Fi:Helsinki

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
VTE
Helsinki, Suomi
Wikidata

Bestof.png
leveysaste: 60.17, pituusaste: 24.95
Selaa karttaa: Helsinki 60°10′12.00″ N, 24°57′00.00″ E
Muokkaa karttaa
External links:Auttaa kääntämään tämä suomi!
Käytä tätä pohjaa kaupungillesi

Helsinki, Suomi, on kaupunki, joka sijaitsee koordinaateissa 60°10′12.00″ pohjoista leveyttä ja 24°57′00.00″ itäistä pituutta.

Loading map...

Tapaamiset

Tapaamisia ei ole montaa ollut. Oli tapaaminen 6.2.2012, edellinen joskus 2010 Keravalla? Paikalliset aktiivit löytynevät nopeimmin #osm-fi -irc-kanavalta.

17.-22. syyskuuta 2012 oli Open Knowledge Festival (OKFestival), johon osallistumisesta heitettiin ajatus ilmaan helmikuun alun tapaamisessa.

Paikalliset ohjeet

Maastotietokanta

MML avasi mm. Maastotietokannan vapaan lisenssin alle 'toukokuussa. Helsinkiin, kuten muuallekin Suomeen, tuodaan sieltä aikanaan, kunhan lisenssin yhteensopivuus varmistuu, varmasti kunnanrajat, mutta mistään muusta valikoinnista ei ole sen tarkempaa keskustelua.

Ilmakuvat

Bingin ilmakuvat on toistaiseksi toukokuulta 2012 ja vastaavat sijainniltaan aiempia vuoden 2006 ilmakuvia, jotka olivat joidenkin ammattilaisten mukaan "sijaintitarkkuudeltaan 1,5 m" sarjaa. Välillä (kevään 2011) näkyi heikompaa satelliittikuvaa jossa oli merkittäviä vääristymiä rinteissä yms. paikoissa. Jälkimmäistä ilmakuvaa on yhä, näköjään aivan itäisimmillä alueilla, eron huomaa mm. kuvan sävytyksessä. Samoin läntisessä Espoossa vaihtuu heikompaan kuvaan.

Kuten aina, ilmakuvien ja katutasolta tehtyjen havaintojen yhdistelmällä saat kaikkein tarkimpia tuloksia. GPS-jäljistä on yhä iloa muillekin.

Tiet

Tiet on paikallaan, mutta uusia rakennetaan välillä - tarkkaile ympäristöäsi. Osoitteita puuttuu monilta alueilta.

Väylät ja Kehätiet

highway=motorway on vain "moottoritie" -liikennemerkillä merkatuille teille, ts. Helsingin alueella Länsiväylä, Turunväylä, Tuusulanväylä, Lahdenväylä ja Porvoonväylä. Kehä I ei ole "virallinen" moottoritie, joten se on highway=trunk.

Pääkadut

Helsinki on kokonaisuudessaan Fi:Suomi -sivulla tarkoitettua taajama-aluetta, joten pääväylien luokittelussa ei voi nojata pelkästään teiden numeroihin. Useampi näistä ei edes ole kylttien mukaan kantatie/valtatie, esim. 3-tie alkaa vasta Hämeenlinnanväylän alusta ja siihen asti Mannerheimintiellä opasteet ovat vain "tätä tietä kolmostielle". Kuitenkin E 12 ja E 75 -väylät alkavat jo keskustasta.

Jotta luokituksia ei muuteltaisi edestakaisin, on alle kerätty perusteluineen tiettyjen teiden jo vuoden 2007 puolella vakiintuneet luokitukset. Jos jonkun näistä pitäisi mielestäsi olla eri luokassa, toivottavasti lisäät kommentin Helsingin keskustelu-sivulle.

Tie osuus vakiintunut luokitus lyhyt perustelu
Itäväylä Sörnäinen - Kehä I trunk Kehä I:tä vastaava rakenne, nopeusrajoitus 70/80
Itäväylä Kehä I - Kehä III primary nopeusrajoitus 70/80, vähemmän läpikulkuliikennettä, osin yksiajoratainen
Vihdintie Haaga - Kehä III primary nopeusrajoitus 70 mutta tavallisia valollisia risteyksiä. Pääasiassa kauko- ja kauttakulkuliikennettä.
Mannerheimintie primary Nopeusrajoitus alle 70 (50, osa alle) ja risteyksiä tiheämmässä kuin muilla trunk -tasoisilla pääkaupunkiseudulla. Pääasiassa kauko- ja kauttakulkuliikennettä.
Mechelininkatu primary Nopeusrajoitus 40, mutta liikenteen määrä ja luonne vastaa Mannerheimintietä
Paciuksenkatu primary kts. Mechelininkatu / Mannerheimintie
Tukholmankatu primary kts. Mechelininkatu / Mannerheimintie
Huopalahdentie primary kts. Mechelininkatu / Mannerheimintie
Sörnäisten/Hermannin rantatie primary kts. Mannerheimintie
Hämeentie Hakaniemi - Kustaa Vaasan tie primary kts. Mechelininkatu / Mannerheimintie
Kustaa Vaasan tie primary kuin Hermannin rantatie ja Hämeentie
Helsinginkatu Mannerheimintie - Sturenkatu primary kts. Mechelininkatu / Mannerheimintie
Helsinginkatu Sturenkatu - Hämeentie secondary vähemmän (läpiajo)liikennettä kuin ym. osuudella
Hakamäentie primary Pääasiassa läpiajoliikennettä ja välityskyvyn parannuttua nostettu primaryksi (kaikki kaistat avattu ilmeisesti 6.9.2009).

Teiden muut ominaisuudet

Nopeusrajoituksia on lisätty kiitettävästi, kaistojen määräkin missä niitä on yli 2. Suuri osa nopeusrajoituksista puuttuu silti alueilla Malmi-Kontula, Hakuninmaa. Ajoneuvojen maksimipituuksia on rajoitettu varsin monessa paikassa mutta näitä on harvoin lisätty kartalle. Vaarallisten aineiden kuljetusrajoituksia on myös ainakin kantakaupungissa.

maxspeed=* puuttuu maxlength=* hazmat=* hazmat:A=*
17.12.2008 22.11.2008 17.12.2008 17.12.2008
25.3.2009 19.3.2009 19.3.2009
29.7.2009 29.7.2009 29.7.2009 29.7.2009
27.12.2009 27.12.2009 27.12.2009 27.12.2009
7.2.2012

Teiden ja nimien jälkeen on lisätty jo paljon muitakin ominaisuuksia teille ja muita karttakohteita. Sivulla Finland:Helsinki/edistyminen oleva taulukko antaa vähän osviittaa siitä missä mennään, taulukossa aluiden nimiä on käytetty perinteistä laajemmassa merkityksessä. Lisäksi annetut prosenttiluvut ovat karkeita arvioita ja luultavasti pessimistisiä - tarkkaa arvoa oleellisempaa on kattavuuden parantuminen ja kertoa halukkaille eniten parannusta kaipaavat alueet.

Taulukon kohta "teiden muut ominaisuudet" käsittää esimerkiksi nopeusrajoitukset, kääntymiskiellot, vaarallisten aineiden kiellot ja muut rajoitukset sekä kaistojen määrät missä määrä poikkeaa tavallisesta kahdesta.

Kevyen liikenteen väylien osalta tieto päällystämättömistä poluista olisi hyvä merkata, vaikkei reitittimet vielä sitä osaisi hyödyntää - esim. rullaluistelijoille tai kapearenkaisille pyörille merkittävä tieto. Myös "sallittu mopoille" -kyltit moped=yes on järkevä merkata. Myös katuvalaistuksen olemassaolo on osalle teistä merkattu: lit=yes/no.

Joukkoliikenteellä on oma sivunsa missä on tieto bussi-, raitiovaunu-, metro- ja lauttalinjoista, pysäkeistä sekä taksitolpista Finland:Helsinki/Joukkoliikenne.

Talonumeroista on kartalle merkattu alueet, joilla "lähes kaikki" on jo lisättynä. Voit katsella sitä kartalla. Alueen sisältä voi vielä puuttua yksittäisiä osoitenumeroita, joskin on yritetty siirtyä merkkaamaan vain täysin valmiit alueet. Samoin ulkopuolella on pienempiä esiintymiä. Näitä on helppo kerätä ilman GPS:ääkin, joten tarkista rohkeasti oma ympäristösi. Apuna voit käyttää vaikkapa Walking Papers sivuston avulla tuotettuja karttoja, työtä helpottaa huomattavasti jos suurin osa taloista on jo piirretty.

Nimet ruotsiksi

Katujen nimet ruotsiksi puuttuu enää arviolta 10 prosentilta kaduista, lähinnä alueilta: Malmi, Pukinmäki, Pitäjänmäki ja Konala.

Rajat ja kaupunginosat

Taulukossa kerrottu mitä admin_level tagia käytetään kustakin alueesta. [1]

8 9 10 11
Käytetään kunta- ja kaupunkirajoissa Voitaisiin alkaa käyttää suurpiireissä [2] kaupunginosat (60) kaupunginosien osa-alueet
Helsingin kaupungin raja esimerkiksi Eteläinen suurpiiri esimerkiksi Pasila, Kaarela tai Mellunkylä esimerkiksi Länsi-Pasila, Malminkartano tai Mellunmäki nk.kaupunginosat