Fi:Suomi

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Fi:WikiProject Finland)
Jump to navigation Jump to search
VTE
Suomi, Eurooppa
Wikidata

leveysaste: 65.303, pituusaste: 25.334
Selaa Suomesta karttaa 65°18′10.80″ N, 25°20′02.40″ E
Muokkaa karttaa
Suomi
External links:Auttaa kääntämään tämä suomi!
Käytä tätä pohjaa kaupungillesi

Suomi, Eurooppa, on valtio, joka sijaitsee koordinaateissa 65°18′10.80″ pohjoista leveyttä ja 25°20′02.40″ itäistä pituutta.OpenStreetmap.org Suomi

Tälle sivulle on kerätty ohjeita ja linkkejä erityisesti Suomea koskien.

HUOM! Koronavirus 2019 sivusto sisältää tietoja ja linkkejä ajankohtaiseen päivittämiseen

Yhteisöt

Tavoitteet

Yleiset

 • Innostaa lisää ihmisiä projektin pariin - Suomen alueelta löytyy vasta reilun kahdeksansadan käyttäjän tekemiä muokkauksia.
 • Etsiä vapaita tietolähteitä
 • Suomentaa ohjeita tässä wikissä englanninkielisistä sivuista
  • Lopullinen tarkoitus on suomentaa, ei kääntää.
  • Englanninkielisten sivujen rakenne on muotoutunut hitaasti rönsyillen, mutta voimme jaotella asiat selkeämmin.
 • Keksiä käyttökelpoisia mittareita valmistumisasteen seuraamiseksi

Projektit

Sivulta Fi:Projektit löytyvät niin tiestöä, lentokenttiä, laskettelurinteitä, latuja, moottorikelkkareittejä kuin pyöräreittejäkin koskevat projektit.

Tietolähteet

Sisältö siirretty sivulle Fi:Tietolähteet

Ohjeita kartoitusta koskien

Koska päätieverkko on jotakuinkin valmis ja käyttäjien määrä on lisääntymässä, oleellisinta on jatkaa lähiympäristönsä kartoitusta. Seuraavaa lähestymisjärjestystä on aiemmin suositeltu Suomen osalta:

 • Päätiet eli moottoritiet, valtatiet ja kantatiet - tiet on lähes kaikki jo piirretty mutta tarkistuksia ja esim. korkeus- ja nopeusrajoitus, valaistus ja kaista tietoja puuttuu monin paikoin
 • Kaupunkien tiet - Suurien kaupunkien keskustoissa ovat kaikki tiet paikoin jo kerätty (jos lähistöllä asuu kartoittaj(i)a), mutta heti hiukan kauempaa löytynee pienellä vaivalla puutteita. Esim. vaikka Helsingissä tiet alkavat olla pääosin kerätty heti Vantaalta ja Espoosta löytyy merkittäviäkin puutteita, jopa Yahoo-kuvien kattamalta alueelta. Sen lisäksi alueet joita rakennetaan parhaillaan saattavat puuttua osin tai kokonaan.
 • Pienempien paikkakuntien tiet - Todella suuria vaihteluita kartoituksen vaiheessa paikkakuntien välillä
 • Kevyen liikenteen väylät - Puutteita lähes kaikkialla, monilla alueilla Helsingissäkin vielä merkittävästi täydennettävää
 • Osoitteet
  • Näidenkin keräämisessä voit auttaa ilman GPS:ää, kun tiet ovat jo paikallaan. Urakka on vielä teitä suurempi, mutta esimerkiksi Helsingissä on jo yli kolmannes talonumeroista kartalla.
 • Metsätiet, bensa-asemat, rautatiet, joet, järvet, kääntymiskiellot, nopeusrajoitukset, liikuntarajoitteisten esteet, kaupat, pysäköintialueet, puistot, pusikot, pellot, kalliot, metsät, roskikset, talot, aidat, valvontakamerat (tavalliset ja nopeus), portit, ajoesteet, hidastetöyssyt, suojatiet, liikennevalot, talojen sisäänkäynnit, voimalinjat, purot, suot ...

Muutosten näkymisestä

Karttanäkymässä voit valita oikean yläkulman "pannukakkuja pinossa" -merkistä kuusi erilaista karttatasoa: Standard (oletus, käyttää OSM Carto -tyyliä), sekä CyclOSM, Cycle Map, Transport Map, ÖPNVKarte ja Humanitarian -tasot. CyclOSM ja Cycle Map ovat pyöräilykarttoja, jossa pyöräteitä ja valtakunnallisia pyörämatkailureittejä on korostettu. Transport Map samoin kuin ÖPNVKarte korostaa julkisen liikenteen infraa ja reittejä. Humanitarian korostaa kriisialueiden kartoitukseen keskittyneelle Humanitarian OSM Teamille tärkeitä piirteitä.

Standard-kartta päivittyy nykyään useimmiten parin minuutin sisällä muutoksista. Päivitykset voivat olla joskus harvoin pysähtyneet, tarkista Platform status.

Editorit

Tunnetuimmat ja käytetyimmät muokkausohjelmat ovat selainpohjaiset iD ja Potlatch ja Java-sovellus JOSM.

Javascript-sovellus iD toimii modernilla selaimella suoraan, vanhempi Potlatch vaatii Flash-liitännäisen. Monipuolisemmalla JOSMilla muokkaukset tehdään aina ensin omalla koneella ja lähetetään kerralla (tai osissa). Editorien käyttöliittymät on käännetty myös suomeksi, joskin käännösten kattavuus vaihtelee.

Nykyään hieman harvemmin päivittyvä Merkaartor-muokkausohjelma muistuttaa eniten perinteista GIS-ohjelmaa ja se tukee WMS-palvelujen ja paikallisten kuvatiedostojen käyttöä joidenkin mielestä miellyttävämmin kuin JOSM.

Aputyökaluja

Virheet

Nykyään kartalla on vakiona "Ilmoita karttavirheestä" -toiminto (engl. Notes, alin symboli karttanäkymän oikeassa reunassa), jonka avulla voit kertoa OSM-kartassa olevista virheistä muokkaamatta karttaa itse. Kartalle lisätyt merkit näkyvät muille käyttäjille, jotka voivat kohdistaa voimavarojaan näinkin havaittuihin puutteisiin.

KeepRight [1] näyttää kerrallaan 100 kartassa olevaa virhettä korjaamista varten. Kun korjaat virheen, klikkaa kartan nuolta ja merkitse se korjatuksi. Tiedot päivittyvät viikon, parin välein. (Kaikki ilmoitetut kohdat eivät ole virheitä.)

OSM inspector [2] ilmoittaa kartassa olevista virheistä: risteävät tiet joilla ei ole yhteistä pistettä, puuttuvat nimet jne.

Karttojen vertailu

Sautter.com [3] tarjoaa työkalun jossa OSM-karttaa ja Googlen karttaa voi verrata päällekkäin. Muistathan että toisista kartoista kopiointi ei ole sallittua!

Geofabrikin työkalulla [4] voit vertailla useita eri karttoja vierekkäin.

Yleiset piirto-ohjeet

Teiden luokitteluun Suomen sisällä on ohjeet.

Tärkeimmät

 • Älä käytä vääriä tageja vain jotta kohde piirrettäisiin haluamasi näköiseksi
 • Jos tiet risteävät samassa tasossa, risteyksessä teillä pitää olla yhteinen solmu.
 • Jos tie on viivasuora luonnossa sen tulisi olla sitä myös kartalla.

Tärkeät

 • Lisää nimet molemmilla kielillä, jos sellaiset on (name=*, name:fi=* name:sv=*)
 • GPS-jäljet ovat käytännössä aina parempia kuin ilmakuvat - vertaa silti muistikuvaasi tien muodosta jotta voit jättää paikannusvirheet huomiotta
 • Älä käytä GPS-jäljen jokaista pistettä tien muodon esittämiseen - viivasuoralle risteyksettömälle tielle riittää päätepisteet mutta mutkille kaarresäteen mukaan "sopivasti" pisteitä
 • Jos teet virheitä, korjaa ne heti - jos et osaa korjata niin ilmoita jollekin joka osaa (esim. ircissä tai lisäämällä merkintä kartan "ilmoita karttavirheestä" -toiminnolla (engl. Notes)
 • Ilmakuvista piirrettäessä tulee huomioida korkeusvääristymät, eli esim. korkean talon katon sijainti eroaa katutason sijainnista. Jos piirrät katon mukaan, siirrä talo katutason mukaiselle paikalle.

Muut

 • Nopeus-, korkeus-, pituus- ja painorajoitukset olisi hyvä saada kirjattua kartalle.
 • Jos tien numero on tiedossa (kyltit isommissa risteyksissä), se on hyvä lisätä (ref=*)
 • Ei ole syytä antaa teille käytettäviä tageja teiden solmuille:

Fi nodes from gps with tags.jpg

 • JOSM:in tarkastaja-liitännäinen (Validator plugin) löytää usein pahimmat virheet
  • Näiden ja muiden yleisten virheiden korjaamiseen on ohjeita
  • Virheitä voi etsiä esim. keep right! -työkalulla: Suomi
   • Suora linkki kunkin kaupungin kohdalle löytyy kunkin kaupungin/kunnan wikisivulta, jos sellainen on luotu, katso listaa WikiProject_Finland/Places
   • Palvelu näyttää keskipisteestä ulospäin n. sata ensimmäistä virhettä, joten selaa ensin omalle alueellesi
   • Esim. risteävät tiet ilman yhteistä pistettä; tee toisesta silta tai lisää yhteinen piste jos teillä on oikeastikin risteys
   • Palvelun Overlapping ways -testi löytää toistaiseksi myös tapauksia jotka ovat piirretty aivan oikein
 • Postinumeroita voi lisätä teille tagilla postal_code=* tai taloille addr:postcode=*
 • Kauppoja, palveluita ja muita kohteita sopii lisätä sielunsa kyllyydestä - jollekin käyttäjälle niistä voi olla hyötyä.
 • Kartoittamattomia alueita voi löytyä läheltäsikin muihin vertaamalla

Tarkempia piirto-ohjeita erilaisten teiden ja kevyen liikenteen väylien osalta on sivulla Fi:Finland/Piirto-ohjeet. Valtakunnallisten pyörämatkailureittien lisäämisestä on omat ohjeet.

Paikkakunnat ja järvet

Katso Paikkakunnat, mm. lista kaupunkien "omista" sivuista. Näistä voi löytyä paikallisten pääkatujen vakiintuneiden luokittelujen perusteluja.

Suurimmista kunnista on summittainen lista kartoituksen suhteellisesta edistymisestä sivulla WikiProject_Finland/Hitaimmin_edistyneet.

Rantaviivat

Meren rantaviiva on piirretty, lähinnä tuotuna PGS-aineistosta, mutta saaria puuttuu. Jos tuot lisää tietoja, tarkista että polkujen suunta on oikein (vesi aina oikealla) ja että rantaviivassa ei ole aukkoja. Tietomäärä on valtava joten valitse vain pieni alue kerrallaan - mieluiten systemaattisesti edellisten alueiden jatkoksi.

Saari vrt. Luoto

Suurien/"tärkeiden" saarien erottamiseksi pienistä luodoista on erikseen tagit

Näiden erottamiseksi ei ole vielä täysin vakiintunutta tai yksiselittäistä säännöstöä, mutta arviontikriteereiksi on ehdotettu ainakin

 • Luoto:
  1. puuton
  2. "luoto"
  3. halkaisija alle 50 metriä
  4. nimi ruotsiksi loppuu muuhun kuin "ö"; esim. Småholm, Labarten, Torraisarn. Monen tällaisen nimi loppuu suomeksi "-saari", siksi nimi ruotsiksi on usein osuvampi rajanvetoon, missä sellaisia on annettu.
  5. asumaton
 • Saari:
  1. kasvaa metsää
  2. halkaisija yli kilometrin
  3. asuttu

Nämä kriteerit eivät toki anna täsmällistä vastausta kaikille 50-1000 metriä halkaisijaltaan oleville saarille. Jos saari täyttää kummankin listan tuntomerkkejä, painottaisin kummankin listan alkupäätä. Keskustellaan tästä.

Ihmiset kartan takana

Päivittäin noin 25 ihmistä muokkaa Suomen OSM karttaa. Tietoa muutoksista saa [5] -palvelun kautta.

Tyypilliseen suomalaiseen tapaan kartoittajat lähinnä kartoittavat eivätkä hirveästi puhu siitä mitä tekevät. Joillakin kartoittajilla kuitenkin on oma OSM käyttäjäsivunsa, jolla he kertovat mm. itsestään ja kartoitusvälineistään. Suomalaisten kartoittajien kokonaismäärä on kuitenkin huomattavasti suurempi. 11.8.2008 mennessä Suomen OSM karttaa oli muokannut 384 erillistä käyttäjää (käyttäjätunnusta). Marraskuun 7. 2008 tuo luku oli kasvanut jo 471:een, ja kesäkuussa 2009 yli kuuteensataan. Tuhannen kartantekijän raja ylittyi lokakuussa 2009, ja lokakuussa 2010 tuli täyteen 1600.

Heinäkuussa 2013 kartoitukseen oli osallistunut 2666 kartoittajaa. Luku osoittaa, että vuoden 2010 jälkeen OSM ei ole houkutellut uusia kartoittajia liittymään mukaan projektiin yhtä paljon kuin aikaisemmin. Luku 2666 tosin kertoo kuinka monta käyttäjätunnusta on tehnyt viimeisen muokkauksen tällä hetkellä voimassa olevaan karttaan, ja luvusta puuttuu sellaisia käyttäjiä, joiden kaikkia alkuperäisiä muokkauksia joku muu käyttäjä on myöhemmin muuttanut.

Katso: Category:Users in Finland

Hyödyntäminen

OpenStreetMap:n aineistoa voi hyödyntää monilla eri tavoin.

 • Selaa karttaa web-sivustolla
 • Linkitä web-sivulle haluamasi kohde
 • Upota OpenStreetMapin kartta omalle kotisivullesi

Jos haluat toteuttaa oman OpenStreetMap palvelime, tutustu switch2osm-sivuston ohjeisiin.

Lista suomalaisista OpenStreetMap:n hyödyntäjistä

Muista mainita OSMn tekijät!

Kiireessä voi joskus käydä niin, että tekijöiltä unohtuu mainita OpenStreetMapin tekijät karttapalveluista tai muualta OSM:n aineiston hyödyntämisestä.

Tällaisessa tapauksessa on kohteliasta muistuttaa tekijöitä tai vastuullista tahoa puuttuvista merkinnöistä.

Ohjeet OSM maininnan liittämisestä

Tutkimus

 • Suomessa OpenStreetMap:n osalta on tehty ja tehdään myös tutkimusta. Lisää tietoa Research in Finland-sivulta.