolandó az Hungary/Ortofotók táblázatba gyűjteni őket.

Hozzászólások

 • Ez is mutatja, hogy miért jó minél kisebb távolságonként és minél több ponton kalibrácíós geometriát vagy eltolást megosztani és alkalmazni.
 • Ortofotó leltárt lehetne az OSM wikiben vezetni?
  • Van valahol listánk azokról az ortofotókról, amelyek elérhetők, de nem kaptunk engedélyt a felhasználásra? Pl. Érd ilyen, ha jól látom
  • a 12. kerületi ortofotóra volt engedély de a "proxy" már nem megy
 • És egy rc? légballon ? meg valami komolyabb tükrös gép ? vagy azért egy pontból nem lehet ezt megoldani
 • Tehetsz rá légcsavart!
 • Magánszemélyként lehet távérzékelni, te hogy csinálod a gyakolatban? Ez nem freedom of panorama kérdés? Bár lehet ország, ami máshogy határoz (LIDAR-nál volt nagyon téma, ott határeset) https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1200399.KOR "399/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet a légi távérzékelés engedélyezésének és a távérzékelési adatok használatának rendjéről"
 • Egy kisebb települést maximum milyen felbontásban lehet készíttetni önkormányzati feladatokra? Mekkorában érdemes? Drónnal rentábilis egyáltalán egy kisebb falu ortofotóját elkészíteni?
  • 10cm, max 5cm ha jó áron adják
 • Építés részébe mennyire mászol bele? NAVIO2 (ardupilot)-vel/ből csináltam a copterem, szivesen megnézném Te miből/mit találsz ki.. ;)
 • hmm, és ez a Sony a6000 miért jó pl? lehet vezérelni rpi-ről ?
  • a minőség/méret arányban elég jó

Offtopic