Sr:Good changeset comments

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Скуп промена (у даљем тексту промане) је група промена коју направи један корисник у релативно кратком времну. Када отпремите промене, програм за картирање који користите даће вам могућност да унесете коментар који се тиче тих промена, а ви бисте требали да опишете шта сте заправо променили.

Коментар који овде унесете биће сачуван у базу података као ознака (под ознаком key:comment) и односиће се на ваше промене. Коментар се приказује поред ваших промена међу свим итерацијама, на пример ако неко потражи све промене које се тичу историје објекта или одређене области.

Зашто бих требао да користим коментаре о променама?

Постоје многи разлози због којих би требало да поставите коментар који описује ваше промене:

 • Из љубазности према вашим пријатељима, јер ће им бити лакше да разумеју шта сте учинили и због чега. Немојте користити коментаре типа „не тиче те се шта сам урадио и због чега“ јер не приличи једном оваквом пројекту, а сви смо овде због исте ствари!
 • Како би се избегли неспоразуми, а проблеми брзо решили – уколико промена има коментар типа „уцртано је неколико домаћинстава са Bing подлоге“, а при томе је избрисано 50 ресторана, одмах је јасно да се ради о грешки. Да је постоја коментар типа „уклањање ресторана које сам видео да су затворени током прошлонедељног истраживања“ било би јасно да сте заиста желели да уклоните те ресторане из доброг разлога.
 • Како бисте повећали вредност својих промена и спречили „ратове промена“ потребно је да објасните зашто сте нешто учинили и који су ваши извори. Уколико неко схвати да сте додали кућу која се не види на ортофото (сателитском) снимку можда ће затражити да исту уклоните са карте, међутим уколико у вашем коментару пише „додао сам нову кућу која је тек никла“, ипак ће два пута размислити!
 • Као aide memoire. Коментари о променама вам помажу да се присетите сами шта сте радили, због чега и када. Замислите само да ли је могуће да после 6 месеци или годину дана се сетите шта сте хтели да урадите уколико непоставите информацију у коментар, а тешко је да можете предвидети да ли ће вам та информација значити или не. Укратко: Паметан пише, а будала памти!

Неки картографи користе коментаре о променама како би водили белешке шта *нису*, или бар не тада, завршили („… али је потребно још да се доради“, „… међутим област западно од реке и даље недостаје“ и слично).

Постоје ситуације када је очигледно због чега је настала нека промена – нарочито када се тиче једног објекта – међутим такве ситуације су много ређе него што мислите. Уколико сте пронашли штампарску грешку, коментар о промени типа „исправљена штампарска грешка“ и даље има логике јер указује да је ваша намера била да промените натпис, боље него да вам нешто друго окупира пажњу и не поставите натпис.


Примери

Добар коментар о променама требало би укратко и адекватно да опише промену. Прави примери добрих коментара о променама садрже:

 • „Додате су грађевине из индустријске области“
 • „Пешачка траса преко Фрушке горе додата је на основу локалног сазнања“
 • „Ажуриране су адресе у Булевару краља Александра на основу РГЗ-ових бесплатних података“
 • „Ажурирана је граница Словенског трга“
 • „Додат је новоизграђени кружни пут око Новог Сада“
 • „Ниш: Доцртана је кружна раскрсница и постављена је ознака 'junction=roundabout'“
 • „докартирана је плажа на купалишту Ада Цигналија“
 • „Додата су домаћинства и кућни бројеви на основу Bing карте и локалног сазнања. Неке кућне бројеве, нажалост, нисам могла да пронађем.“

Неки коментари су практично бескорисни и не доносе никакву корист коју заправо коментари доносе - поново стварни примери:

 • „BBOX:3.23,41.96,3.23,41.96 ADD:14 UPD:0 DEL:0“
 • „151005-DE-FUe“
 • „Промена је начињена помоћу ArcGIS Editor за OpenStreetMap. 20. децембар у 09:56“
 • „неке исправке“
 • „исправка“
 • „додатак карти“
 • „--“

Имајте на уму да ваши коментари о променама остају у бази података све док пројекат живи; немојте их користити да пљујете по софтверу или по колегама картографима који су вас можда питали за помоћ или су довели у питање ваше изворе.

Поновна употреба старих коментара

Већина програма за картирање вам пружа могућност да поново искористите стари коментар тако што вам прикажу падајућу листу или допуне поље за унос. Ово је корисно с времена на време, али немојте да се „уљуљкате“ и да користите превише генеричких коментара (на пример „неке исправке“) само због тога што вам је дозвољена употреба поновна употреба коментара. Ово чини коемнтаре бесмисленим. Још нешто... Обратите пажњу да не постављате застареле коментаре који се не поклапају са вашим променама.

JOSM подразумевано унапред попуњава коментаре последњим коментаром (уколико није старији од 4 часа). Ово доводи до случајне поновне употребе старог (и погрешног) коментара. Унапред попуњавање коментара можете потпуно искључити: упутство.

Изрази са ознаком #

Неки корисници су почели да користе изразе са ознаком # (хештег) унутар коментара о променама. Пошто је хештег обично намењен машинама, не људима, постоје опречна мишљења да ли је добро постављати хештегове у коментаре о променама. OpenStreetMap пружа могућност постављања других ознака унутар саме промене, а машински читљиве кључне речи требало би боље да препознају да ли се ради о „кључним речима“ или хештеговима. Од августа 2017. године, ID editor подржава посебно поље намењено хештеговима приликом отпремања промена. Упркос томе, неке алатке ће аутоматкси попунити коментаре са хештеговима. Хештегови су једностване речи у слободном облику предвођене знаком тараба (#).

Погледајте још