Talk:Hungary/Turistaút

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Turistautak azonosító kódrendszere

Javaslom ezen információk beépítését a jelölési rendszerünkbe: [1]

Tehát ref=* címke jelölné a az oldalon említett kódot, symbol=* vagy osmc:symbol=* pedig magát a jelölést. Aki ügyes akár ref=*-ből is generálhatja a jelölést. :)
Én amúgy, az osmc mellet teszem le a voksom. Színtatkákája miatt kicsit könnyebben feldolgozható. Egy hajszálnyival elterjedtebb mint a symbol, ha nem többel (Taginfo szerint). Másik, hogy osmc jelölét támogat pár megjelenítős is. pl.: http://hikebikemap.de/

Remélem dűlőre jutunk, a wikit és a térképet ezek alapján csináljuk majd. --Hunsly 02:21, 3 February 2011 (UTC)

Szerintem szükség van a symbol=* és a symbol:hu=* címkékre is, mivel azok írják le szövegesen a turistaút jelzését. Így ezekben a mezőkben van lehetőség kifejteni az összetettebb jelzések jellemzőit angolul és magyarul egyaránt. Az osmc:symbol=* a gépi feldolgozáshoz lett tervezve, de hátránya, hogy csak korlátozott szimbólumkészletet támogat, így nem alkalmas minden jelzés pontos megjelenítésére. (Azokat a Magyarországon általánosan használt jelzéseket, amelyeknek nincs pontos megfelelője az értelmezett jelzések között, jelezni kell a fejlesztőnek.) Ez a három symbol címke szerintem elegendő információt szolgáltat, de nem zárkózom el a valami:symbol=* típusú címkéktől sem, ha azokra valóban szükség van, és az előbbi három címkéből az előállításuk nehezen oldható meg.
A turistautak azonosító kódjainak ref=* címkében történő megadását támogatom. --City-busz 08:53, 3 February 2011 (UTC)
symbol=*-nak csak akkor látom értelmét, ha erre épül esetleg valami olyan alkalmazás ami használja (itt nem a sajátjainkra gondolok). De még akkor is elég lenne csak osmc:symbol=*-al jelölni, mert az ebből lehetne automatikusan generálni a symbol=*-t. A címkék symbol:hu=* való leírásának semmi értelme, ez a wiki dolga. place:hu esetében azért volt elfogadott, mert ott volt olyan eset amikor eltért a place jelöléstől. osmc:symbol=* magyar vonatkozású jelöléseivel nincs semmi gond, jelezzük majd a fejlesztőnek és kész. :)
Szóval:
Szerintem éppen fordítva kéne: a symbol legyen az alap, és abból legyen generálva az osmc:symbol, akármi:symbol stb., amennyiben lehetséges. A symbol:hu nem annyira fontos, de mivel a symbol egy szöveges leírás, ezért szerintem nem árt, ha nem csak angol nyelven olvasható. Én ezt javaslom:
Ebben nem fogunk tudni megegyezni. Szerintem kellene egy szavazásféleséget csinálni. A sutty és domcsi címkék "nem ajánlott" státuszával egyetértek.--Hunsly 14:21, 3 February 2011 (UTC)

Kicsit magam ellen beszélek amikor megemlítem, hogy próbáltam írni a fejlesztőnek (Nop) de november óta nem reagált. --grin 09:02, 4 February 2011 (UTC)


Szavazás

Szavazás kezdete: 2011. február 7-án (hétfőn) 00:00
Szavazás vége: 2011. február 12-én (szombaton) 00:00

Szavazás indításáig lehet még bevinni új jelölési módokat és egyéb dolgokat változtatni. Remélhetőleg nem fog kialakulni döntetlen, ha mégis akkor a szavazás meg lesz hosszabbítva az első döntő szavazóig.

Szavazni a megadott időponton belül, majd a --~~~~ jelekkel lehet a megfelelő helyen.

City-busz ajánlása Hunsly ajánlása
ref=* címkével a a turistautak azonosító kódjait adjuk meg. ref=* címkével a a turistautak azonosító kódjait adjuk meg.

Megjegyzés: Mint látható csak az osmc:symbol=* kék. Az oldalát megnézve le s van írva a szintaktikája is. Úgy gondolom a vitákban elég érvet hozta fel mellette. Remélem a többiek is így látják.

Szavazás Szavazás
 1. --City-busz 00:41, 7 February 2011 (UTC)
 2. --Puniny 15:34, 7 February 2011 (UTC)
 3. --Dömcsi 17:14, 7 February 2011 (UTC)
 1. --Hunsly 00:24, 7 February 2011 (UTC)
 2. --grin 17:29, 7 February 2011 (UTC)
 3. --Herrbert74 10:44, 11 February 2011 (UTC)

Szavazás után teendők:

 • A wikti ez alapján módosítani.
 • OSM-ben a megfelelő címkézésre átalakítani.

Szavazást létrehozta:--Hunsly 22:45, 3 February 2011 (UTC)

Én részemről ajánlottra módosítottam az osmc:symbol jelölését, mert valóban hasznos, ha éppen megtalálható az adott szimbólum a készletben, de például zöld kerékpárhoz vagy kék lepkéhez csak a symbol/symbol:hu használható, így szerintem a osmc:symbol-t szükségesnek jelölni nem lehet. --City-busz 21:09, 6 February 2011 (UTC)
A speciális szimbólumokat már hogyne lehetne jelölni? :) Ha nem tudunk, akkor nem igazodunk a globális jelöléshez. Ezen ne múljon. Majd szólunk nekik hogy majd vegyék fel. --Hunsly 00:24, 7 February 2011 (UTC)
Ez nem ilyen egyszerű! :) Egyrészt az osmc:symbol wikioldalán le van írva, hogy a szöveg csak sima ASCII karaktereket tartalmazhat: „Use simple ASCII letters only, exotic ANSI/UTF-8 glyphs are not supported.”, másrészt az is szerepel, hogy csak azok az érvényes elemek, amik ezen az oldalon szerepelnek: „Valid elements for a osmc:symbol are found in this list of symbols.”, harmadrészt grin fentebb írta, hogy a fejlesztővel, Noppal már november óta nem tudja felvenni a kapcsolatot. Szóval így az osmc:symbol több okból sem alkalmas minden jelzés megadására. --City-busz 00:41, 7 February 2011 (UTC)
Ha szigorúan akarunk alkalmazkodni osmc eredeti jelöléséhez, akkor használhatunk egy kiegészítő key-t is az osmc mellet. Ha nem szigorúan,a akkor szerintem Nop, vagy aki majd átveszi a helyét, biztos valamilyen formában beemeli a jelölésbe. Én bízok benne. :) Majd a saját osmc jelölésünkről értesítjük a Talk (Megbeszélés) oldalon. Másik dolog, hogy már szerintem többször is leírtam, hogy csak ASCII karaktereket használnánk az osmc-ben. Te át is írtad ennek megfelelően a szócikkben az osmc értékeket. Egy szó mint száz, osmc csak akkor nem lenne alkalmas ha szigorúan vennénk az értékeit. Szintaktikája szerintem nagyon jó. :) --Hunsly 17:47, 7 February 2011 (UTC)

Nop válaszolt, és most épp normálisan lehet vele kommunikálni, de hétfőn leszek lgközelebb, majd részletezem. --grin 10:58, 16 February 2011 (UTC)

Na itt meg elfelejtettem válaszolni. Lényegében azt írta, hogy a jelkészletet lehetőleg csak extrém indokolt esetben bővítsük, mert a Garmin cuccoknak rögzített számú symboljuk van. Az egyik kérdésemre adott válaszából viszont kiderült a szupertitkos tény: vannak nem dokumentált symbolok, amiket kombinálva felhasználva lehet jeleket előállítani. Mondott is egy példát:
Szerintem fogok valami eldugott helyre egy tesztet csinálni, de amúgy azt gondolom, hogy ez elfogadható megoldás. --grin 13:06, 29 March 2011 (BST)

path / footway / pedestrian

A wikin levő szösszenetek és a józan ész alapján:

highway=footway

 • olyan út, amelyen csak gyalogosok közlekedhetnek
 • minden járművel tilos használni, beleértve a bicikliket is
 • általában épített út
 • általában belterületi út
 • szűk, általában max. 2 méter

highway=pedestrian

 • "sétálóutca"
 • általában járművel és biciklivel sem használható
 • épített út
 • belterületi út
 • széles, általában legalább 3 méter

highway=path

 • olyan út ami nem elég széles egy négykerekű járműnek
 • általában a motoros járművek számára nem használható
 • általában kijelölt út
 • általban külterületi út

Egyre extrémebb jelzések

https://vandorbot.hu/turistajelzesek-rendszere

Ilyenek, mint „Zempléni gyümölcsút” (zöld szőlő, piros alma, sárga barack), „Tematikus útvonalak” (kék foguratív jelek).... Nem is tudom hamarjában, mit kezdjek vele. --grin 17:33, 20 June 2018 (UTC)