Sv:Shops

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Logo. Funktion : Sv:Shops
One example for Funktion : Sv:Shops
Beskrivning
En plats som säljer produkter eller tjänster för detaljhandeln.
Taggar

Detailed list of tags

En butik är en plats som säljer produkter eller tjänster för detaljhandeln.

Dessa kan sträcka sig från de självklara butikerna som stormarknader och ställen att köpa mat till videouthyrning och bilhandlare och till platser som erbjuder någon form av detaljhandelstjänst som att betala elräkningar, advokater eller resebyråer.

Hur man taggar

shop=* (butik)

shop=* är den primära nyckeln som används för butiker.

Du är fri att använda värderingar som matchar dina behov som kartläggare och din lokala eller landliga miljö, kultur och språk.

Använd singularformen, till exempel:

  • butcher inte "butchers" eller "butcher's" för att beskriva ett yrke (slaktare)
  • wine inte "wines" för en produktgrupp (vin)

amenity=* (bekvämlighet)

Vissa kategorier kartläggs med hjälp av amenity=* främst av historiska skäl.

Mat- och dryckesställen är också kartlagda som bekvämligheter:

craft=* (hantverk)

Använd craft=* för hantverksmässig tillverkning och försäljning av småskaliga serier.

  • craft=carpenter Arbetsplats eller kontor för snickare som arbetar med timmer för att konstruera, installera och underhålla byggnader, möbler och andra föremål.
  • craft=shoemaker En plats där skor, stövlar, sandaler, träskor och mockasiner skapas, repareras eller ändras för att passa personliga behov.
  • hantverk=electrician Arbetsplats eller kontor för en elektriker som är en hantverkare specialiserad på elektriska ledningar för byggnader, stationära maskiner och tillhörande utrustning.
  • hantverk=photographer Arbetsplats eller kontor för fotograf, dvs en person som fotograferar med en kamera.

office=* (kontor)

Andra verksamhetsställen kan kartläggas med office=*.

Andra överväganden

Om butiken är stängd eller inte används kan den taggas disused:shop=* (se disused=*), men det är vanligare att en butik är tillfälligt tom, så shop=vacant hittas oftare.

Om du använder sökordet "vacant" kan du överväga att prefixet "shop"-taggen så här: vacant:shop=*. På så sätt kan datakonsumenter behandla alla "butiks"-taggar som giltiga butiker istället för att ha en "svartlista".

Använd landuse=retail för att beskriva ett område där detaljhandeln är koncentrerad.

Byggnader

Konturen av en butik är kartlagd som en stängd väg, som representerar området på marken som upptas av butiken. I många fall kommer konturerna av en butik på marken att likställas med konturerna av en byggnad. Där så är fallet krävs en tagg som building=retail (byggnad=detaljhandel) för att representera konturerna av en byggnad. Genom att kartlägga butiken och byggnaden som ett enda objekt kan dataanvändare prioritera rendering baserat på butiksyta.

I de fall butiker upptar en markyta som är större än en byggnad (en vanlig företeelse, till exempel med shop=garden_centre (butik=trädgårdscentrum))), representerar butikens konturer då butikens totala fotavtryck på marken. Alla byggnader inom det fotavtrycket måste läggas till individuellt.

Ofta finns flera butiker/kontor etc. inom en större byggnad. Exempel är kiosker inom en järnvägsstation eller enskilda butiker inom ett köpcentrum. I dessa fall är normal praxis att använda en separat byggnadskontur för att representera den övergripande strukturen. Individuella butikskonturer kan användas representerar enheterna inom (undvika byggnader inuti andra byggnader), men dessa konturer är ofta okända (eller åtminstone inte offentlig information). Det är vanligare att använda enkla noder för butiker inne i större byggnader.

Identitet

En mängd olika metoder används för att registrera en butiks identitet:

  • name=* är avsedd att innehålla namnet som visas i butiken. Detta är vanligtvis den största logotypen eller texten du kan hitta i en butik. Det är vad folk kallar butiken när de hänvisar till den. Ibland överlappar detta med operatörs-taggen.
  • operatör=* är avsedd att inneha namnet på företaget eller personen som driver det. För filialer till en stor kedja, använd antingen namnet på kedjan (t.ex. "namn=Tesco") eller den specifika filialen (t.ex. "namn=Tesco Dover"). Vissa kedjor visar olika namn på sina olika typer av butiker (t.ex. "Tesco Extra" eller "Tesco Express"). För närvarande väljer vissa bidragsgivare namn-taggen och andra operatörs-taggen för att visa denna information.
  • brand=* har använts för att indikera återförsäljarens varumärke, denna tagg var avsedd att visa de varumärken som en återförsäljare har i lager. Det används normalt på detta sätt för distributörer som erbjuder ett begränsat utbud av märken (t.ex. inom bilbranschen, som "butik=bil, namn=Bristol Street Motors, varumärke=Vauxhall").
  • Undvik platskommentarer i namn: Vissa organisationer med flera butiker hänvisar till en enskild med platskommentarer (t.ex. kan en webbplats lista "My Cars London"), medan platsen inte är synlig på byggnaden ( d.v.s. skyltar visar endast "Mina bilar"). I så fall rekommenderas det att inte inkludera platsanteckningen i namnet. Tänk på den resulterande kartan om de flesta butiker hade platsen bifogad, detta skulle lägga till överflödig text och röra kartans utseende. I de flesta fall är platsanteckningen uppenbar från platsen för butiken, om inte kan den inkluderas som en branch=*-tagg när det uttryckligen behövs (t.ex. kanske den inte härrör från dess plats).

Landsspecifika värdelistor

Ta gärna fram värdelistor här som matchar ditt lands behov.


Grekland

WikiProject_Greece/Taglist. Några av taggarna är med shop=*.

UK

Se UK detaljhandelskedjor för mer information och för att hålla märkningen konsekvent.

Om du är osäker visar följande exempel hur tidigare bidragsgivare har hanterat några vanliga dilemman:

  • Matbutiker: De vanligaste taggarna för icke-specialiserade livsmedelsbutiker är butik=supermarket (stormarknad) och butik=convenience (närbutik). Jämfört med en stormarknad är en närbutik relativt liten (mindre än 3 000 kvm golvyta) och har utökade öppettider. Ett alternativ, dokumenterat på butikssidan för en liten allmän livsmedelsbutik är shop=grocery (livsmedelsbutik), men traditionella livsmedelsbutiker är sällsynta och användning av detta är inte vanligt. Vanliga taggar för specialiserade livsmedelsbutiker inkluderar butik=butcher (slaktare), shop=bakery (bageri), shop=greengrocer (grönsakshandlare)
  • Hårdvara och gör-det-själv: shop=doityourself är den vanligaste formen (särskilt för de större kedjorna), men shop=hardware används också flitigt. För mer specialiserade butiker, överväg mindre vanliga alternativ som shop=ironmonger (järnhandel), shop=tool_hire, shop=builders_merchant (bygghandel), shop=trade
  • Kaffe: använd shop=coffee (kaffehandel) för en butik som är specialiserad på att sälja ingredienserna, amenity=cafe (kafé) för en som säljer drycken
  • Apotek och apotek: använd amenity=pharmacy om de hanterar recept (belagda läkemedel), butik=kemist om inte
  • Spelbutik: använd shop=bookmaker
  • Fastighetsmäklare, försäkringsagenter och advokater: Olika bidragsgivare föredrar office=* eller shop=* för dessa tjänster. För fastighetsmäklare är butik=estate_agent vanligare; för advokater office=solicitor och för försäkringsombud office=insurance

De flesta butiker är taggade efter vilken typ av varor de säljer, men eftersom vissa affärsmodeller är särskiljande och allmänt förstådda finns det också några undantag.

  • I Storbritannien betyder en välgörenhetsbutik (shop=charity) normalt en som är bemannad av volontärer, används för att samla in pengar och lagerför en rad varor, inklusive många som har donerats. Eftersom de inte följer exakt samma format, är välgörenhetsbutiker som specialiserar sig (på böcker, kläder, cyklar, etc) ofta taggade enligt deras specialisering istället.
  • Vissa kedjor passar inte lätt in i standardkategorierna, vilket har lett till att en mängd olika taggar har använts. Hittills har bidragsgivare normalt taggat Argos-butiker som shop=catalogue (butik=katalog); Maplin, Currys och Comet som shop=electronics (elektronik), PC World som shop=computer (datorbutik), Matalan som shop=clothes (klädbutik); Homebase och Wickes som shop=doityourself (gör-det-själv); WHSmith som antingen shop=books (bokhandel) eller shop=newsagent (tidningsbyrå)) och Boots som amenity=pharmacy (ibland shop=optician (optiker)). Det är lite konsekvens i hur grenar av Halfords är taggade.

Se även