Hu:Key:HU:ed_direction

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg HU:ed_direction
Osm element key.svg
Leírás
Tehergépjárművek útdíjfizetésénél használatos. Edit or translate this description.
Használható elemtípusok
nem használható pontokonhasználható vonalakonnem használható területekennem használható kapcsolatokon
Hasznos kombinációk

ref:HU:edid=*

Státusz: importált

Wikidata

Magyarországon 2013-ban bevezetésre került a 3,5 tonna feletti tehergépjárműveket érintő használatarányos útdíj. Ennek pontos szabályait a Nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) számú rendelete határozza meg, melynek részét képezi az útdíjas szakaszokat felsoroló 1. melléklet is. A használatarányos fizetés úgy valósul meg, hogy az egyes szakaszok használatának díja egyenesen arányos a szakasz hosszával, továbbá minden egyes használathoz új jegyet kell váltani a szakaszra (minden menetirányba külön). A személygépjárműveknél megszokottól eltérően semmilyen időtartamra szóló matrica vagy bérlet sem váltható.

Használata

Az ed direction értéke mutatja meg, hogy az OSM elem iránya milyen az edid azonosítójú útdíjas szakasz irányításához viszonyítva. Ez utóbbi többnyire a növekvő kilométer szelvényezés irányába mutat. Mivel egy egyirányú út (különösen az implicitek, pl. autópálya-lehajtó) iránya nem fordítható meg tetszőlegesen, szükség lehet a fordított irányú díjfizetés jelölésére.

Tipikus példa egy két útpályából álló autópálya, melyek ellentétes irányban egyirányúak. A jobb útpálya (növekvő km-szelvényezés) iránya megegyezik a díjfizető szakasz irányításával. A bal útpálya (csökkenő km-szelvényezés) iránya pedig ellentétes vele.

Lehetséges értékek:

Érték Jelentés
forward Az OSM törtvonal és a díjfizetés iránya megegyezik. Ez az alapértelmezett érték, külön nem szükséges jelölni.
backward Az OSM törtvonal és a díjfizetés iránya ellentétes. Megadása mindig kötelező.
reverse A backward szinonimája.

Tudnivalók

  • Az egyes fizetős szakaszok iránya lényeges, hiszen ehhez képest kell megváltani a jegyeket.
  • Az ed direction értéke csak az időponttal együtt értelmezhető, mert már fordult elő, hogy a jogszabály a valós szelvényezéshez képest fordított irányban adta meg a fizetős szakasz irányát. Amikor később ezt korrigálták, a szakasz azonosítója változatlan maradt.