Hu:Key:HU:hu-go

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Magyarországon 2013-ban bevezetésre került a 3,5 tonna feletti tehergépjárműveket érintő használatarányos útdíj. Ennek pontos szabályait a Nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) számú rendelete határozza meg, melynek részét képezi az útdíjas szakaszokat felsoroló 1. melléklet is. A használatarányos fizetés úgy valósul meg, hogy az egyes szakaszok használatának díja egyenesen arányos a szakasz hosszával, továbbá minden egyes használathoz új jegyet kell váltani a szakaszra (minden menetirányba külön). A személygépjárműveknél megszokottól eltérően semmilyen időtartamra szóló matrica vagy bérlet sem váltható.

Használata

A HU:hu-go névtér alatt a következő kulcsok szerepelhetnek:

Key Value Element Comment Taginfo
road 82 pont vonal A HU:hu-go:road tartalmazza a csomópontot tartalmazó út útdíj-fizetés szempontjából releváns megnevezését („M6”) vagy számozását („82”).
milestone 120 + 31 pont A HU:hu-go:milestone tartalmazza a csomópont útdíj-fizetés szempontjából érvényes kilométer-szelvényezését km + m formában (pl. „120 + 31”). Többnyire vezető 0-k nélkül, de időnként ilyen is előfordulhat (pl. a 381u47k077m esetén „47 + 077”). Főként új elkerülő utaknál fordul elő, hogy nem számozzák újra a kilométereket, így ezernél nagyobb méter értékek is előfordulhatnak a szelvényben (pl. a 44-es úton „125 + 2983”).
length 1478 kapcsolat A HU:hu-go:length érték pedig az adott szakasz útdíj-fizetés szempontjából figyelembe vett hosszát tartalmazza, méterben. Ez nem feltétlenül egyezik meg a kezdő és befejező szelvényszám közötti különbséggel, sem a két szelvény között az út tényleges fizikai hosszával. A szakasz hossza nemcsak a fizetendő díjat határozza meg, hanem a jegyvételi szabályok is függnek tőle. A kapcsolat általában hivatkozik magára a szakaszt azonosító ref:HU:edid kulcsra is.

Tudnivalók

A fizetős útszakaszokról létezik térkép, melyet a NÚSZ ad ki a jogszabály mellékleteként. Ez azonban igen pontatlan, sokszor elavult, helyenként teljesen hibás geometriájú vagy topológiájú. Ezért nincsen OSM vonal (way) létrehozva és hozzákapcsolva ezekhez az adatokhoz.