El:Good changeset comments

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Μία ομάδα αλλαγων είναι μία ομάδα επεξεργασιών ενός χρήστη σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν ανεβάζετε μία ομάδα αλλαγών, ο επεξεργαστής χαρτών που χρησιμοποιείτε θα σας επιτρέψει να γράψετε ένα σχόλιο της ομάδας αλλαγών που θα περιγράφει την επεξεργασία σας.

Το σχόλιο που εισάγετε εδώ θα αποθηκευτεί στη βάση δεδομένων ως ετικέτα (με το key:comment) της ομάδας αλλαγών σας. Θα εμφανίζεται μαζί με την επεξεργασία σας σε διάφορες περιπτώσεις, για παράδειγμα όταν κάποιος αναζητά το ιστορικό ενός αντικειμένου ή κοιτάζει όλες τις αλλαγές που επηρεάζουν μία περιοχή.

Γιατί θα πρέπει να γράφω Σχόλια Ομάδων Αλλαγών;

Υπάρχουν πολλού λόγοι για να αξιοποιήσετε τα σχόλια των ομάδων αλλαγών ώστε να περιγράφετε την επεξεργασία σας:

 • Από ευγένεια προς τους συναδέλφους χαρτογράφους σας, καθώς καθιστά ευκολότερο για αυτούς να καταλάβουν τι έχετε κάνει και γιατί. Η μη χρήση σχολίου μιας ομάδας αλλαγών υπαινύσσεται ότι "δεν σε αφορά τι έκανα εδώ και γιατί" και δεν κολλάει καλά με ένα εγχείρημα όπου όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό!
 • Για την αποφυγή παρανοήσεων και τη γρήγορη διόρθωση λαθών – π.χ. αν μία επεξεργασία με σχόλιο "εντόπισα δυο σπίτια από το Bing" διαγράφει 50 εστιατόρια, τότε είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για λάθος, ενώ ένα σχόλιο τύπου "αφαίρεσα εστιατόρια που βρήκα ότι έχουν κλείσει, κατά την έρευνα της περασμένης εβδομάδας" καθιστά σαφές ότι πράγματι θέλατε να διαγράψετε αυτά τα εστιατόρια για κάποιον λόγο.
 • Για να αυξήσετε την αξία της επεξεργασίας σας και να αποφύγετε επεξεργαστικούς πολέμους εξηγώντας γιατί κάνατε κάτι και ποιες ήταν οι πηγές σας. Αν κάποιος δει ότι προσθέσατε ένα σπίτι που δεν φαίνεται στην αεροφωτογραφία του, μπορεί να μπει στον πειρασμό να το διαγράψει, αλλά αν το σχόλιο λέει "προστέθηκε νεόδμητο κτίριο" τότε θα το ξανασκεφτεί!
 • Σαν ενίσχυση μνήμης. Τα σχόλια των ομάδων αλλαγών σας βοηθάνε να θυμάστε τι κάνατε, γιατί και πότε. Θυμηθείτε ότι μπορεί σε 6 μήνες ή ένα χρόνο να χρειαστείτε τις πληροφορίες στα σχόλια και είναι δύσκολο να προβλέψετε γιατί θα χρειαστείτε να βρείτε μία παλιά επεξεργασία. Με λίγα λόγια: Θερίστε τους καρπούς των κόπων σας!

Κάποιοι χαρτογράφοι χρησιμοποιούν τα σχόλια των ομάδων αλλαγών και για να καταγράψουν πράγματα που *δεν* έκαναν ακόμα ("… αλλά θέλει ακόμα δουλειά", "… αλλά η περιοχή δυτικά του ποταμού λείπει ακόμα" κ.ά.).

Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι ολοφάνερο περί τίνος είναι μια ομάδα αλλαγών - ειδικά όταν επηρεάζει ένα μόνο αντικείμενο - αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι λιγότερο συχνές απ' ό,τι νομίζετε. Αν διορθώσατε ένα ορθογραφικό, τότε ένα σχόλιο όπως "ορθογραφικό" ("fixed typo" στα αγγλικά) κάνει επίσης σαφές ότι αυτό ήταν πράγματι στις προθέσεις σας, κι ότι δεν έπαιζε πάλι η γάτα σας με το πληκτρολόγιο!


Παραδείγματα

Ένα καλό σχόλιο ομάδας αλλαγών θα πρέπει να περιγράφει συνοπτικά και επαρκώς μία επεξεργασία. Παρατίθενται αληθινά παραδείγματα (κάποια μεταφρασμένα) καλών σχολίων ομάδων αλλαγών:

 • "Πρόσθεσα κτίρια σε βιομηχανική περιοχή."
 • "Προσθήκη συνδέσμου μονοπατιού από την Donnington Close ως τη Roman Way βάσει τοπικών γνώσεων"
 • "Ενημέρωση δανικών διευθύνσεων από το OSAK (AWS): Bag Hegnet"
 • "Ενημέρωσα τα όρια του Algonquin Park"
 • "Προσθήκη επαρχιακών δρόμων και πλατειών ΝΑ του Newport"
 • "Köln: Nicht-Kreisverkehre, 'junction=roundabout' entfernt, Vz 215 nicht vorhanden" (German for "Cologne: Removed junction=roundabout from non-roundabouts, traffic sign 215 not present")
 • "πρόσθεσα λίγους παλιρροϊκούς όρμους στην ακτογραμμή του Maranhão"
 • "Πρόσθεσα σπίτια και αριθμούς σπιτιών βασισμένος στο Bing και στη γνώση μου για την περιοχή. Δυστυχώς κάποιοι αριθμοί σπιτιών δεν βρέθηκαν."

Κάποια σχόλια ομάδων αλλαγών είναι άχρηστα και δεν αποδίδουν τα ωφέλη που μπορεί να έχει ένα σχόλιο ομάδας αλλαγών - και πάλι αληθινά παραδείγματα (κάποια μεταφρασμένα):

 • "BBOX:3.23,41.96,3.23,41.96 ADD:14 UPD:0 DEL:0"
 • "151005-DE-FUe"
 • "Edit uploaded via ArcGIS Editor for OpenStreetMap feature service dec20 at 1/13/2012 9:56:00 AM"
 • "μερικές διορθώσεις"
 • "διόρθωση"
 • "προσθήκες στον χάρτη"
 • "--"

Παρακαλούμε να θυμάστε ότι τα σχόλια των ομάδων αλλαγών σας θα παραμείνουν στη βάση δεδομένων εφ' όρου ζωής του εγχειρήματος· μην τα χρησιμοποιείτε για την έκφραση του θυμού σας προς το λογισμικό ή προς συναδέλφους σας χαρτογράφους που μπορεί να σας ζήτησαν να διορθώσετε κάτι ή μπορεί να αμφισβήτησαν τις πηγές σας.

Προσοχή κατά την προσθήκη σε υπάρχουσα ομάδα αλλαγών

Διαφορετικές συμπεριφορές επεξεργαστών χαρτών:

 • Ο iD δημιουργεί ένα μία νέα ομάδα αλλαγών για κάθε μεταφόρτωση → Αυτή η ενότητα δεν σχετίζεται με το iD.
 • Ο Potlatch (εκδόσεις 1 και 2) προσθέτει τις επεξεργασίες σας σε μία υπάρχουσα ομάδα αλλαγών απο προεπιλογή, αλλά μπορείτε να γράψετε "C" για να κλείσετε την τρέχουσα ομάδα.
 • Ο JOSM δημιουργεί μία νέα ομάδα αλλαγών για κάθε μεταφόρτωση από προεπιλογή, αλλά μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη ρύθμιση από το παράθυρο διαλόγου μεταφορτώσεων.

Όταν μεταφορτώσετε μία ομάδα αλλαγών και καθορίσετε μία περιγραφή της, κάποιοι επεξεργαστές χαρτών (με κάποιες ρυθμίσεις) δεν κλείνουν πάντα αμέσως την ομάδα αλλαγών και μπορούν να προστεθούν μετενέστερες αλλαγές στην ίδια ομάδα και επομένως να μοιράζονται το ίδιο σχόλιο ομάδας αλλαγών.

Αν έχετε τελειώσει μία επεξεργασία και αρχίζετε κάτι άλλο, βεβαιωθείτε ότι αυτό το "κάτι άλλο" καταγράφεται σε ξεχωριστή ομάδα αλλαγών με το δικό της κατάλληλο σχόλιο.

Επαναχρησιμοποίηση παλιών Σχολίων

Οι περισσότεροι επεξεργαστές χαρτών θα σας επιτρέψουν να ξαναχρησιμοποιήσετε ένα παλιότερο σχόλιο εμφανίζοντάς τα σε ένα αναδιπλούμενο πλαίσιο ή προσυμπληρώνοντας το πεδίο κειμένου του σχολίου. Αυτό μπορεί να έχει λογική κάποιες φορές, αλλά μην πέσετε στην "εύκολη παγίδα" να χρησιμοποιείτε πολύ γενικά σχόλια (π.χ. "μερικές διορθώσεις") ούτως ώστε να μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε για όλες τις επεξεργασίες σας. Αυτό κάνει τα σχόλια ανάξια. Επίσης φροντίστε να μην εφαρμόζετε ένα παλιότερο σχόλιο που δεν ταιριάζει στις επεξεργασίες σας.

Ο JOSM προσυμπληρώνει το κουτί σχολίου με το τελευταίο σχόλιο ομάδας αλλαγών από προεπιλογή (αν είναι των τελευταίων 4 ωρών). Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατά λάθος επανατοποθέτηση ενός παλιού (και εσφαλμένου) σχολίου. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την προσυμπλήρωση εντελώς: δείτε πώς.

Δείτε επίσης