El:Εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Παρακάτω, παρέχονται οδηγίες για το πως να χαρτογραφίσετε σωστά Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Γενικές οδηγίες

Κατά κανόνα, τα σχολεία της Ελλάδας παίρνουν το όνομα της κατοικημένης περιοχής στην οποία βρίσκονται (π.χ. Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου). Εάν, στην ίδια περιοχή, υπάρχουν πάνω από 1 σχολεία του ίδιου τύπου διαχορίζονται με αριθμούς (π.χ. 16ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών). Μερικά σχολείο όμως, (συνήθως ιδιωτικά, αλλά σπανιότερα και δημόσια) παίρνουν το όνομα του ιδρυτή τους ή κάποιοι άλλου σημαντικού προσώπου της περιοχής. Μερικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων αποτελεί το Αρσάκειο, το Λεόντιο, κα.

Επίσης, πολλά σχολεία, τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας, λειτουργούν και σαν εκλογικά κέντρα. Η ετικέτα amenity=polling_station χρισμοποιείται τυπικά σε ανεξάρτητα εκλογικά κέντρα, αλλά για να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση ετικετών στο κτίριο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ετικέτα polling_station=*, μιας και συνήθως δεν δημιουργείται ξεχωριστός χώρος για χρήση ως εκλογικό κέντρο.

Για να προσθέσετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετες ετικέτες όπως name=* για να προσθέσετε το όνομα του ιδρύματος και operator=* για να προσθέσετε το όνομα του οργανισμού που διευθύνει το σχολείο (συνήθως η τοπική διεύθυνση 1/βάθμιας ή 2/βάθμιας εκπαίδευσης, ο Δήμος ή η Κοινότητα).

Για να προσθέσετε την τοποθεσία του σχολείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες γεωγραφικές ετικέτες όπως addr:street=*, addr:city=*, κλπ.

Προσχολική ηλικία

Οι Βρεφικοί οι Παιδικοί σταθμοί και το Νηπιαγωγείο αποτελούν κυρίως δομές αγωγής και διαπαιδαγώγησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πριν τη φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση που ξεκινά από την ηλικία των τεσσάρων, ήτοι μικρά νήπια, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε παιδικούς σταθμούς. Η φοίτηση είναι προαιρετική και γίνεται, ως επί το πλείστον, για τη βέλτιστη πνευματική ανάπτυξη του νηπίου αλλά και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων των κηδεμόνων. Συγκεκριμένες κατηγορίες γονέων έχουν το δικαίωμα της δωρεάν φοίτησης με voucher από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για να χαρτογραφήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ετικέτα amenity=childcare.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελείται από το Νηπιαγωγείο, το οποίο διαρκεί δύο χρόνια, και το Δημοτικό σχολείο, το οποίο εκτείνεται σε έξι τάξεις: Α', Β', Γ', Δ', Ε', ΣΤ' (ηλικίες 6 ως 12 ετών*).

Νηπειαγωγείο

Η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο είναι πλέον υποχρεωτική. Έχει δύο "τάξεις", τα Προνήπια (ή μικρά νήπια, ηλικίες 4-5*) και τα μεγάλα Νήπια (ηλικίες 5-6*).

Χρησιμοποιήστε την ετικέτα amenity=kindergarten. Εδώ θα βρείτε οδηγίες για την ορθή χαρογράφηση

Δημοτικό σχολείο

Τα Ελληνικά Δημοτικά διδάσκουν τα Θρησκευτικά (2 ώρες στην Γ', την Δ' και Στ' τάξη και 1 ώρα στις Ε' τάξη), τη Γλώσσα (9 ώρες στην Α' και την Β', 8 ώρες στην Γ' και την Δ' και 7 ώρες στην Ε' και την Στ' τάξη), τα Μαθηματικά (πέντε ώρες στην Α' και την Β' τάξη και 4 στις υπόλοιπες τάξεις), Ιστορία (2 ώρες από την Γ' τάξη), Μελέτη Περιβάλλοντος (3 ώρες στην Α' και την Β' τάξη και 4 στην Γ' και την Δ'), την Γεωγραφία (1 ώρα από την Ε' τάξη), τα Φυσικά (3 ώρες από την Ε' τάξη), Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (1 ώρα από την Ε'), Εικαστικά (2 ώρες στην Α' και την Β' και 1 ώρα στις υπόλοιπες τάξεις), Μουσικη (1 ώρα σε όλες τις τάξεις), Θεατρική Αγωγή (1 ώρα από την Α' ως την Δ' τάξη), Αγγλικά (2 ώρες στην Α' και την Β' τάξη και 3 στις υπόλοιπες), Φυσική Αγωγή (3 ώρες από την Α' έως την Δ' τάξη και 2 στς υπόλοιπες), Εργαστήρια Δεξιοτήτων (3 ώρες στην Α' και την Β' τάξη, 2 στην Γ' και την Δ' και 1 στην Ε' και την Στ'), 2η Ξένη Γλώσσα (2 ώρες από την Ε' τάξη), και τενχολογίες της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας (1 ώρα σε όλες τις τάξεις.).

Χαρτογραφήστε με amenity=school. Εδώ θα βρείτε σχετικές οδηγίες

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελείται από δύο βαθμίδες. Πρώτα είναι το Γυμνάσιο, ένα υποχρεωτικό σχολείο διάρκειας τριών ετών, μετά από το οποίο οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν είτε το Λύκειο είτε επαγγελματική εκπαίδευση. Το Λύκειο δεν ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Λειτουργούν:

  • Γυμνάσιο**
  • Μουσικό Γυμνάσιο, χαρτογραφείται με amenity=music_school
  • Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο***
  • Πρότυπο και Πειραματικό Γυμνάσιο
  • Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο
  • Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
  • Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο
  • Γενικό Λύκειο
  • Επαγγελματικό Λύκειο
  • Μουσικό Λύκειο
  • Καλλιτεχνικό Λύκειο
  • Λύκειο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
  • Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο
  • Μειονοτικό Λύκειο
  • Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο
  • Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

***Ιδρύματα που χρησιμοποιούν την ετικέτα amenity=school μαζί με περεταίρω ετικέτες. Οι επικέτες αυτές είναι:

  • school=art για τα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια/Λύκεια
  • pedagogy=greek_expirimental για τα πειραματικά σχολεία
  • religion=christian+denomination=greek_orthodox για τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια/Λύκεια
  • school=special_education_needs για τα Γυμνάσια/Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης