Talk:Hungary/Talajút

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Inkább ide írom, jobban látható ha tételes:

 • traceknél a compacted az is amikor gyér kőzúzalék van földbe keveredve, vagy igazából bármilyen állagjavító anyag keveredik a talajba
 • a highway=footway épített gyalogút, általában táblával is jelölve (ami nem highway=pedestrian ami a sétálóutcának felel meg leginkább), szinte mindig burkolt
  • a két- vagy több ember széles ösvény highway=path + width=*, ha valaki precíz akar lenni
 • az ismeretlen út highway=road jelölésű
 • impassable a pontos forma
 • nem egyértelmű mi a különbség a „föld” és a „talaj” között, legalábbis számomra. :-)
 • obstacle=* is van ám :-]

--grin 21:11, 18 September 2014 (UTC)--grin 21:11, 18 September 2014 (UTC)

Útjellemzők

Ez is tételesen:

Mindenféle úton

Általános útjellemzők:

 • surface=*: az út felületének anyagát adja meg. A ground az általános talaj, az asphalt az aszfalt; a compacted egy mesterségesen tömörített, szilárd anyagokat is tartalmazó út; a gravel kőzúzalék, a fine_gravel apró szemű zúzalék. Ha nem ismert, akkor a paved az ismeretlen burkolt és az unpaved az ismeretlen anyagú burkolatlan út.
 • smoothness=*: az út felületének állapotát adja meg. Az excellent teljesen sima, görkorcsolyával is járható, de a fokozatosan egyre egyenetlenebb very_bad (általában terepbiciklivel vagy terepjáróval járható, illetve gyalog problémamentesen)-tól egészen a horrible-ig (járművel járhatatlan, gyalog is nehézségekb ütközik), valamint az impassable ami normál élethelyzetekben és speciális eszközök nélkül járhatatlan.
 • width=*: az átlagos szélesség méterben. Akkor kell megadni, ha eltér a szokásostól (pl. járműves utaknál 2.5-3 m ha egy, 5-6 m a két sávú esetekben, vagy gyalogúton 1-3 m).

Nem épített utak

A nem épített utak gyakran harcolnak a természet erejével, így ezeknek sajátos jellemzőik is vannak.

Jellemzők a fentieken túl:

 • obstacle=*: az úton haladás akadályba ütközik. Ez gyakran növényzet (vegetation), de lehet úthiány, sziklák vagy bármi, ami nem az út része, hanem az út környezete okozza.
highway=track

Olyan út, amin 4 kerekű járművel lehetséges haladni (általában 2 nyomsávon). Általában burkolatlan, de nem mindig.

Az utaktól (residential, unclassified) általában az különbözteti meg hogy része-e az országos vagy helyi úthálózatnak.

Saját jellemzői:

 • tracktype=*: az út anyagának szilárdságát, időjárás-állóságát adja meg. A grade5 sima föld, esőben sár; a grade1 egy minden időben szilárd, járható út.
highway=path

Olyan – általában természetes módon kialakult, nem épített – gyalogút vagy út amin járművel nem lehetséges közlekedni. Általában burkolatlan. (Az épített gyalogos utak jelölése highway=footway, míg a sétálóutcáké highway=pedestrian.)

Saját jellemzői:

 • trail_visibility=*: az út láthatósága, mennyire lehet felismerni, hogy ott van, merre halad. Az excellent egy minden időben, éjjel-nappal egyértelműen követhető út, az intermediate egy néha szinte láthatatlan, de kikövetkeztethető, általában jól követhető út, egészen a no-ig ami azt jelenti, hogy az út semennyire nem látható: olyan út amit kizárólag GPS vagy helyismeret mellett lehet követni (vagy keresztül kell vágni pl. egy mezőn).

--grin 14:39, 20 May 2021 (UTC)