User:Heisenb0rg

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
OSM Logo This user submits data to OpenStreetMap under the name
Heisenb0rg.
Babel
hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.

Egyszerűen megtetszett a szabad térkép ötlete. Körülnéztem a környékemen és úgy találtam, hogy van még itt bőven tennivaló. Kezdő vagyok a térképezésben, de lelkes. Szabadidőmben, szépen, lassan tervezek haladni. Egy-két év és sokkal jobb lesz errefelé a térképhelyzet...

Szoftver

Mindenféle szerkesztést, feldolgozást Linuxon (jelenleg Ubuntu Lucid) végzek, fizetős szoftvert nem használok. A trekkek letöltéséhez nincs szükség szoftverre, mert a GPS-em USB Mass Storage módjában hozzáférhetők a *.gpx fájlok, csak át kell húzni a PC-re. A konkrét szerkesztést a JOSM segítségével végzem. Ha pedig waypointokat szeretnék a trekkel kombinálni, akkor QLandkarteGT-t használok.

Hardver

Terület

Elsősorban Szentendre, de alkalmanként előfordulhat, hogy beleesik Leányfalu, Pomáz, Budakalász és Észak-Budapest. Első körben szűkebb pátriámra, a Pismány-hegyre koncentrálok, itt elég sok még a teljesen feltérképezetlen terület.

Hasznos

 • Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) használóknak, ha nem működik a Yahoo Sat WMS plugin (piros Exception Occured csempék esetén): [1].

Térképezési elemek

A számomra hasznos, érdekes elemek gyűjteménye. Hogy ne kelljen keresni. (Folyamatosan bővül.)

Hogyan kell...

 1. Ehhez szükséged lesz a következőkre: egy út (way), amely felől jössz; egy másik út (way), amelyre kanyarodsz (vagy éppen egyenesen továbbhaladsz) és az a pont (node), ahol a kettő kapcsolódik. (Úgy tűnik, hogy az is kritérium, hogy a csatlakozó útszakaszoknak az érintkezési pontban kell kezdődniük vagy végződniük, azaz félszakaszoknak kell lenniük.) További kell még a JOSM relációszerkesztője.
 2. Jelöld ki az első utat (kijelölés üzemmódot választhatsz az 's' gombbal, vagy a kezelőfelület bal oldalán elhelyezkedő ikonok közül a legfelsővel), klikk; majd ehhez vedd hozzá a második utat, Shift+klikk; végül add hozzá a közös pontot, újabb Shift+klikk.
 3. Hozd elő a relációszerkesztőt: vagy az Alt+Shift+R kombinációval vagy a baloldani ikonok közül azzal, amely egy négyzetben egy fogaskerékdarabot ábrázol. A relációszerkesztő a jobb oldalon fog megjelenni.
 4. A szerkesztőben nyomd meg a legelső gombot (Create a New Relation, a jele egy fogaskerék és egy "+" jel).
 5. Felül a Key-Value részbe írd be a következőket: Key = "restriction" - Value = "only_right_turn". Természetesen csak a macskakörmök közötti szavakat kell beírnod. A Value oszlopban érvényesek még az "only_left_turn", az "only_straight_on", a "no_right_turn", a "no_left_turn" és a "no_u_turn" kifejezések. Ugyanide kell még a következő: Key = "type" - Value = "restriction".
 6. A jobb alsó harmadban a Selection oszlopban látnod kell a korábban kijelölt három elemet. Ha nincsenek ott, valamit elrontottál. Kezd előröl!
 7. Nyomd meg a Selection szekció egyetlen használható gombját (a neve "Add all primitives selected in the current dataset after the last member"). Ezzel mindhárom elem átkerül a baloldalra is, a Members mezőbe.
 8. A baloldalon (Members mező) válaszd ki csak azt az utat, amelyRŐL érkezve érvényes a korlátozás, majd alul az Apply role mezőbe írd be, hogy "from", azután nyomd meg a pipát.
 9. Válaszd ki csak azt az utat, amlyRE érkezve érvényes a korlátozás, majd alul az Apply role mezőbe írd be, hogy "to", azután nyomd meg a pipát.
 10. Válaszd ki csak a harmadik elemet, az érintekezési pontot, majd alul az Apply role mezőbe írd be, hogy "via", azután nyomd meg a pipát.
 11. Nyomd meg az OK gombot, és készen is vagyunk.

Linkek

 • Wiki markup
 • Walking Papers Ez egy igen hasznos oldal. Az OSM adatbázisból a kívánt méretben (esetemben A4) térképrészletet nyomtat (PDF) abból a célból, hogy a legközelebbi túra alkalmával magunkkal vihessük és hasznos kiegészítő jegyzeteket készíthessünk rá. De ez még semmi. A jegyzetekkel teli lapot beszkennelve, a sarokban található kód segítségével a JOSM a megfelelő plugit használva a szkennelt képet a a szerkesztendő területre vetíti. Ez utóbbi funkciót még nem tudtam kipróbálni, mert nincs szkennerem, de szerzek egyet. De ettől függetlenül is remek segédeszköz. Ahhoz hogy kellő helyünk legyen a jegyzetek írására, legalább 16-os zoommal javaslom a térképrészletet elkészíteni. A 15-ös is használható, de nekem kicsit szűk volt.
 • [2] Garmin térkép házilag.

Tennivalók

Néhány a rengeteg feldolgoznivaló adatból, nem fontossági sorrendben...

 • Pismány és Pismányhegy útjainak teljeskörű felmérése, ellenőrzése (ezután jön majd a többi városrész)
 • Az útminőségek felmérése (sok a nehezen meghatározható minőségű földút)
 • Behajtási korlátozások felmérése (sok a súlykorlátozás)
 • Házszámok felmérése (legalább a kereszteződések környékén)
 • A belvárosi fizetőparkolók felmérése (esetleg a fizetési időszakokkal és a parkolóhelyek számával megtoldva)
 • Fontosabb középületek rögzítése (multipoligonok használatának finomítása)
 • A helyi buszjáratok feltérképezése [relation] (ebből nem lesz sok...)
 • Nagyobb kereszteződések finomítása (kanyarodási korlátozások, járdaszigetek, közlekedési lámpák)
 • Városrészek rögzítése (Pannóniatelep, Rózsakerti ltp., Lászlótelep, Füzespark ltp., Vasvári ltp., Szarvashegy, Izbég, Pismány, Pismányhegy, Tyukosdűlő, Petyina, Boldogtanya, Szamárhegy)
 • Közigazgatási határ tisztázása (nem egyezik a hivatalos térképpel)