Fi:Kartoitustapahtuman järjestäminen

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Miksei kartoiteta vain yksin?

Tehokkaaksi ja ihmisiä innostavaksi tavaksi edistää kartoitusta on ulkomailla havaittu kartoitusviikonloput. Nimensä mukaisesti kartoitusviikonlopun aikana, niin kokeneet kuin tulokasharrastajatkin, jalkautuvat rajatulle alueelle keräämään gps-jälkiä ja muistiinpanoja. Kierrosten välissä ja jälkeen halukkaat kerääntyvät usein pubiin tai ravintolaan, jossa vapaaehtoisten tuomilla tietokoneilla saadaan kerätyt jäljet lähetettyä palvelimelle ja yhdistetyistä tiedoista piirrettyä karttaa.

Täyttä viikonloppua ehkä jopa suositumpi tapahtuma on minikartoitustapahtuma, jossa vähemmällä ennakkosuunnittelulla päästään enemmän itse kartoittamisen pariin - kartoitettavan alueen koko on käytännön syistä rajallisempi mutta 5-10 000 asukkaan kylä voi onnistua kerralla. Yksinkertaisimmillaan halukkaat kokoontuvat kartoittettavan alueen keskelle, vaihtavat puhelinnumeroita ja suuntaavat ajelemaan valitsemaansa "sektoria". Useimmilla paikkakunnilla on Suomessakin kartalla jo muutama päätie, joita on hyvä käyttää alueiden jakamiseen ihmisten kesken.

Yhteiskuljetusten organisointi kaukaisemmille paikkakunnille voi myös säästää kuluissa.

Edellytykset

Sosiaalista puolta tapahtumaan tuo paitsi liikkuminen pienissä ryhmissä, myös jälkien käsittely samassa tilassa tai samalla koneella; mahdollisesti ruoan tai juoman kanssa.

Tila

Alkutapaamiseen ja tietojen käsittelyyn tarvitaan Suomen säässä sisätila.

 • Ilmainen WLAN suositeltava
 • Ihmisillä on tai heille tulee nälkä tapahtuman aikana, joten ruokaa on hyvä olla saatavilla.

Ihmiset

Yritä tavoittaa kohdealueella tai sen lähellä asuvat käyttäjät etukäteen ja houkutella heidät mukaan. Muutaman kiinnostuneen ihmisen kesken yhteisen ajan etsiminen vielä onnistuu helposti. Käyttäkää vaikka Doodlea päivämäärän sopimiseen.

Aika

Muualla on havaittu hyväksi ilmoittaa suurempien kartoitusviikonloppujen päivämäärä vähintään kaksi kuukautta ennen tapahtumaa. Pieneen tapahtumaan riittää usein muutama viikko. Valitse kuitenkin päivä joka ei osu yleiseen juhlapäivään, kuten itsenäisyyspäivään, äitienpäivään tai juhannukseen: tällaiset vähentävät osallistumista. Tavalliset viikonloput sopivat todennäköisemmmin useammille.

Järjestelyt

Kun karkea kohde on selvinnyt (esim. Sipoo, Kemijärvi, Riihimäki) ja olet löytänyt muutaman alustavasti innokkaan osallistujan, luo tapahtumalle sivu tähän Wikiin. Päivämäärän olette mahdollisesti jo päättäneet. Lisää sivu ja tapahtuma sekä tapahtumakalenteriin että suomenkieliselle etusivulle.

Jos vain saat paikalle pääasiallisesti kokeneita käyttäjiä, asiat varmasti sujuvat kuin itsestään ilman tarkempia järjestelyjäkin. Aloittelijaparven varalta on hyvä olla tiettyjä asioita valmiiksi katsottuna.

Sivu

Sivulla tulisi olla ainakin tiedot ajasta, kokoontumispaikasta ja kuva kartan nykytilasta, mieluusti numeroituihin alueisiin jaettuna. Näin ihmiset voivat etukäteen varata sopivaksi katsomansa määrän pieniä alueita tai muutoin vain ilmoittautua.

Wikisivun kautta on mahdollista paitsi kerätä kiinnostuneiden "ilmoittautumisia", myös sopia alustavasti kartta-alueiden jaosta. Jos et tunne aluetta, sopivan baarin löytämiseksi muut käyttäjät saattavat antaa vinkkejä.

Ilmoita jossain oma puhelinnumerosi, jotta myöhäisherännäisille tai muutoin eksyneille on yksi kontaktimuoto mukaan pääsemiseksi.

Paikka

Kartoituskierrosten välisiin hetkiin baarit ovat olleet suosittuja, mutta myös kirjastoista tai yliopistoilta saattaa löytyä tiloja jopa ilmaiseksi. Yrityskontaktejakin ovat jotkut hyödyntäneet. Muista että joku voi tuoda lapsia mukanaan, tai on ainakin jossain päin maailmaa joskus tuonut - rääkyvät naperotkin tarvitsevat ruokaa.

Tarkista että julkisilla pääsee kohtuullisen helposti lähtöpisteeseen ja pois sieltä. Sivulla on hyödyllistä myös järjestellä kimppakyytejä jos joillain ei ole autoa (esim. nuorilla, osa voi olla kouluikäisiä!). Liikennöinnin ennalta tiedetyt häiriöt ovat Suomessa harvinaisia mutta onhan nekin hyvä tarkistaa.

Mainostus

Paikkakunnan vapaille ilmoitustauluille voi viedä etukäteen mainoksia - vaikutus on toki ehkä epätodennäköistä eikä suomenkielistä mainospohjaa tiettävästi vielä ole. Muitakin mainostuskanavia on ulkomailla käytetty, mutta ne vaativat enemmän panostusta, joko rahallista tai mainostajan työtä.

Linux-käyttäjäyhdistyksiä on (mahdollisesti onnistuneesti) aktivoitu muissa maissa. Kartoitettavan paikkakunnan Wiki-artikkelin keskustelusivulle voi olla perusteltua laittaa lyhyt mainosviesti - tapahtuma tuottanee parannuksia myös asianomaiseen wiki-artikkeliinkin.

Esimerkkinä onnistuneesta mainosjulisteesta/flyerista on pidetty Image:Poster002.jpg.

Voit valmistaa pieniä esitteitä kiinnostuneille ohikulkijoille tapahtuman aikana jaettavaksi.

Laitteet

GPS-vastaanottimia on OpenStreetMap Foundationilla lainattavissa panttimaksua vastaan, mutta ne sijaitsevat Keski-Euroopassa joten mahdollisuus on Suomen osalta teoreettinen.

Jokainen voi osallistua, kunhan vain yhdelläkin kussakin ryhmässä liikkuvalla ihmisellä on GPS-tallennin mukanaan. Kameralla, nauhurilla tai muistiinpanovälineillä saadaan myöhemmin käsiteltävää aineistoa, jonka jokainen voi yhdistää ajan perusteella siihen kaverin taskussa tai pipossa kulkeneeseen paikantimeen.

Bluetoothilla sopivan (tallentamaan pystyvän) kännykän kanssa kommunikoivia GPS-paikantimia saa jo hyvin halvalla (alk. n. 40-50 euroa 1/2009), joten on oletettavaa että useimmilla tapahtumiin asti päässeillä on oma paikannin. Myös joissain halvoissakin autonavigaattoreissa on tallennustoiminto mutta rajallisempi akkukesto - ei kuitenkaan liian huono.

Muissa maissa Yahoon ilmakuvia on käytettävissä enemmän kuin Suomessa ja niistä on vielä paljon teitä piirtämättä, jolloin ilman GPS-vastaanotinta osallistuminen on helpompaa.

Aloitus

Ota mukaan:

 • ladattu puhelimesi
 • tulosteita kartoitettavasta alueesta jaoteltuna pienemmiksi alueiksi
 • GPS-laitteesi ja mahdolliset lainalaitteet

Muita tarpeellisia tai hyödyllisiä laitteita GPS-jälkien muistiinpanojen käsittelyvaiheeseen

 • Tietokone, johon asennettuna
  • JOSM
  • GPSBabel
 • SD-muistikortinlukija (useimmin käytetty tallennusväline paikantimissa ja yleinen kameroissa)
 • Liitäntäkaapeli GPS <-> PC, ainakin omaan laitteeseesi. Muistuta muita ottamaan omansa.

Aiempia kokemuksia

Suomessa on tiettävästi pidetty vain yksi minikartoitustapahtuma, Kellokoskella helmikuussa 2008.

Aiempia ulkomaisia kartoitusviikonloppuja, joista on jäänyt muistiinpanoja myöhempien ihmeteltäväksi (englanniksi): Isle of Wight, Manchester, Reading, Surrey Hills, Bath, Rutland, Hamburg, Munich.

Kartoitusviikonlopun kulku

Hahmottele etukäteen viitteellinen aikataulu viikonlopun tehtäville ja julkista se tapahtuman omalla sivulla.

 • Perjantaina jotkut saapuvat erityisen aikaisin, organisoi kokoontuminen ensimmäisten mukana.
 • Varaa aikaa jokaisen päivän alkuun lyhyelle suunnittelutapaamiselle
  • Kuka tai ketkä lähtevät millekin alueelle
  • Huomioi aloittelijat
 • Aikaa ja alueita kannattaa varata kerrallaan enimmillään kolmeksi tunniksi. Paitsi että joidenkin gps-vastaanottimien akut tyhjenevät, myös kartoittajat väsyvät.
 • Valitse keskeiseltä tai muutoin helposti saavutettavalta alueelta paikka, jossa osallistujat voivat siirtää gps-jälkensä tietokoneelle ja palvelimille. Monella on varmaan jo nälkä, joten ruokaa tarjoavat pubit, kahvilat ja ravintolat ovat suositeltavia.
 • Loppupäivä voidaan käyttää yhdessä kartan piirtämiseen. Varmista että joku opettaa (tarvittaessa) uusille harrastajille jälkien lähettämisen ja kartan piirron keskeisimmät työvaiheet ja kannustaa aloittelijoita tekemään nämä vaiheet itse.
 • Nopeimmat ehtivät vielä uudelle lenkille.
 • Lauantai-illaksi on hyvä aikatauluttaa yhteinen ruokailu ja kaljoittelu ja/tai yökerho-retki.

Minikartoitustapahtuman kulku

Koska täyden viikonlopun suunnittelu ja organisointi voi olla turhan raskas järjestely, on muualla pidetty useita minikartoitustapahtumia. Ideana on karsia organisointi minimiin ja keskittyä tulosten aikaansaamiseen.

Välttämätöntä on tällöin vain kartoitettavan alueen jako lohkoihin ja ihmisten saaminen paikalle - useimmat ovat kokeneita kartoittajia ja asiat loksahtavat kyllä paikoilleen. Päiväksi käy mikä vain mutta lauantaina saat todennäköisesti eniten ihmisiä paikalle.

 1. Aloitustapaaminen sovitussa paikassa (moni kaipaa kahvia!)
  1. Puhelinnumeroiden vaihto
  2. Alueiden jako, jos ei tehty etukäteen (kolme tuntia taas hyvä odotettu maksimikesto)
 2. Hajaannutaan keräämään jälkiä ja muistiinpanoja
 3. Valitaan sopiva kokoontumisbaari kartoituksen aikana (puhelinnumerot!)
 4. Kokoonnutaan vasta lopuksi (osa lähtee ehkä jo kotiinsa)
 5. Ruokaa ja jutustelua tutkitusta alueesta
 6. Läppärit esille ja loppupäiväksi kartan piirtämisen pariin. Kotiin lähteneet ehtivät mahdollisesti mukaan kotoaan.
 7. Sopivan tarkkuuden saavutettuanne voitte siirtyä
  • kotiin (kuljetukset jos tultiin kauemmas kartoittamaan)
  • yöelämään