Template:Hu:Map Features:barrier

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Más nyelveken — Map Features:barrier

Akadály

A barrier címkét általában olyan utak mentén található pontoknál alkalmazzuk, ahol a haladás valamilyen akadály által korlátozott. Szintén idetartoznak azon vonalak is, amelyek maguk is akadályok (pl. kerítések). (Lásd még: Barriers)

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Vonalszerű akadályok

barrier cable_barrier Also called guard cable. This is a road side or median barrier made of steal wire ropes mounted on weak posts. See also the more extensive wikipedia description.
5-wire-rope-barrier.jpg
barrier city_wall Városfal: Egy várost vagy települést a lehetséges támadóktól megvédő erődítmény. Az ókortól napjainkig használják települések körbekerítésére.
  • a vonal jobb oldala a fal alja, bal oldala a fal teteje. Ha mindkét oldal egyforma magas, akkor add hozzá a "two_sided=yes" címkét is.
City wall render eg1.png
City wall avila.png
barrier ditch Árok: csatorna, árok vagy vízmosás, általában patakkal az alján. Az átkelés rajtuk nem könnyű, főleg lábon. A waterway=stream vagy waterway=drain címkékkel is használható.
Forest ditch.JPG
barrier fence Kerítés: egy adott határvonalon való átjutást korlátozó vagy megakadályozó, szabadon álló struktúra. A falnál könnyebb, gyengébb konstrukció.
Barrier fence mapnik.png
Anglerise.jpg
barrier guard_rail A guard_rail, also called a crash barrier. Right side is inner, left side is outer.
CrashBarrier.jpg
barrier handrail is designed to be grasped by the hand so as to provide stability or support.
Geländer am Kulturhaus im Kinderdorf Dittrichshütte 2.JPG
barrier hedge Sövény: szorosan álló bokrok és cserjék, melyeket úgy telepítettek és gondoztak, hogy azok így akadályt képezzenek, vagy kijelöljék egy adott terület határait.
Daniel Fuchs.CC-BY-SA.Morus nigra.Hedge.jpg
barrier kerb A (for example footway) kerb is a barrier for vehicles and wheelchair drivers. The height of the kerb is important and with this information, the usage by different groups can be determined. The height of the kerb is tagged additionally as height=*, if available. Right side is bottom, left side is top.
Barrier fence mapnik.png
Obrubnik.jpg
barrier retaining_wall Támfal: olyan struktúra, amely a termőföldet vagy sziklákat tartja távol egy épülettől, struktúrától vagy területtől. A támfalak megakadályozzák a földcsuszamlást vagy talajeróziót és lehetővé teszi a függőleges vagy majdnem függőleges szintváltásokat.
  • a vonal jobb oldala a fal alja, bal oldala a fal teteje.
Element retaining wall rend.png
Retaining wall.png
barrier wall Fal: egy adott határvonalon való átjutást korlátozó vagy megakadályozó, szabadon álló struktúra kőből téglából, betonból jellemzően úgy építve, hogy az átlátást is akadályozza.
Wallonmap.png
Dscf0590-800.jpg

Pontszerű akadályok

barrier block A large, solid, immobile block that can be moved only with heavy machinery or great effort.
Typically big solid things made of concrete for stopping larger vehicles.
Sometimes natural boulders are used for the same purpose.
Rendering-barrier-block.png
Barrier roadblock.jpg
barrier bollard Cölöp: szilárd (jellemzően betonból vagy fémből készült) oszlopok az út közepén vagy terület határán, főleg a gépjármű-forgalom megakadályozására.
Rendering-barrier-bollard.png
Bollard in residential area.jpg
barrier border_control This is a control point at an international border between two countries. Passports or other forms of ID will be checked.
EU Swiss border post.jpg
barrier bump_gate See wikipedia:Bump gate [1] [2] [3]
barrier bus_trap See wikipedia:Bus trap
Bussluse 05-04-06 02.jpg
barrier cattle_grid Marharács, a lábasjószág áthaladását akadályozó, de járművekkel járható átjáró. "Texasi kapu" néven is ismeretes.
Cattle grid.jpg
barrier chain A chain used to prevent motorised vehicles.
Barrier chain.jpg
barrier cycle_barrier Kerékpáros behajtás ellen kihelyezett, általában két, lépcsőzetesen elhelyezett fémkorlátból álló akadály. A gyalogosforgalmat nem akadályozza.
Unknown barrier.jpg
barrier debris A road is blocked by debris with or without ground. This might be for short or long time. Often used as first step in blocking an abandoned road. The photo does not display the road after the debris because it was a slope road and the photo was taken on the top.
Barrier debris.jpg
barrier entrance Bejárat: Az áthaladást semmilyen módon nem akadályozó nyilás egy vonalszerű akadályon. A access=yes értelmezhető, az áthaladó út (ha van ilyen) korlátozásai érvényesek a bejáratra is.
Entrance.png
barrier full-height_turnstile A full-height turnstile, also called HEET-turnstile (High Entrance/Exit Turnstile), like the ones to access security areas. Note the mix of hyphen and underscore.
TR-a.JPG
barrier gate Kapu: Nyitható-zárható bejárat az akadályon való átjutáshoz. Ahol szükséges, kombinálható a access=* taggel.
Barrier gate.svg
Gate-hindeloopen-westerdijk.jpg
barrier hampshire_gate A section of wire fence which can be removed temporarily.
Combine with access=* where appropriate.
Wire gate.jpg
barrier height_restrictor Combine with maxheight=*.
Height-Restriction-Barrier.jpg
barrier horse_stile A horse stile allows pedestrians and horses to cross a gap through a fence, but prevents or makes it very difficult for motorcycles and live stock to cross.
Horse stile on the Doncaster Greenway - geograph.org.uk - 502599.jpg
barrier jersey_barrier A jersey barrier consists of heavy prefabricated blocks to create a barrier. Use material=plastic or material=concrete to express the used material.
Dora Baghdad soldiers.jpg
barrier kent_carriage_gap A Kent carriage gap is used by local authorities in the UK to prevent motorised vehicles from accessing public rights of way whilst allowing most horse drawn carriages to pass.
These are now becoming common on byways in the UK
[4]
barrier kissing_gate A gate which allows people to cross, but not livestock.
TL0452 stile.jpg
barrier lift_gate A lift gate (boom barrier) is a bar, or pole pivoted in such a way as to allow the boom to block vehicular access through a controlled point.
Combine with access=* where appropriate.
Liftgate.png
Lift gate.jpg
barrier log Use this when the passage is closed by lumber (trunk of a tree). This kind of barrier is often useful to sit on. This barrier is a penalty to cyclists but can be crossed by lifting the bike over.
Rundholz-buche.jpg
barrier motorcycle_barrier Barriers along paths that prevent access by motorcycles.
Motorcycle barrier.jpg
barrier rope A flexible barrier made of fibres, twisted or braided together to improve strength. As a barrier it is often more symbolic than actually physically preventing pedestrians from accessing.
Black Red Gold Rope at German Bundestag in Berlin 2010.jpg
barrier sally_port Kitörési kapu: hosszú, mindkét végén ajtóval zárható átjáró, melyet vastag (pl. város-) falakon való (ellenőrzött) átkelésre használnak. Lásd még: sally port a Wikipédiában(En).
Sallyport.jpg
barrier spikes Spikes on the ground that prevent unauthorized access. Can also be removeable e.g. after payment in a garage.
US Army spike strip.jpg
barrier stile Lépcsős átjáró: lehetővé teszi a gyalogosok átkelését a falon vagy kerítésen, anélkül, hogy "megnyitná" az akadályt (a kapuval szemben egy ilyen átjárónak általában nincsenek mozgó alkatrészei).
KentStile.jpg
barrier sump_buster A sump buster is a concrete slab or steel structure that prevents passing of two-tracked vehicles with less than a minimum track and ground clearance. (Typically stops normal cars.)
SumpBuster.jpg
barrier swing_gate Similar to a lift gate but rotates sidewards to open. It is usually made out of metal bars (wood or other material possible) and is intended to prevent cars from access but can usually be crossed by pedestrians and cyclists.
16052010022.JPG
barrier toll_booth Fizetőkapu: olyan hely, ahogy autópálya-használati vagy egyéb díjat lehet kifizetni
Toll booth.jpg
barrier turnstile A turnstile (also called baffle gate) is used to allow one person at a time to pass. Use this for small turnstiles like the ones in supermarkets or some subways.
Barrier drehkreuz.JPG
barrier yes A barrier which nature cannot be determined; typically only used in mapping using aerial imagery. Should be replaced by a specific value.
Screenshot from 2014-04-09 19-50-08.png
Bing imagery showing buildings and barrier.png
barrier user defined All commonly used values according to Taginfo

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. Táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.