Category:Users in Bosnia and Herzegovina

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Bosnia and Herzegovina (glavna) Sadržaj karte Mjesta u BiH Administrativne granice Kategorije Korisnici i komunikacija Pomoć za početnike
Corine Land Cover Ceste Staze Javni prijevoz Podloge ToDo lista

Komunikacija korisnika

Pridružite se raspravama, postavljajte pitanja! Vrlo je bitna komunikacija i sinhronizacija svakog korisnika kako bi smo imali što bolju kartu naše domovine.

OSM korisnici u BIH mogu komunicirati na nekoliko načina:

Mailing lista

Signal

Telegram

  • Javna grupa: OpenStreetMap Bosnia and Herzegovina

Komunikacija sa korisnicima OSM podataka

Prijedlog teksta molbe za pripisivanje (atribuciju)

Pozdrav,

šaljem ovu poruku u ime zajednice volontera projekta OpenStreetMap u BiH. Vidjeli smo da ste u Vašoj karti "<naziv karte>" koristili OpenStreetMap podatke i to nas veseli jer volimo vidjeti da se naši podaci koriste. Ipak, korištenje tih podataka dolazi sa određenim dužnostima koje donosi licenca ODbL. Vidimo da te dužnosti niste ispunili pa Vas molimo da to ispravite kako bi poštovali Vašu odgovornost. Ukratko, trebalo bi na kartu staviti tekst:

"© OpenStreetMap contributors"

sa linkom na stranicu "https://www.openstreetmap.org/copyright".

Na istoj adresi ćete pronaći više detalja o pravnim pitanjima u vezi sa korištenjem OpenStreetMap podataka.

Ukoliko se radi o štampi ili drugim medijima gdje linkovi nisu mogući, molimo da navedete web adrese https://www.openstreetmap.org i https://opendatacommons.org.

PR - šta je OSM i zašto bi trebalo da me zanima

(Neka je pri ruci da se može slati novim korisnicima, novinarima i sl.)

OpenStreetMap je slobodna otvorena baza geoinformatičkih podataka koju bilo ko može uređivati i čije podatke bilo ko može koristiti u bilo koje svrhe. Primarni cilj projekta je izrada slobodne otvorene karte svijeta. U izradi karte učestvuju ljudi raznih interesa i struka, od kartografa i geodeta, preko programera, pa do dizajnera i prevodilaca. Vjerujemo da je važno da svako ima slobodan pristup detaljnim podacima o okruženju u kojem živi, uključujući između ostalog prirodne uslove, prostorno uređenje, infrastrukturu te javne i komercijalne usluge. Vjerujemo da možemo zajednički tako nešto ostvariti. Ako i Vi mislite isto, onda je OpenStreetMap projekat za Vas.

Subcategories

This category has the following 2 subcategories, out of 2 total.

L

Pages in category "Users in Bosnia and Herzegovina"

The following 11 pages are in this category, out of 11 total.