Hungary/Térképjegyzetek-Bejelentések

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

A Térkép jegyzetek - Bejelentések funkció az OpenStreetMap.org weblap egy beépített lehetősége. Lehetőséget biztosít, hogy megjegyzést, hibajelzést küldjön be valaki a térképhez, majd azt más OpenStreetMap szerkesztők megnézzék és a térképet e szerint frissítsék.

További információk: Notesen


Térkép jegyzetek - Bejelentések megoldása

Sok térképjegyzet megoldható helyismeret nélkül, vagy szükség esetén a beküldőtől további információ kérhető - kivéve, ha névtelenül küldte be.

 1. Ellenőrizd a beküldött adatot a következőképpen:
  1. Keresd meg a bejelentett hely weblapját (így a beküldött adatokat ki is egészítheted az ott található kapcsolati adatokkal, nyitvatartással és pontos címmel!)
  2. Nézd meg Mapillary fényképen a helyet
  3. Nézz rá a beküldő adataira/szerkesztéseire, hogy "megbízható forrásnak" tűnik-e
 2. Ha bezárt helyet jelentettek be, gyakori, hogy már nincs weblapja és Mapillaryn se találod, de ettől még bezárhatod. Inkább hiányozzon mint hibásan legyen fent. Használd a Történeti előtagokaten, pl disused:shop=toys, így a bolt nódja a későbbiekben újra "kinyitható", és például a lakcíme is megmarad.

A javítás feltöltésekor a változtatás leírásába érdemes beírni a beküldött Térképjegyzet számát, forrásként pedig osm_note-ot megjelölni (további források felhasználása esetén azokat is).

A beküldőnek adott válaszba pedig érdemes beírni a módosított/felvett hely linkjét. JOSM-ban a Shift-Ctrl-i-vel nyitható meg, a kijelölt elemre.

Standard válaszok

Kigyűjtünk ide néhány standard választ, így a munka hevében pl nem felejtjük el megköszönni a jegyzetet és kevesebb elírás is lesz a válaszunkban. ;-) Angolul vagy más nyelven beküldött bejegyzésre érdemes angolul válaszolni!

 • Elnézést, ez a térképjegyzet hiányos. Adjon részletes leírást arról a problémáról, amit jelenteni szeretne.
 • Sorry, but this map note is incomplete. Please provide detailed information on the issue you would like to report.

 • Köszönjük a jelentést. A térképet időközben javították, jelenleg megfelel a jelzett állapotnak.
 • Thank you for the report. The map has been corrected meanwhile.

 • Köszönjük a jelentést. A térképet javítottam.
 • Thank you for the report. The map has been corrected.

 • Ez a funkció a térkép hibáinak jelzésére szolgál. Magánjellegű információk tárolásához nem használható.
 • This function is used to report map errros. Please do not submit private information.

 • Kedves Bejelentő! Köszönjük a jelzést, de sajnos a hiányzó térképelemek nem számítanak térképhibának. Nemcsak itt, de az ország nagyon sok pontján hiányzik több száz vagy ezer térképelem. Folyamatosan dolgozunk a tárkép javításán, azonban az erőforrásaink végesek. Szívesen vennénk a segítségét a hiányzó térképelemek megrajzolásában, ha van rá ideje. Kiindulásként javaslom a https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hungary oldal felkeresését, illetve csatlakozhat a https://riot.grin.hu/#/room/#osm:grin.hu Matrix szobához is, ahol önkénteseink szívesen segítenek az indulásban. Ezt a jegyzetet lezárom most, mivel nem térképhibát jelez.
 • Dear Reporter, thank you for your request, but unfortunately the missing map features are not map defect. Not only this area, but many area in the country has a lot of missing map features. We are working hard on the improvement of the map, but our resources are limited. We are very welcomed your help for the adding of the missing map features, if you have free time. As a starting point, you can refer to the page https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hungary or you can join to our Matrix room at https://riot.grin.hu/#/room/#osm:grin.hu where our volunteers can help you. I close this report now, because this is not a map defect.

Segédeszközök