WikiProject Bosnia and Herzegovina

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Bosnia and Herzegovina (glavna) Sadržaj karte Mjesta u BiH Administrativne granice Kategorije Korisnici i komunikacija Pomoć za početnike
Corine Land Cover Ceste Staze Javni prijevoz Podloge ToDo lista
Wiki Bosna i Hercegovina
Bosnia and Herzegovina, Europe
Latitude : 44.06, Longitude : 17.9
Pregledavanje karte - Bosnia and Herzegovina
Uređivanje karte
Vanjski linkovi:

Bosnia and Herzegovina is a Country in Europe at latitude 44° 3′ 36″ North, longitude 17° 54′ 0″ East.

Dobrodošli na glavnu stranicu wiki projekta Bosna i Hercegovina! Ovdje ćete naći sve informacije o izradi karata specifičnih za područje Bosne i Hercegovine, te o aktivnostima i o komunikaciji između korisnika u Bosni i Hercegovini.

2014 Southeast Europe floods

Početna stranica

Početna stranica na bosanskom jeziku je Bs:Main Page. Na njoj možete pronaći osnovne informacije za uređivanje OpenStreetMap karata, te odgovore na često postavljana pitanja, a sama stranica wiki projekta Bosne i Hercegovine koju upravo čitate je glavna stranica za koordinaciju korisnika iz BiH i za većinu drugih informacija.

Ukoliko se želite dodati u određene kategorije korisnika kao što su korisnici iz Bosne in Hercegovine ili određenog mjesta (Sarajeva npr.), nakon registracije na wiki openstreetmap stavite sljedeće u svoj opis profila:

Primjer (navedeno u zagradi)

Na stranici Bs:Map Features možete pronaći informacije kako označiti svaku pojedinačnu stvar tokom uređivanja karte, odnosno koje tagove koristiti.

Na karticama pri vrhu nalaze se korisni linkovi unutar WikiProjecta. Kartica "Kategorije" sadrži popis svih stranica vezanih za Bosnu i Hercegovinu. Pri kreiranju novih stranica postavite [[Category:Bosnia and Herzegovina]] kako bi se stranice pojavile ovdje.

Na kartici WikiProject_Bosnia_and_Herzegovina/Ceste nalaze se upute za pravilno označavanje cesta, te pregled svih kategoriziranih cesta u BIH. Ovu wiki stranicu redovito uređujte kad radite vezane promjene na OSM.

Na kartici WikiProject_Bosnia_and_Herzegovina/Corine_Land_Cover nalaze se upute za pravilno označavanje prirodnog pokrivača BiH, te progres ovog projekta. Ovu wiki stranicu redovito uređujte kad radite vezane npromjene na OSM.

Uređujte i ToDo listu na stranici WikiProject_Bosnia_and_Herzegovina/ToDo. Napišite sve što još treba učiniti, bilo na wiki stranicama ili na OSM-u i uklonite kada ste sve 100% uradili.

Pogledajte stranicu Category:Users in Bosnia and Herzegovina i pridružite se raspravama, te postavljajte pitanja.

Arhiva i karte

Statistike

Quality Control

Kaart Groundwork

Kaart conducts ground surveys for improvements to OSM data. A list of editors can be found on Kaart wiki page. Mapillary imagery can be viewed here and here.

All tracks driven by Kaart in Bosnia and Herzegovina.

Sarajevo (January 2019)

All tracks driven by Kaart in Sarajevo.

  • Ground Focus - Visual collection of street names, verification of oneway streets
  • Post Processing - Street name consistency, turn restrictions, turning lanes, surface types and lanes

Mostar (January 2019)

All tracks driven by Kaart in Mostar.

  • Ground Focus - Visual collection of street names, verification of oneway streets
  • Issues - Many new housing developments did not have street signs. Nor were there many street names on address plaques.
  • Post Processing - Street name consistency, turn restrictions, turning lanes, surface types and lanes