NL:Project of the week/2011/Feb 23

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Bruggen en Tunnels

Een weg onder een brug
De toegang van een tunnel

Bruggen en tunnels bestaan om reizen te vergemakkelijken. In plaats van omlopen of omrijden kun je over een rivier heen of door een berg. Een andere functie van bruggen en tunnels is het verminderen van vertragende of gevaarlijke interacties tussen verkeer; denk aan een voetgangersbrug over een snelweg.

Het Project van de maand maart is het toevoegen van bruggen en tunnels bij jou in de buurt.

Tagging-suggesties

Bruggen en tunnels zijn allebei lijnobjecten (ways) in OpenStreetMap.

Verplichte tags

Zowel bruggen als tunnels worden getagd als aanvulling op een bestaande (spoor)weg. De enige verplichte tag is

of

maar in het algemeen niet allebei.

Sommigen gebruiken meer gedetailleerde classificaties in plaats van alleen 'yes'.

Mapping-Features-Road-Tunnel.png

Op bovenstaande foto passeert één weg onder een snelweg met twee gescheiden stroken in een tunnel. Dit zou je als één tunnel of als twee bruggen kunnen mappen, afhankelijk van de constructie en jouw interpretatie van de werkelijkheid.

'bridge'- en 'tunnel'-tags worden beiden toegevoegd aan een bestaande 'highway'-tag en staan dus nooit op zichzelf.

  • highway=* # of 'railway', etcetera.

Positionering

Het begin en einde van een tunnel worden bij voorkeur aangegeven in afzonderlijke nodes, en vallen dus niet samen met nabijgelegen kruisingen.

Tunnel-Junction-Connection.png

Lagen

Layers.png

Je kunt een 'layer'-tag aan een 'bridge' of 'tunnel' toevoegen om de verticale ordening in complexe situaties duidelijk te maken, bijvoorbeeld als er meer dan twee niveaus van bruggen over elkaar liggen. Denk hier bijvoorbeeld aan het Prins Clausplein bij Den Haag. Een 'way' met een hoger getal als waarde voor een 'layer'-tag ligt boven een 'way' met een lagere 'layer'-waarde.


Resultaat

Deze grafieken laten zien hoeveel 'bridge' en 'tunnel'-objecten er in de OpenStreetMap-database staan*. Ze worden ongeveer elk uur ververst. These graphs show the number of bridge and tunnel objects* in the OpenStreetMap database and are updated approximately once per hour.

osmbridge-day.png
osmbridge-week.png
osmtunnel-day.png
osmtunnel-week.png

  • De greafieklijn "recent" laat het aantal recent toegevoegde objecten zien. Je kunt het zien als een ruwe indicatie van Project van de Maand-activiteit in ongeveer het laatste uur. De "PotM"-lijn toont het begin en het einde van de periode waarin dit Project van de Maand loopt.


Found typos?